Panopticon - Collapse (2009)

Label: Lundr

1. The Death of Baldur and the Coming War (15:53)
  2. Aptrgangr (15:19)
  3. Merkstave (10:07)
  4. Idavoll (5:02)
avatar van wizard
Na de eerste keer beluisteren is het lastig om mijn oordeel te geven. Er zitten muzikaal interessante stukken in die vragen om nog eens beluisterd te worden, er is behoorlijk wat afwisseling ook,maar aan de andere kant vraag ik me af hoe je er in slaagt om anno 2009 de drums zo slecht op te nemen. Niet de hele tijd, maar sommige stukken vind ik echt slecht geproduceerd.
Binnnenkort me verder verdiepen in dit album.

avatar van AOVV
Die drums zijn inderdaad behoorlijk slecht opgenomen. Erg jammer, want als dit niet het geval was, had ik na een drietal luisterbeurten toch al voorzichtig gewag willen maken van een bescheiden meesterwerkje. Erg afwisselende, verrassende, en vooral meeslepende plaat. En ach, de drums gaan misschien wel wennen na een tijdje, wie weet. Ik hoop het in ieder geval!

avatar van wizard
Tja, ik ga het nog een paar keer proberen, maar vooralsnog word ik er eigenlijk niet warm van. Er zitten veel interessante dingen in, maar alles bij elkaar doet het me toch (nog) niks.

avatar van wizard
Nog een keer geluisterd, maar ik kan hier toch weinig mee. De productie staat me niet aan, en de muziek eigenlijk ook niet. Ik heb het idee dat het de bedoeling was om een plaat met veel sfeer neer te zetten waar de luisteraar in wordt getrokken, maar daar slaagt de band mijn inziens totaal niet in. Hier en daar is het een beetje monotoon. In Aptrgangr zit een stukje dat me aanspreekt, voor de rest is er van dit album weinig blijven hangen.

2.0*

avatar van jasper1991
Deze inzending voor het metal album van de week doet me in eerste plaats denken aan een eerdere inzending; Hate Forest -Battlefields. Met sommige atmosferische blackmetal kan ik prima uit de voeten, maar dit en laastgenoemde kennen naar mijn idee een gebrek aan kwaliteit.

Afwisseling is troef; van ruisende blastbeats, naar akoestiek met hier en daar wat folklorisme en ook trage metalpassages zijn aanwezig. Opbouw volledig zoek en daar stoor ik me nogal aan. Akoestische stukken zijn voor mijn gevoel weinig dienend en dan duren ze me ook veel te lang. Als er dan ook nog weinig overblijft wat me echt weet te grijpen dan wordt het een nogal triest verhaal. Nog een dieptepunt van ronde 4 wat mij betreft.

avatar van AOVV
Een eerste luisterbeurt overviel me een beetje, enkele weken geleden. Ik was hier wel degelijk van onder de indruk, en al klonk het drumgeluid niet goed, er zat genoeg variatie en creativiteit in om dat te vergeven en vergeten. Nu zijn we ongeveer een maand en een paar luisterbeurten verder, en is m'n enthousiasme enigszins getemperd, maar in tegenstelling tot wizard en jasper1991 vind ik dit geen slechte plaat.

Panopticon is een eenmansproject van de Amerikaan Austin Lunn, lees ik op de artiestenpagina van Panopticon op LastFM. 'Collapse' is de tweede plaat van Panopticon (genoemd naar het album van Isis?), en dit jaar is trouwens de nieuwe verschenen, niet eens zo lang geleden (in november, dacht ik). Ik heb 'm ingestuurd om toe te voegen, nu alleen nog wachten op bevestiging. 'Collapse' maakt me in ieder geval hongerig en benieuwd genoeg om die nieuwe plaat ook tot mij te nemen. Een dikke drie kwartier wordt er naar mijn mening erg creatief omgesprongen met allerlei instrumenten en natuurgeluiden, en dat gaat er bij mij wel in.

'Collapse' bestaat uit 4 nummers, en in het begin van het eerste nummer is de invloed van Godspeed You Black Emperor! al meteen duidelijk; een spoken word, political stuff. Lunn geeft verder ook aan enorm geïnspireerd te zijn door folkmuziek, en uiteraard ook black metal. Een naam die hij zelf ook opgeeft, maar mij wat onduidelijker lijkt te associëren met deze muziek, is die van Tom Waits. Die hoor ik er in ieder geval niet in terug.

Het drumgeluid blijft enorm storend. Elke keer als het opkomt lijkt het alle andere geluiden weg te dringen, en dat levert bijna nooit een meerwaarde op. Wanneer de drums weggelaten worden (zoals in het sfeervolle 'Idavoll'), kan ik er heel wat beter mee leven, met dit plaatje. Al doet de riedel in 'Idavoll' wel ongelooflijk veel denken aan een riff van Iron Maiden. Opzet?

Om tot een conclusie te komen: 'Collapse' is een gewaagde plaat, die niet altijd even goed uitpakt, maar Austin Lunn krijgt van mij pluspunten omdat hij hier toch maar mooi zijn zin doordrijft, en eigenlijk iets creëert dat soms echt weet te beklijven, en onder m'n huid weet te kruipen. De minder goeie passages nemen we er dan maar bij.

3,5 sterren

avatar van Fake_world
Mooie review AOVV!

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Panopticon uit de Verenigde Staten met hun tweede album, atmosferische black metal genaamd. Wie wil weten waar de groepsnaam vandaan komt, astemblieft: klik.

Rampzalig vind ik het geluid in het algemeen, het drumgeluid in het bijzonder. In een ander topic maakte ik al melding van mijn tinnitus vooral in het linkeroor en dit album doet er geen goed aan. Had ik deze op lp, dan verdacht ik een versleten naald, had ik deze op cd, dan ging ik terug naar winkel om een ander exemplaar te eisen. It’s not for a lack of trying, ik heb het drie keren geprobeerd maar het maakt me zenuwachtig en zenuwen heb ik al genoeg.

Het eerste nummer vind ik een verschrikking hoewel het akoestisch stuk vanaf de elfde minuut, weliswaar voorafgegaan door ruis, zorgt voor balsem op de wonde. Van een contrast in één en hetzelfde nummer gesproken! Nummer twee begint lieflijk met gedonder op de achtergrond en xylofoon op de dichtere achtergrond en dan barst het weer los maar het is verteerbaarder dan de opener. Een vliegenmepper is welkom op het einde. Met nummer drie Merkstave gaat het in stijgende lijn: de normaliteit krijgt de overhand, tot aan de derde minuut althans. Het slotnummer is door zijn opzet een hele opluchting.

Ik heb al dikwijls gezegd: “Voor de liefhebbers, zeker?” en bij dit album blijft het gelden. Te veel noise, te veel ruis, te weinig elementen om mij aan te spreken. Ik heb veel geduld maar ik heb ook mijn beperkingen.

avatar van Lau1986
Ik vind dit echt verschrikkelijk. Het is 2009 en dan nog presteert deze band/project om met zo een belabberde productie te komen. Het zal wel te maken hebben met zijn visie op muziek. Ik vind het slecht en waardeloos.
De nummers duren ook te lang om interessant te blijven. Nee ik denk dat dit lekker underground moet blijven, want ik hoor hier eigenlijk geen kwaliteit in.