Daniël Lohues - Allennig III (2009)

Pop / Folk
Label: Greytown

1. Waor Is Iederiene Bleben (2:39)
  2. Blief Wat an 'T Zuuken Zunder Joe (2:29)
  3. Onder de Boome (3:10)
  4. Heb de Deure Lös (3:38)
  5. Zowat Altied Bijna (3:10)
  6. Zal Wel Wat Verkeerd Hebben Daon (2:22)
  7. Dat He'J in Dizze Wereld (3:51)
  8. Zolang as 'T Zoas Nou Giet (3:43)
  9. En Hij Ploegde Voort (2:07)
  10. Ten Oosten van de Iessel (2:50)
  11. De Horizon Komp Dichterbij (3:01)
  12. We Bennen Met Mekaar (3:02)
  13. Oja, Dat Was Mooi (3:14)
  14. As 'T Anders Gaon Was (3:59)
  15. Iederiene Moet 'T Ooit Leern (2:54)
  16. Denk Dat Ik Toch Mar Niet Kom (1:43)
  17. As Ik Ben Waor Ik Wul Weden (2:05)
  18. Nooit Stoppen Met Probeern (3:25)
  19. Geleuf Allen' Nog in de Maone (4:08)
  20. De Ganzenkoning Blef Spinhakken (3:40)
liekpiek
Na de winter op Allennig I en de lente op Allennig II dan nu...juist. Niets nieuws onder de zomerzon, evenals de titel van het album beginnen Lohues' liedjes toch wel ietwat voorspelbaar te raken - maar is dat erg wanneer het weer allemaal even prima en prachtig is als we zijn gewend van deze Drent? Wél verrassend: de vertaling van 'Everybody's gotta learn sometime', dat hier wel een beetje uit de toon valt, misschien omdat het meer klinkt naar herfst dan zomer - maar ach, prima bewerking en altijd vele malen origineler dan de versie van Krezip
Fijne plaat weer dus, om regelmatig bij te knippen met de vingers: zo van oja, dat was mooi.

MentalTheo58
Kan me helemaal vinden in bovenstaand commentaar. Daniel Lohues staat op eenzame hoogte in de Nederlandse muziek.

Gregson
Ik heb geen van de delen gehoord, al vond ik hem op de eerste paar Skik albums erg sterk. De man heeft wat. Misschien dat ik deze en z'n twee voorgangers maar eens moet gaan ontdekken.

Fantastisch album in het vierluik Allennig, misschien wel de beste tot nu toe. Voor wie allemaal 'watfijndatdezonschijnt'-liedjes verwacht... dat is hier zeker niet het geval, het gaat net zo vaak over een verloren liefde als over de pracht van het zomerseizoen. Precies zoals het leven is, inderdaad, en het leven... dat kan Daniël Lohues als geen ander beschrijven. Hoopvol en zonder enig cynisme: daar is hij uniek in, evenals in zijn vele tegelwijsheden die hij ten gehore brengt.

Der was 'n vogel in mien huus
Hij botse mij aal tegen
dat iene dichte raam
't was hum vast ooit ok zegt
Knoop joe dit goed in de veren
Nooit stoppen met probeern

avatar van Joz
Joz
deze man schrijft échte liedjes. heerlijk.
heerlijk om in de auto hard op te hebben wanneer je rijdt door zuid-frankrijk of noord nederland

wanneer u het niet kan (of wil) verstaan: je mist wat!

avatar van Hajaco
Daniel gaat gewoon stug door met het maken van fantastische liedjes! Ambachtelijk singer-songwroters werk uit Erica. Als je in de gelegenheid bent ga dan eens naar een optreden. Hij maakt niet alleen goede muziek, maar vertelt er prachtige verhalen bij. En dat allemaal op z'n eigen nuchtere en droge wijze!

Hulde!

Vijf sterren dus, lijkt me duidelijk.

avatar van jeroenheinz
Hij gaat inderdaad mooi verder waar hij was gebleven en dat is zeker niet verkeerd. Hij verpakt zijn overpeinzingen in kleine kunstwerken en weet mij uit eindelijk zo ook weer in te pakken Beste nummer van de plaat is voor mij toch wel Nooit stoppen met probeern. Weer een goed album van Lohues, 4*.

Een echt zomers album. Dit is een album dat je op een mooie zonnige dag kan luisteren. Zijn muzikale begelijding is een goede begeleiding voor de Drentse zang. Een prachtig album van een zanger die helaas nog niet zo bekend is.

pink_floyd schreef:

Je hebt helemaal gelijk broeder van me . Denk wel dat hij langzaamaan wat meer bekendheid begint te krijgen en dat verdiend hij zeker.

LoveStoned

LoveStoned schreef:

Klopt helemaal

avatar van Jan 1970
Deze zomer heel veel gedraaid. Mooie nummers met veel pianospel, met enkele uitschieters: Waor Is Iederiene Bleben, De Horizon Komp Dichterbij, We Bennen Met Mekaar en de zeer geslaagde cover Iederiene Moet 'T Ooit Leern.

Komende herfst (vroeg donker, regen op de ramen en de koptelefoon op) ga ik net zo veel luisteren naar Allennig IV, ben al erg benieuwd...

Oja, zal tegen die tijd mijn avatar wel even wijzigen voor die mooie rooie Allenig IV

Wat mij betreft is dit album -tot nu toe- de beste van Allennig-reeks. Ze worden gewoon elke keer een stapje beter. Dat belooft wat voor nummer IV, want die laatste heb ik nog niet gehoord.

avatar van Madjack71
Van de Alennig albums nog alleen de laatste te gaan. Daarvan is dit III -ook tot nu toe- het 'minste'...maar dan in de meest positieve zin van het woord. De piano overheerst m.i. iets teveel op dit deel, waardoor het her en der wat te eenvormig wordt. Ik mis wat pit en afwisseling, die ik bij de andere delen wat meer bespeurde. Daarentegen vind ik dit deel tekstueel misschien dan wel weer het mooiste van de serie. Kan ook juist doordat de sfeer ingetogen van opzet is, ik vanzelf meer naar de teksten draai.
Hloe het ook zij, dit is zowiezo een prachtige serie muziek, waar Lohues blijk geeft van zijn kunnen.

avatar van Ronald5150
Op de derde plaat uit de "Allennig" reeks laat Daniël Lohues opnieuw horen wat voor klasse apart hij is. Mooie kleine liedjes in het Drents, en uiterst mooi gespeeld. Lohues is niet alleen een meester in de taal, maar ook op de meeste snaarinstrumenten. De allereerste uit de "Allennig" reeks vind ik de beste, maar de gehele serie staat als een huis. Lohues is een troubadour die we moeten koesteren!

avatar van dynamo d
LoveStoned schreef: