menu

Sunset Rubdown - Dragonslayer (2009)

mijn stem
3,95 (140)
140 stemmen

Canada
Rock
Label: Jagjaguwar

  1. Silver Moons (4:45)
  2. Idiot Heart (6:09)
  3. Apollo and the Buffalo and Anna Anna Anna Oh! (5:24)
  4. Black Swan (6:55)
  5. Paper Lace (3:47)
  6. You Go on Ahead (Trumpet Trumpet II) (5:45)
  7. Nightingale / December Song (5:35)
  8. Dragons Lair (10:29)
totale tijdsduur: 48:49
zoeken in:
5,0
I believe in growing old with grace

Dragonslayer, het nieuwe album van Sunset Rubdown, is in mijn ogen de ultieme ode aan ouder worden. Het overkomt iedereen, ook indie-rock-helden, en Dragonslayer is Spencer Krug's manier om hiermee om te gaan. Wat mij betreft mogen meer mensen dat op deze manier doen, want het resultaat is indrukwekkend.

In opener Silver Moons is het thema misschien nog wel het meest duidelijk, het is een lied vol nostalgie en een ode aan vervlogen tijden, maar tegelijkertijd een teken dat het leven door moet gaan, en daar sluit Idiot Heart dan gelijk mooi op aan. De onbevangenheid van het Griekse mythische figuur Icarus word in één nummer samengevat. Icarus, de zoon van Daedelus die vleugels kreeg en werd gewaarschuwd niet te dicht bij de zon te vliegen, maar dit in een vlaag van jeugdigde overmoedigheid toch deed.

You can't settle down until the Icarus in your blood drowns

Om deze woorden kracht bij te zetten grijpt Spencer ook nog maar eens terug naar een tekst van Shut Up I Am Dreaming uit 2006, waarin hij zelf nog zo strijdlustig was om de rebel te blijven.

If I was a horse, I would throw up the reins, if I was you

Na dit overtuigende en energieke statement, wordt toch weer teruggegrepen naar nostalgie in het prachtig getitelde Apollo and the Bufallo and Anna Anna Anna Oh!:

My god, I miss the way it used to be
So here's a photograph for you to hold
It's my picture of before I got old


Black Swan is een soort coming-of-age-vertolking. Vroeger dacht men in Westerse landen dat er alleen witte zwanen bestonden. De zwarte zwaan was dan ook een algemene metafoor voor dingen die niet bestaan. Later werden er dan toch zwarte zwanen ontdekt in andere delen van de wereld en veranderde de symboliek naar "onverwachte gebeurtenissen".

There was a black swan outside the palace,
It was appointed by the King
And people took it as a sign that he needed more time
But he said: "I ain't afraid of no black bird"


Letterlijk staat er dus een grote gebeurtenis voor de deur, misschien wel de rite of passage, het ouder worden, en onze narrator is hier klaar voor. Klaar om de draak te slachten (om maar alvast even op de zaken vooruit te lopen).

Al deze overpeinzingen maken het invoegen van het Swan Lake-nummer Paper Lace ook begrijpelijker, dit past namelijk perfect in het verhaal, met verwijzingen naar Paper crumples into ugly shapes en The stupid house you made fell away like paper lace (waarin overigens weer word terugverwezen naar Idiot Heart's Can you run as fast as this house will fall?).

Dan komt in mijn ogen toch wel het centrale punt van het album, simpelweg omdat You Go On Ahead zo belachelijk episch is, dat je het niet als minder kan classificeren. Het is het vervolg op Trumpet, Trumpet, Toot! Toot! van Random Spirit Lover, een al even groots werk dat kortweg handelde over I hope you get what you're after. In deel 2 lijkt de zoektocht nog niet voorbij, en is er nog steeds die onzekerheid over wat er van het leven gemaakt moet worden, welke richting je op moet gaan.

See the actor keep a ritual to keep them all at bay
He would like to come home naked without war paint on his face
And appear before you virgin white if virgins are still chaste


We willen het liefste allemaal onszelf zijn (virgins) zonder ons voor te doen als anderen (actors), maar de realiteit ligt vaak toch ergens in het midden. Verder word het ouder-worden-thema nog eens extra aangestipt met het steeds herhalende Days add up to weeks, add up to months and add up to years.

In Nightingale word weer een beetje teruggegrepen naar een nostalgisch oogpunt. Er begint zich een patroon te vormen, de oneven nummers lijken vooral terug te kijken op het verleden en de rest probeert wat te maken van de toekomst. Grappig genoeg krijgt Spencer hier zelf ook door dat ie maar doordramt over het ouder worden, want hij begint met de tekst So let me hammer this point home. En de verwijzing naar December in de titel lijkt een referentie naar ofwel het einde van het leven ofwel het einde van deze transitionele periode waarin ouder worden ineens het ergste lijkt dat er is. In this way you will come find me in december..

Dan het slotstuk, het sprookjesachtige Dragon's Lair. Het album wordt hierin op spectaculaire wijze rondgemaakt. Waar het openingsnummer begon met Confetti floats away like dead leaves in the wagons' wake (Prachtige beeldspraak trouwens!), begint het eindnummer met I'm sorry I was late, I went blind / I've got confetti in my eyes en verwijst het in het middenstuk terug naar de dead leaves. Waar in Silver Moons word gesproken over parties in my honour wordt dit hier nog eens overgedaan met I was held up at yesterday's parties. Ook thematisch gezien wordt de cirkel gecompleteerd. Met het slachten van de draak is het gevecht tegen de ouderdom, en vooral de onzekerheid die het met zich meebrengt, overwonnen. De beelden die Spencer Krug oproept om dit grootse gevecht te illustreren wil ik jullie tenslotte vooral niet onthouden.

Oh my dear, my dear
I'd like to fight the good fight for another couple of years
Cause to say the war is over is to say you are a widow
You're not a widow yet

So this one's for the critics, and their disappointed mothers
For the Cupid and the hunter, shooting arrows at eachother
Ain't no such thing as a saint
Ain't no such thing as a sinner

There's a swan amongst the pigeons on Barcelona's floor
There's a Samson with Delilahs lining up outside the door
If you are sharpening your scissors, I am sharpening my scissors
and I am sharpening my sword

So you can take me to the dragon's lair
Or you can take me to Rapunzel's windowsill
Either way it is time for a bigger kind of kill

avatar van Montorsi
4,0
Het is geen Random Spirit Lover, maar mag zich toch meten met het eerste 'echte' album. Dragon's Lair is een ijzersterke afsluiter, Spencer maakt er zijn handelsmerk van.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 08:11 uur

geplaatst: vandaag om 08:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.