Clint Eastwood & General Saint - Stop That Train (1983)

Jamaica
Reggae
Label: Greensleeves

1. Stop That Train (5:10)
  2. Vote for We (3:33)
  3. Nuclear Crisis (4:34)
  4. Rock with Me (3:01)
  5. Shame & Scandal (2:50)
  6. Matty Gunga Walk * (3:46)
  7. Disco Queen * (2:56)
  8. Stop Jack (3:26)
  9. True Vegetarian (2:48)
  10. Everything Crash (3:54)
  11. Monkey Man (3:17)
  12. H.A.P.P.Y. (3:07)
  13. Monkey Man [12" Mix] * (6:23)
  14. Matty Gunga Walk [12" Mix] * (5:50)
  15. Disco Queen [12" Mix] * (4:57)
Gevoelsmatig is dit een beetje flauwe reggae, maar Stop That Train is toch wel een erg leuke single. Dacht trouwens al die tijd dat het om de acteur Clint Eastwood ging, maar het is blijkbaar een reggae-dj met dezelfde naam.

De hoes lijkt me verder niet te kloppen: "compact disc" in 1983? Ik pas het wel even aan.

avatar van Von Helsing
De eerste cd was volgens mij Brothers in Arms van Dire Straits in 1985.

avatar van gaucho
Jongens toch...missen jullie nu werkelijk elk historisch besef? Natuurlijk waren er al CD's in 1983, al waren die alleen voorbehouden aan de 'early adopters'. En ik zou me kunnen voorstellen dat deze toen in elk geval nog niet op CD was uitgebracht, dat zal wel een paar jaar later gebeurd zijn.

For the record : Brothers in arms was natuurlijk niet de eerste CD (dat waren The visitors van Abba en/of 52nd street van Billy Joel, afhankelijk vanaf welk continent je het bekijkt) , maar wel het eerste zilveren schijfje waarvan méér exemplaren werden verkocht dan de gelijknamige grammofoonplaat. Aldus - en vanwege het feit dat Dire Straits zich liet gebruiken als levende reclamezuil voor deze nieuwe vinding - was het natuurlijk wel hét album waarmee de CD altijd geassocieerd zal blijven worden.

Maar dat was niet de reden dat ik bij dit reggae-album uitkwam. Ik heb afgelopen weekend weer eens een bak met singles van zolder gehaald en daar kwam ik ook deze tegen. De titelsong van dit album dus, zo'n heerlijk vergeten hitje dat je bijna nooit meer hoort. Zwoele, commerciële reggae, gemaakt met de intentie om een hit te scoren. En dat lukte dit duo dan ook, althans alleen in Nederland, waar het nummer in 1984 de top-3 haalde. In thuisland UK kwam het nummer niet verder dan #81, al scoorden ze daar wel hoger met Last plane (one way ticket).

Niet echt bijzonder dus, maar ik vind het toch wel een aangenaam wegtikkend plaatje, heel geschikt nu het lentezonnetje een beetje doorbreekt. Ik ken niet het hele album, dus geen puntenwaardering. Maar ik vroeg me tijdens het beluisteren van die single wel af of zo'n onbekende zanger zich zomaar de naam van een nog levende beroemdheid (leeft nog steeds, wordt in mei 91!) mag aanmeten.
Wikipedia schrijft: Robert Brammer - zijn echte naam - took the trend of adopting the names of characters from Spaghetti Westerns as stage names a step further by recording and performing under the name of one of the genre's most successful actors.

Kennelijk nooit een probleem geweest. Tot misverstanden over beider identiteit zal het nooit geleid hebben. Dacht ik. Tot ik het bericht van herman hier boven las...

Deze kwam inderdaad pas in 1986 op CD uit. In 1983 was het nog niet zo gangbaar dacht? Ik kocht zelf mijn eerste cd pas in de jaren '90 in ieder geval.

Wat Stop That Train betreft: het origineel van Keith & Tex ken ik inmiddels ook en die vind ik net wat leuker.

herman schreef:

Nee hoor, dat klopt helemaal. Ze waren toen net op de markt. 1983 is zo'n beetje het geboortejaar (officieel: 1982, maar alleen in Japan) van de commercieel verkrijgbare CD. Ik begon ze zelf heel voorzichtig in 1986 te kopen en kocht in '87 mijn eerste CD-speler.
herman schreef:

Kijk, dat wist ik dan weer niet. Ook leuke info.

avatar van gaucho

Geweldig! Daar had ik dan weer geen idee van. En MuMe maakt netjes onderscheid tussen echte Clint Eastwood en de reggae-cowboy, die dan ook terecht de toevoeging (1) krijgt. Helemaal goed!