In 2005 was daar de definitieve comeback van Stryper met het snoeiharde
Reborn. Ik maakte de vergelijking met Europe, dat eveneens na een breuk terugkeerde met een veel steviger album dan ooit tevoren, te weten
Start from the Dark uit 2004. Die vergelijking is er wederom: was Europes opvolger
Secret Society (2006) minder grimmig, ook
Murder by Pride is iets kalmer en blijft op de bonus na weg van de zoete ballades.
Met het snelle
Eclipse of the Son en het mid- en vervolgens uptempo
4 Leaf Clover gaan we fel uit de startblokken. De koortjes bleven en twingitaren zijn terug (winst voor de melodie) met racende gitaarsolo's van zowel zanger Michael Sweet als Oz Fox.
Het waren bewogen jaren geweest voor de frontman en de keuze voor de cover van
Peace of Mind van Boston met als gast hun gitarist Tom Scholz is zeker niet zomaar. In zijn biografie 'Honestly: My Life and Stryper Revelead' (2014/'21) vertelt hij dat kort na een uitgebreide Strypertournee in 2007 bij zijn echtgenote baarmoederhalskanker wordt geconstateerd.
Ze zou niet herstellen, maar als hij niet lang na de diagnose wordt uitgenodigd om als gastzanger mee te doen bij een concert van zijn jeugdhelden van Boston, dat daarmee hun overleden zanger Bred Delp wil herdenken, moedigt zij hem aan dat te dóén. Het gezin woont dan inmiddels alweer meer dan tien jaar in Cape Cod, relatief nabij de stad Boston.
Dat concert vindt plaats in augustus '07, is succesvol en leidt in 2008 tot een lange tournee van Boston met naast Michael de man die kort daarvoor nog bij bouwmarkt Home Depot werkte, Tommy DeCarlo. Gezamenlijk nemen ze Delps vocalen voor hun rekening (
hier met
Long Time). Michaels vrouw gaat weliswaar achteruit, maar juist zij is degene die hem stimuleert om toch te gaan.
Tussendoor deed Stryper in 2008 slechts één optreden, met daarbij te gast gitaristen Gary Pihl (Boston, ex-Sammy Hagar band) en Tom Scholz. Inclusief introductie van Dee Snider
daar te zien.
Als hij terugkeert van de Bostontour wijdt hij zich weer aan de mantelzorg voor zijn vrouw, die bij thuiskomst meer verzwakt blijkt dan hij had gehoopt. In maart 2009 overlijdt ze. Uiteraard is het verdriet groot en Michael besluit een kleine maand later om als remedie te gaan touren. Dit met in het voorprogramma de band Flight Patterns van zijn zoon én bij de merchandise zijn dochter: als gezin de weg op, om de wonden te helpen genezen.
Met die kennis beluister ik de door akoestische piano gedragen ballade
Alive met andere oren:
"Listen, birds don't sing anymore, Waves don't crash on the shore, 'Cause You don't love me anymore.
See, the morning sun doesn't shine, And the moon's nowhere to find, 'Cause You don't love me anymore.
And then I realize - I'm Alive, I'll survive, I was only dreaming that our love died, I'm Alive, I'll survive, I'll never stop believing."
Dan het stoempende
The Plan, altijd lekker voor drummer Robert Sweet, waar de ups en downs in relatie tot de Almachtige worden bezongen, titellied
Murder by Pride is eveneens stevig met pakkende twingitaarlijnen. Op streaming volgt
Mercy over Blame, een aangenaam stuwende riff en een refrein waarin de koortjes kunnen floreren.
Gitaarballade
I Believe wordt spoedig steviger, zoet als in de jaren '80 wordt het zeker níet.
Run in You en
Love Is Why hebben een akoestische basis, ruimte biedend aan sterke partijen op de elektrische gitaar in de sfeer van... Boston.
Everything en de shuffle van
My Love (I'll Always Show) sluiten de plaat stevig af met fraaie twingitaren. Streaming biedt als bonus
My Love My Life My Flame, een ingetogen ballade en daar ben ik niet van.
In zijn bio beschrijft Michael dat de verkopen van
Murder by Pride tegenvielen: het nieuwtje van de comeback was eraf. Hetzelfde gold voor de opbrengsten van de 2009-2010 tour, die ook naar Europa, Australië en Zuid-Amerika ging. Als bovendien hun bookingagent failliet gaat, wordt een openstaande schuld ondanks een gewonnen rechtszaak niet aan Stryper betaald.
Het is al met al nauwelijks genoeg om van rond te komen. Bassist Tracy Ferrie flirt naar Michaels zin (al te) opzichtig bij een andere naam, maar blijft aan boord. Een nieuw management moet soelaas bieden, plannen voor een nieuw album en tour zijn al in voorbereiding. Ondertussen vindt Michael spoedig een nieuwe liefde; in augustus 2010 trouwen ze. In 2011 volgt coveralbum
The Covering.