Mos Def - The New Danger (2004)

Hip-Hop / Rock
Label: Geffen

1. The Boogie Man Song (2:23)
  2. Freaky Black Greetings (2:20)
  3. Ghetto Rock (3:53)
  4. Zimzallabim (3:42)
  5. The Rape Over (1:34)
  6. Blue Black Jack (5:48)

met Shuggie Otis

7. Bedstuy Parade & Funural March (4:33)

met Paul Oscher

8. Sex, Love & Money (4:10)
  9. Sunshine (4:26)
  10. Close Edge (3:10)
  11. The Panties (4:11)
  12. War (3:00)
  13. Grown Man Business (Fresh Vintage Bottles) (3:24)

met Minnesota

14. Modern Marvel (9:20)
  15. Life Is Real (3:11)
  16. The Easy Spell (5:32)
  17. The Beggar (5:19)
  18. Champion Requiem (4:52)
  19. The Jump Off * (4:21)

met Ludacris

avatar van Jordy
Met verkeerde verwachtingen zou dit album flink tegen kunnen vallen. Hiphop is m'n favoriete genre, Mos Def één van m'n favoriete artiesten in dit genre... en uitgerekend hij besluit de rock-kant op te gaan.

En een rock album is het voor een heel groot deel geworden (op tracks als Kanye's "Sunshine" na). En dan niet zoals de flauwe cross-over poging van MOP, maar een heerlijke gevarieerde plaat met intelligente, "socially conscious" teksten, en muzikale invloeden vanuit alle hoeken: blues, R&B, hiphop, rock, soul. Een beetje in het verlengde van tracks als Umi Says en Rock & Roll op z'n eerste album.

Heb ik echt respect voor, het was voor Mos (met z'n groeiende acteerbekendheid) waarschijnlijk heel makkelijk geweest om een paar Neptunes, Kanye West en Timbaland-beats te regelen en miljoenen albums te verkopen.

Een hele fijne plaat waarvan ik benieuwd ben hoe hij de komende luisterbeurten bij me zal groeien.

avatar van Jordy
Ik blijf bij een (krappe) 4. Wat ik na een paar luisterbeurten toch wel jammer vind is dat het soms wat te geforceerd klinkt, en dat het tekstueel soms matig is. Zo'n weggooi-track als Rape Over hoort natuurlijk ook op een mixtape, niet op een album waar we 5 jaar op hebben moeten wachten. En ik had ook wel zonder die intro van 6 minuten bij dat Marvin Gaye nummer gekund.

Blijft dat ik dit een heerlijk, gevarieerd en gedurfd album vind met een paar adembenemend mooie tracks.

avatar van BoordAppel
Ik weet het nog niet met dit album. Komt soms erg geforceerd op me over, alsof Mos erg graag iets totaal anders wil doen, iets wat niemand van hem verwacht. Ook zingt hij wat te vaak en echt een goede zangstem heeft hij niet, net iets te ijl. De rock invloeden blijven toch aardig beperkt en waar ze gebruikt worden zijn ze wel goed, toch wel wat anders dan de meeste hiphop/metal/rock crossovers. Hulde daarvoor maar ik hoor het nog wel even allemaal aan voordat ik stem.

avatar van Word_Play
Heerlijk gevarieerd album. Mos mengt rock, soul, jazz en rapmuziek met poëtische teksten tot een goed geheel en het resultaat mag er zijn.

The Rape Over vind ik een dope track, jammer dat hij zo kort is.

Favoriete track is Modern Marvel, een heerlijke groove, ook al is de beat in het begin bijna niet te horen.

4 sterren. ****

avatar van BoordAppel
Word_Play schreef:

The Rape Over vind ik een dope track, jammer dat hij zo kort is.

Dat vind ik dan weer een waardeloos nummer. Valt ook helemaal uit de toon op t album.

Music
Is Mos nou echt zo goed?!?!
ik heb altijd gedacht dat hij niets minder was dan een mode meelopertje

jo mannen listen up, ik heb hier een verzamelaartje van Blue Note liggen, waar een nummer opstaat van Ronnie Jordan feat. Mos Def... enkel geen ene rap te horen.. is het soms zo dat Mos verborgen kanten heeft en ontzettend goed gitaar kan spelen (want er zitten enkele solo's in dit nummer waar je schaamhaar stijl van achterover slaat) of is hij gewoon goed in het stilzwijgen achter in een hoekje van de studio???

om QOTSA te quoten:
no one knows?

avatar van Jordy
Hij speelt inderdaad ook gitaar, heeft ook een rockband. Getalenteerde meneer.

Improvision
mooi was al lang op zoek naar bluesplaat

avatar van Dielie
goh, ik herinner mij da stukske hardcore-punk vanop "Black on Both Sides"

zooo een irritant stuk mijne jongen,

Black on Both Sides vind ik een wel dik album, heb maar een paar nummers van deze gehoord en het deed mij nie veel nee

avatar van Kos
Kos
Knap album hoor. Ik was wat huiverig na de berichten over alle rockgitaren, maar dat beviel zeer aardig.

En vooral ben ik erg tevreden met de berg soul die in deze plaat zit, en dan net wat anders dan bijvoorbeeld Outkast op Aquemini doet. Hulde.

avatar van Vizzle
euh, zkerr niet mijn ding! wat een tegenvaller! Maar sunshine is een heerlijk nummer. En Boogieman ook!

avatar van Gyzzz
Ik vind dit echt een mislukt experiment. Ik vind Mos Def echt een hele goede artiest, maar wat doet hij nou allemaal. Zimzallabim en Sunshine zijn de moeite waard, maar hij probeert hiphop en rock te combineren en faalt daarin in 90% van de gevallen hopeloos. Het is namelijk nu het slechte van HipHop met het slechte van rock gecombineerd.
Toch voor de weinige goede momenten en de relaxte stem van Mos Def nog 2½ ster waar hij heeeeeel erg blij mee mag zijn.

Improvision
is hij nu Jay-Z aan het dissen op the rape over?

avatar van Jordy
Volgens mij niet hoor, waar precies dan?

Improvision
gewoon, achtergrondmuziek van de live versie van 'takeover' op mtv unplugged, hij heeft het over cocaine gehad, jay-z zat vroeger in die business, enz..

avatar van thomzi50
Dit vind ik een vrij afschuwelijk album. Zijn experiment is compelet mislukt, omdat het mos def is, is de teleurstelling des te groter. 1.5*

avatar van o zo duits
Uiteraard geen Black on both sides. Maar er staan wel een paar juweeltjes op deze cd. Ik vind die combi Rock/Rap juist wel goed gelukt. Hij wijkt af van standaard Limp Bizkit/ Linkin Park Rock/Rap crossover platen en legt veel gevoel in de muziek. En deze cd kopen is alleen al verplichte kost voor het nummer "The Beggar". Een imponerende ode aan de vrouw die, mij in ieder geval, diep ontroerde. Hulde! 4*

Relax
Ik had Rap Rock beats verwacht maar het is puur Rock..
En hij rapt erop alsof hij het niet zoveel vind voorstellen...
Ik hou niet erg van rock van iemand die er geen stem voor heeft.
Hij rapt er niet al te goed op en dat valt goed op..
Maar gelukkig word dat steeds minder, vanaf het begin begind het dan ook slecht, het gaat steeds meer de hiphop kant op en dat is goed.
Maar zingt hij nou zelf ??
Ik kom zo uit op een 3,5.

Improvision
ja hij zingt zelf, en ik begin de plaat hoe langer hoe meer goed te vinden, favoriete nummer: Bedstuy Parade & Funeral March

avatar van coolaid
Improvision schreef:
is hij nu Jay-Z aan het dissen op the rape over?

Mos Def valt Jay-Z niet persoonlijk aan, maar wel indirect door deze regelrechte parodie op TakeOver (van Jay-Z)

Jay-Z: ROC we running this rap shit (ROC: Roc-a-fella is het platenlabel van Jay-Z)
Mos Def: All white men is running this rap shit.. Setae israli is runnin this rap shit

Ook heeft Mos Def ooit gezegd over geruchten dat hij met Roc-a-fella een deal zou sluiten: "Jay-Z and Roc-A-Fella would never allow me to release songs I plan on putting out there. I ain't down with that commercial non-sense. I'm about to deal with the fake with my next album, from George Bush to 50 Cent."

Dus beste maatjes zullen het zeker niet zijn.

Originele, frisse en uitdagende combie van de vroege light rock - melodieën - zanglijnen en Def's raps. Een muzikaal genie.

avatar van Cath
hmm, dit album viel echt heel erg tegen. op de eerste 4 liedjes rapt hij nog geen eens.. nog 2 sterren voor de paar soulvolle liedjes.

Pauper
Ik heb Black On Both Sides, dat mag wel een klassieker genoemd worden, toen ik met spanning The New Danger ging beluisteren was ik in de producties telleurgestelt, misschien dat ik hem nog maar eens goed moet luisteren

avatar van Niek
coolaid schreef:

Ik ben opeens groot fan van deze man!

coolaid schreef:

Damn dat ik dat niet gelezen had, dus hij gaat Roc-a-fella en 50 Cent, G-Unit en waarschijnlijk ook wel The Game keihard dissen, kan niet wachten op zijn volgende album.

Mos Def lijkt me geen rechtstreekse disser en zeker niet op voor de hand liggende personen zoals Bush en 50 die al miljoenen keren zijn afgezeikt.

avatar van Osiris Apis
Nieuwe album is gelekt. Nog niet geluisterd. Ik ben benieuwd.
Dit album vond ik matig/onvoldoende goed.

Relax
Ik heb dat nieuwe album al toegevoegd, maar die nieuwe album is het luisteren niet waard, het gaat zowaar nergens over, beats van Wu-Tang gejat en het klinkt zo ongeinspireerd.. en het hoesje is ook lelijk

Ik vind dit een hele goeie album, dit is gewoon new en fresh.
Hij durft teminste wat en laat zien dat hij een echte MC is en niet another rapper.

Ik vind hem dope!