Nitty Gritty Dirt Band - Will the Circle Be Unbroken: Vol. III (2002)

Country / Folk
Label: Capitol Nashville

1. Take Me in Your Lifeboat (3:41)

met Del McCoury, Robbie McCoury en Ronnie McCoury

2. Milk Cow Blues (5:04)

met Doc Watson, Richard Watson en Josh Graves

3. I Find Jesus (3:54)
  4. Hold Whatcha Got (2:55)

met Jimmy Martin

5. Mama's Opry (4:23)

met Iris DeMent

6. Diamonds in the Rough (3:39)

met June Carter Cash en Earl Scruggs

7. Lonesome River (4:23)

met Sam Bush

8. Some Dark Holler (3:18)

met Dwight Yoakam

9. The Lowlands (3:49)

met Jaime Hanna en Jonathon McEuen

10. Love, Please Come Home (2:49)

met Del McCoury, Robbie McCoury en Ronnie McCoury

11. Goodnight Irene (4:30)

met Willie Nelson en Tom Petty

12. I Know What It Means to Be Lonesome (3:49)

met The Nashville Bluegrass Band

13. I'll Be Faithful to You (2:33)

met Emmylou Harris

14. Tears in the Holston River (4:14)

met Johnny Cash

15. Fishin' Blues (4:30)

met Taj Mahal en Vassar Clements

16. Save It, Save It (1:57)

met Jimmy Martin

17. Wheels (3:15)

met Dwight Yoakam

18. Roll in My Sweet Baby's Arms (3:56)

met Willie Nelson

19. Oh Cumberland (4:21)

met Matraca Berg en Emmylou Harris

20. I Am a Pilgrim (4:09)

met Doc Watson

21. Sallie Ann (2:37)

met Earl Scruggs

22. Catfish John (4:06)

met Alison Krauss

23. Roll the Stone Away (4:10)
  24. All Prayed Up (3:09)

met Vince Gill

25. Return to Dismal Swamp, Part II (3:17)

met Jerry Douglas, Glen Duncan, Ronnie McCoury en Tony Rice

26. There Is a Time (3:32)

met Rodney Dillard en Ricky Skaggs

27. Will the Circle Be Unbroken (4:39)

met Taj Mahal, Alison Krauss en Doc Watson

28. Farther Along (incl The Weight) (6:01)

met Randy Scruggs

avatar van Brunniepoo
Ik was aanvankelijk wat sceptisch of er nou nog een derde deel in deze serie zou moeten komen, het hele uitgangspunten (jonge honden ontmoeten oude rotten) is inmiddels toch volledig afwezig. En ach, erg opzienbarend is dit derde deel dan ook niet, maar muzikaal is het wederom zeer de moeite waard. Er zijn weer veel grote namen aan bood, inclusief een vertegenwoordiger van een nieuwere generatie als Alison Krauss. Johnny en June zouden niet lang hierna komen te overlijden.

Hoogtepunt voor mij is Tears in the Holston River, waarin Johhny Cash een eerbetoon brengt aan zijn schoonmoeder, Maybelle, die er op de eerste Circle overigens bij was.

avatar van potjandosie
deel 3 van "Will the Circle Be Unbroken" volgde 30 jaar na volume 1 en 13 jaar na volume 2 (1989). wederom een samenwerking van de Nitty Gritty Dirt Band inclusief mede oprichter John McEuen die zich weer bij de groep had gevoegd.

ven het 1e album spelen/zingen de oudgedienden Jimmy Martin, Doc Watson, Vassar Clements en Earl Scruggs weer mee. onder de nieuwe gasten bevinden zich o.a. Iris Dement, Willie Nelson, Taj Mahal en Dwight Yoakam.

liefst 28 nummers verdeeld over 2 discs met zoals gebruikelijk veel traditionals (public domain), een aantal oude klassiekers zoals "Goodnight Irene", 2 nummers van NGDB leden en eigen nummers van o.a. Iris Dement "Mama's Opry" en Johnny Cash "Tears in the Holston River", 2 van de vele hoogtepunten op dit bluegrass/country/folk album.

3 instrumentale nummers (21,25,28) plus onvervalste bluegrass op "Hold Watcha Got" en "Save It, Save It" van "king of bluegrass" Jimmy Martin en de traditional "Roll In My Sweet Baby's Arms" ook bekend van de versie van Dillard & Clark, met zang van Willie Nelson, een aantal gospels "I Find Jesus" (Jimmy Ibbotson), de traditional "I Am a Pilgrim" met ontroerende zang van Doc Watson en het door Vince Gill geschreven "All Prayed Up", afgewisseld met het door June Carter Cash aandoenlijk gezongen "Diamonds in the Rough" (Carter Family) en het luchtige, vrolijke "Fishin' Blues" met Taj Mahal.

ook de bijdragen van Dwight Yoakan, de traditional "Some Dark Holler" en zijn versie van "Wheels" (Chris Hillman/Gram Parsons) overtuigen. voeg daarbij de bijdragen met leadzang van Emmylou Harris en Alison Krauss en het prachtige duet "Oh Cumberland" van Matraca Berg (de vrouw van Jeff Hanna) en Emmylou Harris en dan kom je net als op de voorgangers wederom op vele pareltjes uit.

het album wordt ingetogen afgesloten met het instrumentale "Farther Along" gespeeld door Randy Scruggs op Mother Maybelle Carter's L-5 Gibson guitar.

onder de gastmuzikanten bevinden zich o.a. Dan Dugmore/Josh Graves/Jerry Douglas (dobro), Mickey Raphael (harmonica) en Glen Duncan/Stuart Duncan (fiddle).

Album werd geproduceerd door Randy Scruggs & Nitty Gritty Dirt Band
Recorded at Scruggs Sound Studio, Nashville, Tennessee
(NGDB appears on all tracks excluding "Farther Along")

"Farther along we'll know more about it
Farther along we'll understand why
Cheer up my brother live in the sunshine
We'll understand it all by and by"