Blood OSI
Na 1980 kun je Prog feitelijk in twee categorieën verdelen: retro/ neoprog(bands wie precies muziek maken volgens de jaren 70 standaard ,flower kings/beardfish/spocks beard) en moderne/post-prog( bands wie veel invloeden van hedendaagse muziek in hun muziek gebruiken of een nieuwe interpretatie van stijlen gebruiken.( mars volta/Porcupine tree/ anathema). Het mag duidelijk wezen dat deze van Osi in de tweede categorie valt.
eigenlijk best logisch aangezien veel muzikanten van moderne progbands komen. Zo vervangt Harrison van Porcupine tree op dit album Mike Portnoy. En na beluistering. van dit album kan ik deze keuze ook goed voorstellen. Mike portnoy leunt iets te veel op technisch spel voor zo'n soort album. Een meer sferische soms haast wel jazzy drummer als Harrisson past een stuk beter. Kevin Moore ken ik natuurlijk als keyboard speler van het epische Dream theater. Van Fates Warning had ik nog nooit gehoord dus ik hoor gitaarspeler Jim Matheos voor het eerst. een ware superband is osi dus. hoewel het geluid wat a-typisch is voor een superband, het groepsgeluid is namelijk heel anders dan een van de bands waar de musici ingezeten hebben. Dit duit voor mij op een goed samenwerkingsverband
Wat na de eerste luisterbeurt gelijk opvalt, is het geweldig gebruik van elektronica. Dit brengt veel sfeer in de nummers en is dan ook een geweldige aanvulling op de gitaar. Soms heeft de elektronica qua sfeer zelfs wat weg van trance en Dance en heel af en toe zelfs Ambient. Ook De drums zijn erg strak gedaan. Heerlijk ook de afwisseling tussen elektronische en gewone drums. Sommige nummers op dit album zijn aardig beukend maar dit wordt altijd afgewisseld met enkele mooie synthpartijen. De stem kan misschien voor sommige mensen wat afstotend zijn omdat deze redelijk monotoon is maar juist dat monotone past goed bij het tranceachtige van de elektronica. Micheal äkerfield neemt als gastartiest de vocalen op Stockholm en om eerlijk te zijn sleept hij het nummer toch naar een hoger niveau.
Het album belichaamt eigenlijk het nachtclub gevoel. Het is een samenhang van duistere klanktapijten, oppepende climaxen en over het algemeen welhaast swingende ritmes. Ik kan me zo voorstellen dat dit album op een of andere hippe post-u.f.o club gedraaid word. Tekstueel is helaas weinig van dit nachtclub gevoel terug te vinden. Sterker nog veel van de teksten ontstijgen nauwelijks het niveau van de gebruikelijke popsong
Elk nummer heeft, dankzij de combi gitaar elektronica een soort duistere spanning die tegelijkertijd een soort aangenaam gevoel geeft aan de luisteraar. En om heel eerlijk te zijn is juist deze spanning de grote reden waarom dit album na vele luisterbeurten nog steeds genietbaar is. Slechts een track mist deze spanning False start. De gitaren nemen teveel de leiding in dit nummer.
Conclusie: een van de vele sterke albums die in 2009 is uitgekomen. De stem is voor de minder vergevende luisteraar misschien een minpunt maar voor de rest een haast foutloos album. een lekkere metal/progrock/electronica combinatie die liefhebbers van progrock absoluut in huis moeten halen. net niet goed genoeg voor een meesterwerk maar nog steeds een wel verdiende 4*
beste nummer: stockholm,blood
slechtste nummer false start