KOPSTOOT
Het is alweer een jaar geleden sinds de Amersfoortse HipHop duo hun digitale EP uitgaven. Het meest opmerkelijke van die release was dat er voor zo'n degelijke kwaliteit geen geld werd gevraagd, het was namelijk gratis downloaden. Een visite kaartje tot wat komen zal en dus is gekomen.
Inleiding
Dat de EP een voorproefje was is duidelijk want de ingrediënten zijn gewoon het zelfde gebleven namelijk een HipHop producties dat word ondersteunt door een aangename Jazz samples. Het verschil zit hem in de overalgemene vibe. Waar het op het EP lekker fris en rustig klonk klinkt het hier donkerder en agressiever. Sterker nog dit klinkt minder toegankelijker dan de vooral luchtige en frisse EP. Het klinkt minder rauw maar meer gepolijst het geen wat vaak als negatief wordt bestempelt kan hier als positief worden gezien.
(Harde) Kern
Waar dit duo op doelen wordt al na enkele seconde luisteren duidelijk. Je trommelvliezen voeden met harde beats en een hongerige rapper dat de klus klaart op vocaal gebied. De rapper is Kop, een rapper dat is gezegend met een zeldzaam rap-stem. Naar mijn mening is zijn stem het best vergelijkbaar met die van Immortal Technique, monotoon maar krachtig wat het bericht alleen maar overtuigender laat overbrengen. Met deze vergelijkenissen is ook alles gezegd. Tekstueel verschillen de rappers namelijk erg, waar het bij Immortal om de politieke boodschap gaat gaat het hier om de harde teksten vol brag en boasten. Degene die wordplay als een Winne verwacht komt bedrogen uit, het gaat hier meer stoere praatjes gemixt met wat liefde voor de stad. Geen probleem want dit gaat de rapper het beste af. Een beetje zelfspot vinden we op het nummer Afwezig misschien het sterkste nummer op dit album. Kop levert kritiek op zichzelf buiten dat de ondertoon te negatief wordt. Sterker nog Kop blijft pessimistisch zo zegt hij zelfs Ik ga gewoon door met m’n leven, het dringt niet tot me door terwijl ze zorg geven daarmee zegt hij bewust te zijn waarop hij faalt. Na dit nummer levert Dokter Ernst voor een vermakelijke interlude voor het nummer Bier & Koffiebonen. Het nummer begint al vlot met een vooral fijn geflowde gastbijdrage Tony Ticket. Zijn er geen puntjes van kritiek? Persoonlijk raak ik langer geboeid bij een kortere afspeeltijd er staan misschien iets teveel nummers op. Sommige zijn net zwakker en blijven minder hangen. Nooit slecht word het nooit alleen boeien op vooral de eerste helft iets minder.
Slot
Van het begin tot het einde wordt je met rauwe jazzhiphop nummers voorgeschoteld door Kop & Ernst. Dat het duo elkaar aanvoelen is mag duidelijk zijn het is dus te hopen dat dit niet een eenmalig project blijft. Met een paar nummer teveel en enkele zwakkere gastbijdrages is dit toch een waardig project dat niets den onder doet aan mede Nederhop releases van dit jaar. Dit is een uniek plaatje binnen de Nederlandse Hiphop scene en daar kunnen de mannen alleen maar trotst op zijn. Kop & Ernst speelde niet op save door een vergelijkbare plaat te maken maar kwamen met een ander aanvoelende plaat. Hier en daar zelfs uitdagender uit de hoek. Voor nu lijkt het er op dat de houdbaarheidsdatum hoog is en dus kun je er dus lang van genieten.
4.0 **** 22 mei 2009