Uzva - Uoma (2006)

Finland
Jazz / Rock
Label: WolfGang

1. Kuoriutuminen 1 (2:10)
  2. Kuoriutuminen 2 (6:17)
  3. Kuoriutuminen 3 (5:08)
  4. Different Realities (11:14)
  5. Chinese Daydream 1 (3:12)
  6. Chinese Daydream 2 (5:43)
  7. Arabian Ran-Ta (9:59)
  8. Vesikko 1 (4:00)
  9. Vesikko 2 (6:14)
  10. Vesikko 3 (12:56)
  11. Lullaby (4:24)
Kingsnake
Ademloos luister ik naar deze muziek.

Klassiek, jazz, rock, psychedelica, symfo.
Zonder al te rommelig of hectisch over te komen, is deze instrumentale band een van de toppers binnen de hedendaagse prog.

Absolute aanrader.
Tip: er zijn nog 2 platen van deze band.

Uzva - Uoma - uzva.utopisti.org

samples van de muziek

Kingsnake
Zelden zo'n waanzinnig muziek gehoord.
Dit soort muziek wordt maar eens de zoveel jaar gemaakt.

Het eerste stuk Kuoriutuminen (13.35) is een fusion/jazzrock nummer met een hoofdrol voor de sax, gitaar en klarinet.

Het vierde nummer is een beetje spacerock achtig, welke start met een funky baslijn en daarna wordt gesteund door een funky gitaartje en vibes. Dan een question/answer met fluit/klrarinet en leadgitaar. En het gaat maar door, heerlijk.

Het derde stuk Chines Daydream (8,55) is opgebouwd rond chinees aandoende muziek met bamboeflutien en snareninstrumenten, waarna het overgaat in een meer rock ahtige structuur.

Nummer zeven is een stuk gebaseerd op arabische akoetsiche gitaar, vibes, arabische basklarinet etc
Daarna rockt het nummer Ozric-stijl de speakers uit. Subliem. Als dan ook nog de strijkers de lead op sich nemen, waan je je in de 1001 Nachtsprookjes.

Het vierde stuk Vessiko (22.10) begint met een hardrockriff en ditto drums. Een huilende basklarinet en een tweede wahwahgitaar maken het geheel heel dreigend en stuurt de muziek na een crescendo richting een relaxed vibes/strijker stukje en laat je zweven, alvorens weer midden in de rock te vervallen. het tweede stuk van deze epic wordt vnl. ingevuld door dondere percussie en vibes die een huilende viool begeleiden, deze wordt opgevolgd door een fluit en dan weer terug naar de viool en dan weer fluit. Magistraal! Het laatste gedeelte van de song is weer rock georienteerd met beukende riffs en solo's van zo'n beetje alle soorten blaasinstrumenten die ik kan bedenken (rietjes, houtjes, hoornen etc.).
Ook alle denkbare slaginstrumenten worden gehanteerd (vibes, marimba, pauken, drums etc.).
Een ware beleving voor elke rock/symfo/jazz en psychedelica liefhebber.

Het laatste nummer is een akoestische afsluiter die alles weer een beetje kalmeert.

koenenbw
heb net even de samples beluisterd... klinkt zeer veelbelovend!
hier ga ik zeker naar op zoek!

Dj2Jelle
En ik heb hem beluisterd.., wat zal ik zeggen. Gewoon compleet op de gok omdat Kingsnake hem in z'n top 10 had staan. En.. ik vind het moeilijk er iets zinnigs over te zeggen . Er zitten hier en daar erg mooie stukken tussen. Ik heb zo'n idee dat het nog gaat groeien, en tóch al een 4,5!

Laat ik doorgaan met de nummer 1 van Kingsnake want deze is me al erg goed bevallen .

Dj2Jelle schreef:

RedLightCityBoy
Ik ga deze ook eens een draai geven.

avatar van josbosvos
Kan iemand mij vertellen waar dit valt te downloaden?

Kingsnake
Geen download. Gewoon kopen. Die gasten werken al hard genoeg.

avatar van Ingo
En toch denk ik dat ze liever hebben dat iemand hun muziek download dan dat die persoon het gewoon niet luistert.. Er van uitgaande dat Jos het geld voor de CD (nog) niet over heeft

Het geld is er niet : )

avatar van Ingo
dus dan maar downloaden..

Kingsnake
Voor een tientje uit Finland te bestellen.
Maar goed, download, dan maar. De band krijgt dan tenminste wat meer naamsbekendheid.

avatar van josbosvos
Zo zijn er tientallen andere artiesten die van mijn part wel wat meer naamsbekendheid verdienen, als ik al van plan was de cd's te kopen zou ik zeker niet deze kopen. Eerst maar eens kijken of ik het wat vind .

Een ware beleving voor elke rock/symfo/jazz en psychedelica liefhebber.

Laat ik nu liefhebber van alle 4 zijn... Aangezien wij hierin redelijk dezelfde smaak hebben, zou ik dit haast blindelings kunnen aanschaffen. Luister nu de samples en die klinken iig goed.

Titmeister schreef:

Ik wens je een prettige muzikale reis. Het zal je zeker plezieren

En?

Heeft deze band nog nieuwe zieltjes gewonnen?

avatar van Aghora
Jazeker

Ik had hem al een keertje beluisterd toen ie volgens mij op nummer 1 in je top 10 stond. Prachtige muziek waar enorm veel verschillende instrumenten worden gebruikt en die niet zomaar in een hokje te plaatsen is. Het deed me wel een beetje aan King Crimson denken, niet de minste naam om mee vergeleken te worden natuurlijk. Voorlopig een 4*, maar kan nog groeien.

De andere platen zal ik ook maar eens beluisteren, zijn ze vergelijkbaar?

@Aghora.

De voorgaande platen zijn minder hectisch.
Vooral de eerste plaat is veel akoestischer en eigenlijk dromeriger.

avatar van horned_reaper
Rock.. JA
Jazz... JA
Symfo.. al helemaal JA
Psychedelica... mwah, niet echt.

Maar ik zal zeker een poging gaan wagen!
Ook omdat de top 10 van Kingsnake er zo goed uit ziet heft dat mijn vertrouwen weer op!

Kingsnake
Geluk voor Horned Reaper, dat het niet al te psychedelisch is. Meer zweverig op een Mike Oldfield manier

avatar van horned_reaper
Kingsnake schreef:

Kijk, dat is al een stuk beter !

avatar van Outblasty
Ik vind dit een beetje vage muziek. Wat is nou muziek die een beetje in dit straatje past. Dan kan ik het misschien iets beter plaatsen.
Ondanks dat ik het 'vaag' vind is het in zekere zin ook wel mooi. Het album is muzikaal gezien in ieder geval interessant genoeg om hem nog eens te beluisteren.

Ik zou graag eens wat tips horen van mensen die beter thuis zijn in dit genre.

Outblasty schreef:

Ik zou graag eens wat tips horen van mensen die beter thuis zijn in dit genre.

Uit de jaren zeventig lijkt het een beetje op andere finse folkprog bands als Kuusumun Profeetta, Wigwam en Tasavallan Presidentti.

Wat bekendere bands die dezelfde soort muziek spelen zijn oa Camel, Soft Machine en Gong. Maar ook bijv. Mahavishnu Orchestra.
De gitarist van Uzva is erg beinvloed door Mike Oldfield en Steve Hillage.

avatar van Outblasty
Erg bedankt, ik zal binnekort eens wat van die albums proberen zodat ik deze misschien iets beter kan plaatsen want na 5 luisterbeurten weet ik nog niet erg goed wat ik hiermee moet. Het is allemaal erg mooi in elkaar gezet maar het komt niet echt over.

Ozric Spacefolk
Met de zomer/lente om de hoek, toch dit meesterwerk, maar weer lekker opgezet...

Het werkt zo wonderwel, deze plaat.
De composities zijn magistraal en het speel buitengewoon superb...

De muziek is klassiek, jazz, folk, werelds, etnisch, het rockt, het zweeft, het groovet... Er zijn tientallen instrumenten waarmee gesoleerd wordt: gitaar, hoorn, hobo, fluit, xylofoon, klarinet, saxofoon...

De muziek heeft wat weg van de jaren zeventig Canterbury scene, Mike Oldfield, de finse symfo uit de jaren 70, jazzfusion en herbergt vele stijlen wereldwijd (etnische muziek), wat ervoor zorgt, dat het nooit en te nimmer saai wordt en als luisteraar blijf je geluiden ontdekken in deze wondervolle muziek....

Echt een meesterwerk!

Mssr Renard
Als 'Kingsnake' en als 'Ozric Spacefolk' al vele malen een potje gebroken voor deze band. Na 13 jaar is dit nog steeds mijn favoriete plaat. Of in elk geval één van mijn favoriete platen ooit.

Ik zal mijn top10 weer eens een update geven, want deze prachtige plaat moet er in.

Hopelijk dat deze plaat toch eindelijk eens in de buurt van de 20 stemmen komt.
Overigens staat deze én niet op Spotify en aanverwanten, nog op Bandcamp. Luisteren zal via cd moeten of via YouTube.

avatar van ABDrums
Een plaat die zich maar moeilijk laat beschrijven, maar ik ga het proberen.

Uoma is een plaat die is als een riviertje door een telkens veranderend landschap. Het riviertje kabbelt onverstoord door, zich een weg banend naar de oceaan. Onderweg komt het riviertje veel tegen: ruige bergen waar het water tegenop klotst, vlakke uitgestrekte plattelanden waar het riviertje rustig doorheen meandert, kleine heuveltjes waar druiven worden geteeld, pitoreske en knusse dorpjes waar men niet meer op of om kijkt van de prachtige landschappen waarin zij leven, en tot slot het delta waar het riviertje dan eindelijk tevreden rust kan vinden.

Uoma is het amalgaam van deze hele reis: Uoma neemt je mee door de bergen, wanneer de muziek harder wordt en tempo maakt, door de uitgestrekte plattelanden, wanneer de muziek al kabbelend en vol bezinning op je af komt, door de kleine heuveltjes, wanneer de muziek het donzen van het gras doet nabootsen en tot slot het delta, bevrijdend en vol bezinning zoals Uoma kan klinken.

Ik had nooit gedacht ooit zo'n zweverig stukje als dit te typen, maar het is toch echt hoe ik Uoma voor me zie. Het doet me daarbij denken aan de verschillende landschappen die ik in Zuid-Duitsland heb gezien en waar ik toen altijd m'n ogen uitkeek. Dit is een echte belevingsplaat, waarbij de muziek-technische inhoud ondergeschikt is aan de beleving en de gevoel van de muziek. Ik zie echter nog graag eens een wat technischere analyse van de verschillende instrumenten tegemoet. Iets voor jou om te doen, Mssr Renard?

avatar van ABDrums
Nog vergeten te vermelden dat het heel spijtig is dat dit niet ergens te streamen is. Daarnaast zijn de beschikbare fysieke exemplaren op Discogs nog eens erg prijzig te noemen. Kan er niet een nieuwe persing of een re-issue of iets dergelijks van dit magistrale album komen?

Kingsnake schreef:
Zelden zo'n waanzinnig muziek gehoord.
Dit soort muziek wordt maar eens de zoveel jaar gemaakt.

Zoiets, ABDrums?
Maar misschien moet ik wat genuanceerder te werk, want ik ben nu wel inmiddels 13 jaar ouder (wat gaat de tijd snel).

Hoe beluister je deze trouwens? Want Uzva (ik sprak gitarist Lauri Kajander en vroeger had ik ook contact met gitarist Heikki Puska), is aan het vechten om de rechten van deze plaat met Wolfgang records (waar Silence. en Silenze. onderdeel van zijn), en derhalve is deze plaat nergens verschenen, behalve ooit éénmaal op cd.

Ik geloof wel dat het via youtube te beluisteren is, maar dat is volgens mij allemaal piraterij.
Edit: ik was dit bericht aan het typen, en toen reageerde je alweer.

Mssr Renard schreef:

Zoiets, ABDrums?

Edit: ik was dit bericht aan het typen, en toen reageerde je alweer.

Dom van me, even vergeten dat je hier een heel verleden hebt met andere usernames. Ik had dat berichtje net over het hoofd gezien. Het zou in ieder geval leuk zijn als je je licht hier weer eens op zou laten schijnen, gezien het feit dat er dertien jaar zijn verstreken sinds je voor het laatst een analyse hier hebt neergeplant bij dit album. Ik ben er in ieder geval benieuwd naar. (Oh ja, over de leeftijd: het is maar net hoe je je voelt, dat is wat telt )

Ik beluister hem inderdaad via YouTube. Jammer dat deze plaat verder nergens is verschenen. Ik had 'm wel aan willen schaffen als de prijs een beetje schappelijk was geweest (hoewel ik best bereid ben iets meer te dokken als een album echt goed is, zoals deze).

Mag ik trouwens vragen waarom je deze niet meer in je top tien hebt staan? Ik lees hierboven dat je Uoma vroeger wel in je top tien hebt gehad onder een andere username.

Mssr Renard
Ik schuif nogal met platen in mijn top-10. Iedere keer heb ik weer een ander idee hoe ik dat samenstel. Als ik echt kies voor de platen die ik al zo'n 30 a 35 jaar draai dan kan ik wel een redelijke top10 samenstellen, maar ik geloof dat ik nu ervoor gekozen heb wat meer jazz en (door de progladder en het gezeur om Caravan aldaar) wat meer progrock.

Feit is dat een top-10 eigenlijk niet te doen is, omdat ik toch ook wel van zoveel verschillende genres houd. Deze plaat heb ik er dan weer wel en dan weer niet instaan. Maar zoals we al weten is deze niet makkelijk meer te krijgen en alleen maar illegaal te beluisteren. Ik wil mensen ook niet op verkeerde ideeën brengen. Maar ik schijn er ook nogal ongebruikelijke ideeën op na te houden, heb ik begrepen.

Tot slot, Thick as a Brick en Snow Goose zijn wel mijn belangrijkste platen denk ik, en misschien wat van Barclay James Harvest, Saga, Allman Brothers Band, Gentle Giant en Queen? Maar ik zet ook graag eens nieuwe ontdekkingen in de top 10. Nou ja, het is een onzin-lijstje in elk geval.

Mssr Renard schreef:
Ik schuif nogal met platen in mijn top-10.

Ik snap je punt inderdaad. Ook ik ben continue aan het verschuiven binnen mijn top tien lijstje, omdat ik er nu eenmaal nooit écht tevreden mee ben. Er staan zelfs op dit ogenblik twee of drie platen in die ik steengoed vind, maar eigenlijk geen top tien materiaal. Het probleem is alleen dat ik geen idee heb wat er dan wel in zou moeten. Uoma zou in ieder geval niet misstaan, dus wellicht is dat een kandidaat voor in de toekomst wanneer ik dit album wat beter heb doorgrond.

Nu je het trouwens zegt, Caravan is ook een band waar ik me eens in zou moeten verdiepen. Wederom een band die niet via Spotify (op slechts een paar werkjes na) te streamen is, dus ik vrees dat ik Caravan nog wel even voor me uitschuif...