Scratch - Loss 4 Wordz (2009)

1 stem

met Arthur Baker

14. So Hard to Find My Way

met Elmore Judd

avatar van Murdock
Zo zitten een paar mooie featurings tussen
(4/5/9)

Rene1979
Hier kijk ik wel naar uit...

Rene1979
Ik ga hier een stukje over schrijven... Dus ben erg benieuwd

avatar van Rhythm & Poetry
Een nogal wisselvallig album, maar dat ligt niet aan Scratch zelf. De beat vind ik eigenlijk allemaal wel prettig in het gehoor liggen. De beatbox die hij toepast geeft het album sowieso een prettige hiphop sfeer. En eentonog is het niet omdat hij ook andere instrumentaties gebruikt. Helaas weten heel veel gastartiesten mij niet te boeien. Het album heeft een best hoog R&B gehalte, daar is inprincipe weinig mis mee waar het niet dat ik niks heb met deze R&B artiesten. Met Too Late staat er dan weer wel een van de lekkerste tracks op die ik dit jaar gehoord heb. Wat passen Damon Albarn en Talib Kweli toch goed bijelkaar . Maar na dit nummer gaat het voor mij pas echt mis en vind ik er eigenlijk geen scheet meer aan.

Rene1979
Mijn cijfer voor dit album wordt een krappe 1.5 uitgebreide recensie volgt later.

Rene1979
Scratch was van 1998 tot 2003 een lid van een van de meest toonaangevende groepen binnen hiphop The Roots. Net voor Scratch The Roots verliet bracht hij zijn eerste soloalbum genaamd The Embodiment of Instrumentation uit. Nu anno 2009 brengt Scratch ons zijn tweede soloalbum Loss 4 Wordz. De gastartiesten op dit album doet men vermoeden dat Scratch nu een wat groter publiek aan wil spreken. Daarover zometeen meer. Scratch is een humanbeatboxer. Je kunt hem dus in hetzelfde hokje stoppen als de meest bekende human beatboxer Rahzel. Een beatboxer die een album dropt is redelijk uniek. Aangezien Rahzel een van de weinige bekende artiesten is die een heel album vol met beats uit zijn mond wist vol te maken.
Terug naar de gastartiesten . Als we de lijst bekijken kan je net zo verbaasd als blij verrast zijn. Blij verrast met de aanwezigheid van Talib Kweli en M.O.P., maar ook met rappers als Kanye West en Consequence op je album ben je verzekerd van succes. Verbaast ben je als een naam als Daniel Beddingfield ziet staan.Daniel Beddingfield is een Engelse popzanger en broer van Natasscha Beddingfield. Toch apart dat deze meedoet op een HipHop album. Dit zou er voor kunnen zorgen dat men met gemengd gevoel gaat luisteren naar Loss 4 Wordz.
De plaat begint fraai met een goede intro.Gevolgd door een nummer met Peedi Crakk, wat ook een fraai stukje werk is geworden. Meteen is te horen dat Scratch deze plaat niet volledig vol gaat maken met alleen instrumentalis door middel van beatboxen. Hier en daar wordt Scratch ondersteund door elektrische samples.De melodie van de meeste tracks op dit album lijken elektrisch te zijn. Op het nummer met Peedi Crakk is duidelijk een elektrische viool sample te horen. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van het nummer. Ook op het nummer If Our Love Was A Song met Daniel Beddingfield hoor je op de achtergrond een elektrische sample van een setje blazers. Ook bij dit nummer is dit niet storend.
Dit concept gaat de hele plaat door. Eigenlijk doet Scratch alleen de beats en hi-hats met zijn mond. Scratch doet dus nergens iets bijzonders op het album. Het hoogtepunt komt als Talib Kweli aan de beurt is. Het nummer begint erg saai met zanger Damon Albarn. De beat begint echter te versnellen bij 1.42. Waarna Talib zijn kunstje erg verdienstelijk ten gehore brengt. Helaas is dit maar van korte duur. Bij 1.59 neemt de monotone beat het weer over en gaat de eerder genoemde zanger weer verder.
Deze plaat van Scratch is een zeer matig product in vergelijking tot albums die eerder dit jaar zijn uitgekomen. Ik noem hierbij de cd van onder andere Blame One, Finale en Kero One. Die stuk voor stuk goede platen uitbrachten. Misschien is het niet helemaal eerlijk een album van een human beatboxer met bovenstaande te vergelijken. Maar ook als je hem vergelijkt met een andere plaat van de willekeurige beatboxer, blijft er weinig over.. Scratch heeft zich over de gehele lengte van Loss 4 Wordz zich er makkelijk vanaf gemaakt. Door alleen de bass/hi-hats te beatboxen afgewisseld met een incidentele scratch maakt hij zich er makkelijk vanaf en neemt geen risico. Tevens heeft hij gastartiesten gekozen die niets met hiphop te maken hebben. Dit zorgt ervoor dat je meer naar een pop/r&b album luistert. Ook in vergelijking met de plaat van Rahzel (MTM) is dit een zeer matig product geworden. Rahzel deed zijn eigen ding zoals de alom bekende imitatie van de Wu-Tang Clan. Scratch doet dit geen enkele keer. Hij begeleidt een heel album lang e artiest die zingt of rapt. Daarbij liet hij zich ondersteunen door elektrische samples.Loss 4 Wordz is dus niet wat men mag verwachten bij en humanbeatboxer.

Deze zal niet verschijnen op HipHopLeeft maar wilde hem toch even hier plakken

Rene1979
Recensie staat ondertussen op je favoriete nieuwe blog

Kan ik hem toch kwijt

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
*willekeurig welke krachtterm* wat is Too Late een prachtnummer.

avatar van chaotic20
Wat een eindeloos slecht opgemaakte 'review' Rene1979... En Bedingfield komt niet uit Engeland, maar Nieuw-Zeeland