Sugahspank! - The Incredible, the Invisible (2008)

Griekenland
Funk / Hip-Hop
Label: Cast-a-Blast

1. Skintro (1:44)
  2. Invisible (3:11)
  3. Kill the Bitch U Got in Ya (3:28)
  4. Bad Tooth (3:26)
  5. The Incredible (2:50)
  6. Dynamite (3:08)
  7. Blush? (2:24)
  8. Lost That Lovin' Feeling (3:56)
  9. Beat Junkie (2:35)
  10. The Stink (2:17)
  11. Big Jello Boy (4:14)
  12. Golden Chain (4:24)
  13. No Roof (3:24)
  14. Business Creep (2:32)
avatar van sq
sq
Ik kan er goed inkomen dat dit niet voor iedereen een fijne keuze is als soulabum van de week, ik vond het zelf ook een wel wat brutale keuze. Bij het jazzalbum van de week heb ik ook eens flink de zaak opgeschud met een album dat net zo goed metal als funk kon zijn. Dat schijnt gemiddeld toch wat moelijk te vallen in zo'n genrespecifiek topic.

De vergelijking met eerder soul-album van de week Stacy Epps die elders werd gemaakt vind ik treffend. Want het is indirect vanwege dát album dat ik besloot: dan kan deze ook wel. Dat jullie dat maar weten

De kritiek van rafael77 kan ik moeilijker plaatsen. Dat het niet genoeg hiphop is, ondanks veelvuldig gebruik van raps, scratch en samples, zal in ogen van sommigen altijd zo zijn. Ongetwijfeld heeft deze Griekse dame minder street-credibility dan willekeurig welk lid van de Wu- Tang Clan, maar om het daarom maar meteen onder R&B te plaatsen komt me wat flauw voor: klinkt meer als de onderstreping van een teleurstelling ('had ik gedacht iets leuks te horen is het verdorie R&B') dan als een serieuze indeling.
R&B is, ook oppervlakkig beluisterd, toch waarachtig niet het eerste genre dat hier in aanmerking komt. Ik wilde liefst 4 genres toevoegen (Hiphop/electronic/soul/funk) maar op R&B was ik niet gekomen. Ik heb zelf heel wat R&B, en vind het ook niet erg als iemand mijn favorieten met R&B bestempelt. Maar deze zou daar toch wel erg bij afsteken. Zijn er daadwerkelijk R&B-artiesten met platen die zo hoekig en experimenteel zijn als deze? En is verder het 'spelen met geluid', de hier en daar stevig rock/bluesy gitaarinzet, een van de aantrekkelijkheden van het album wat mij betreft, niet juist typisch iets dat we bijna overal wel aantreffen maar bij uitstek niet in de R&B? Bij R&B met rap kom ik niet veel verder dan Lisa LeftEye en dit is toch echt wat anders.

Het is niet dat ik deze koste wat het kost er bij iedereen goed wil hebben op staan. Ik ga er zelf ook niet plat voor. Maar op zijn minst wil ik Sugahspank! wel meegeven dat het interessant is om eens te horen. Gewoon om te weten dat dit bestaat. Iets te rommelig misschien als totaalalbum en misschien inderdaad ook een iets te dunne stem voor een memorabele soulsong, maar niemand kan ontkennen dat hier WEL wat gebeurt. Een creatieve plaat met leuke vondsten zonder dat het wellicht excelleert op een genre. Maar probeer er nog maar eens zo een te vinden als deze. Ik zal op zijn minst weer geinteresseerd zijn.