't Vrije Schaep met de 5 Pooten (2009)

Label: EMI

11. De Mallemolen
  12. Als de Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen
  13. Dokter Bernhard
  14. Ik Weet Niet Hoe
  15. Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En...
  16. Duitse Medley: Theo Wir Fahr'n nach L...
  17. Als de Dag van Toen
  22. Amsterdams Parfum
  23. Voor Haar
  24. 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer
avatar van musician
Heerlijke cd, die hoort bij eigenlijk één van de meest fantastische Nederlandse tv-series van de afgelopen jaren.

De cast van 't Vrije Schaep is er in geslaagd om een gigantische mengelmoes van de meest vreselijke Nederlandstalige liederen ooit tot de juist wat betere nummers uit het Hollandse segment om te bouwen tot een toch wel zeer aantrekkelijke cd.

Ik moet er bij zeggen, eigenlijk kunnen van de hele cast alleen Jenny Arean (Riek Balk) en Loes Luca (Door) echt zingen. De rest doet sterk zijn best maar blijft vooral ook in de rol van zijn type. Daardoor juist zijn de gekozen nummers het meeste te pruimen.

Hoofdrolspeler Pierre Bokma (Kootje de Beer) is vooral verdienstelijk acteur. Dat uitgerekend hij partijen moet zingen van Ramses Shaffy (Pastorale, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder) kan alléén worden gecompenseerd door het feit dát het wordt gezonden door 'Kootje de Beer'.

Bokma gaat er in Pastorale dan ook vol tegen aan, de subtielere, gepassioneerde aanpak van Shaffy moet hij noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Maar dit zijn dan ook niet de gemakkelijkste nummers.

Zoals ik al schreef, hele draken van het Nederlandse lied zijn omgetoverd tot acceptabele versies en dat op zich is al heel knap, een verademing eigenlijk: Een man mag niet huilen, Ik weet niet hoe, Dokter Bernhard, De Noorderzon scheen.

Een aantal nummers blijft niet te redden, zelfs niet door de cast van 't Vrije schaep: De Mallemolen, het Duitse dialect in Als de dag van toen. De duitse Medley van Marc Marie Huijbrechts (Lucas Blijleven) is op het randje.

Toch is het merendeel, naast dat het buitengewoon herkenbaar is, ook prachtig gedaan.
Nu is het wel zo, dat de nummers, in combinatie met de afleveringen, iedereen nog op het netvlies staat. Toch denk ik, dat de cd ook zonder beelden prima zou kunnen overleven.

De ware toppers zijn Ik ben gelukkig zonder jou (Riek Balk (Jenny Arean), in een aflevering met ruzie met Arie Balk (Ton Kas) Ik doe wat ik doe, verrassend gezongen door gastactrice Annet Malherbe, Pastorale (is natuurlijk niet kapot te krijgen, beste zangpartij van Loes Luca), Als de rook om je hoofd is verdwenen, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Jan Klaassen de trompetter. Waarbij de laatste nummers aangeven, dat een combinatie van acteurs ook een prima lied kan neerzetten.

Van Carry Tefsen (Opoe Withof) had ik ook niet gedacht dat ze in het lied erg sterk zou zijn, maar haar vertolking van De Noorderzon scheen is nog wel apart het vermelden waard.

Het was een prachtige serie, met slechts 8 afleveringen veel te kort. De vijf sterren zijn voor serie en cd. Graag een vervolg.

(met dank aan Musicfriek voor het inbrengen van de cd)

Sheplays
Vergeet Lena (Georgina Verbaan) niet! Ik word altijd vrolijk van haar.

Sheplays schreef:
Vergeet Lena (Georgina Verbaan) niet! Ik word altijd vrolijk van haar.

Excuus! Ik had voldoende stof voor 1 pagina musicmeter, maar ik wilde het niet te gek maken.

Lena heeft niet veel gezongen (wel collectief) maar haar versie van Een beetje maakt inderdaad vrolijk!

Eerlijk is eerlijk. Heerlijke plaat!

avatar van musician
En de Nipkow schijf 2009, niet meer dan verdiend!!!