Woods - Songs of Shame (2009)

Folk / Rock
Label: Shrimper

1. To Clean (2:17)
  2. The Hold (2:42)
  3. The Number (2:52)
  4. September with Pete (9:41)
  5. Down This Road (1:36)
  6. Military Madness (3:13)
  7. Born to Lose (1:59)
  8. Echo Lake (2:02)
  9. Rain On (3:30)
  10. Gypsy Hand (4:25)
  11. Where and What Are You? (1:24)
avatar van Kaaasgaaf
Eens in de zoveel tijd ontdek ik een band met een totaal ongrijpbare en eigenzinnige sound en sfeer. Het is dan lastig er iets zinnigs over te schrijven, de referentiekaders ontbreken immers. Als ik zou moeten proberen Songs Of Shame van de New Yorkse band Woods (hun vierde album, maar de eerste die ik ken) te beschrijven kom ik niet verder dan: 'Bon Iver meets Pavement'. Net als eerstgenoemde zit er een enorme puurheid in de muziek, iets kampvuur-achtigs en desolaats. Deze band schijnt dan ook de stad te hebben verlaten om de bossen in te trekken en daar hun muziek te schrijven, vandaar de bandnaam. Net als de tweede heeft het een speels lo-fi geluid en gekke valse gitaartjes. De zang doet dan weer erg aan Neil Young denken. Ook staat er een lang instrumentaal psychedelisch nummer tussen (September with Pete) dat het midden houdt tussen 13th Floor Elevators en Can. En een Graham Nash-cover (Military Madness). Voor de rest zijn The Byrds (de harmonieën), de vroege Beck (de bizarre geluidsmix), My Morning Jacket (het country-gehalte) en The Velvet Underground (de monotonere stukken) ook nooit ver weg. Al met al toch nog best wat referenties als je erover na gaat denken. Toch dekt het de lading allemaal nét niet. Een band als Woods heb ik nooit eerder gehoord en Songs Of Shame is een betoverend album. Een nieuwe lente, een nieuw geluid!

Bron: http://kasblog.punt.nl/