The Orb - Orbus Terrarum (1995)

Electronic
Label: Island

1. Orbus Terrarum *
  2. Valley (7:35)
  3. Plateau (13:18)
  4. Oxbow Lakes (7:28)
  5. Montagne D'or (10:41)
  6. White River Junction (9:36)
  7. Occidental (13:54)
  8. Slug Dub (17:03)
avatar van Dielie
zeer mooi album, typische soundtrack voor op de trein, op een regenachtige dag ofzo

Samen met Orblivion de twee beste Orb-platen vind ik

Vooral occidental is super!! (de rest ook hoor...)

avatar van ChrisX
Wow, ik ben eigenlijk nooit echter verder gegaan wat betref The Orb dan U.F. Orb maar op aanraden van een goeie vriend van me hier toch maar eens naar geluisterd en sjips, tot nu toe het beste album (als geheel dan) wat ik van ze ken.

avatar van ShakmUWontBreakm
Dielie schreef:

Of gewoon in horizontale positie, op de koptelefoonm, met een dikke vette jonko achter de kiezen. The Orb blijft tenslotte muziek door en voor stonede mensen.

Kan mij nog goed herinneren; Pinkpop 1994, groot deel van de dag onder een stuk zitten schuilen voor regen (hoe kan het ook anders), om in een ondertussen niet al te heldere stemming meer, te genieten van The Orb als afsluiter, met die enorme grote volle maan vlak achter het podium

avatar van judgepaddy
Was ik ook bij,in 1994 in zo een zelfde toestand!
Mooi was dat toen, en hoewel het blowen bij mij de laatste tijd niet meer dan sporadisch voorkomt brengt deze muziek me nog altijd in hogere sferen.

avatar van YoG
YoG
..ben een grote Orb-fanatic maar ik kan moeilijk wennen aan dit album.. de eerste twee nummers zijn vrij makkelijk verteerbaar, Oxbow Lakes is apart.
De rest is vrij excentriek met een nuchter verstand

Slug Dub is een bijzonder nummer, heeft wel wat weg van het bonus-nummer op Orblivion

Gregson
Prachtig album. Al bijna 14 jaar een favoriet van me. Duidelijk veel inbreng van Thomas Fehlmann ook mijn inziens. Ik blijf hem mooi vinden. 4,5*

avatar van orbit
Redelijk standaardwerk voor op de achtergrond vooral. Ga je hier echt actief naar luisteren wordt het redelijk snel saai. Maar voor Orb-begrippen is dit wel hun sterkste werkje (dat ik me kan heugen tenminste). Oxbow Lakes is wel vet.

avatar van RogerV
The Orb laat bij deze een meer volwassen geluid horen. Het klinkt allemaal wat strakker afgeproduceerd en minder opzichtig klinkend knip en plakwerk.

Mooie melodieen en sferen ook weer.

avatar van dielinquent
Voor mij gewoon 1 van de beste electronische albums ooit. Het gekke aan deze plaat eigenlijk is dat ik deze na aanschaf in 1995 al vrij snel weer stof liet happen en dat de plaat na de eeuwwisseling beetje bij beetje is gaan groeien tot de klassieker die hij inmiddels is. Oxbow Lakes is 1 van de beste electronic tracks ooit. Alleen occidental voel ik niet zo.

avatar van Proeflokaal
Meesterwerk van The Orb, mits in de juiste gemoedstoestand kan dit album een zeer diepe psychedelische ervaring opleveren. Maar ook bij dagelijks gebruik valt hier veel te genieten. Het geluid van dauwdruppels op groene bladeren, een olifant in de verte, het klotsende water in een rivier, het komt hier met een beetje fantasie allemaal voorbij. Ik ken maar weinig platen die een omgeving zo treffend om kunnen zetten in geluid.

avatar van Cellulord
ShakmUWontBreakm schreef:

Ja, da was echt genieten! Ze mochten gerust de ganse nacht hebben doorgegaan.

avatar van YoG
YoG
YoG schreef:
De rest is vrij excentriek met een nuchter verstand

Vergeet dit. Wat een geweldig album.

avatar van trebremmit
Plateau

Mooie ambient plaat, alleen naar het einde toe wordt het wel steeds minder, vooral tot en met track vier is het genieten.