Deze week het
Metal Album van de Week.
wizard schreef:
Ondanks de Welsh aandoende naam komt Gwynbleidd uit de VS. De band bestond ten tijde van deze release uit 4 naar New York verhuisde Polen, die als jonger tieners vanuit hun vaderland naar de VS verhuisden. De nostalgische gevoelens als gevolg van deze verhuizing, het achterlaten van de plaatsen waar je bent opgegroeid en waaraan je herinneringen hebt, zijn volgens de band een inspiratiebron geweest voor dit album. Vandaar die titel.
Nostalgia is in eigen beheer uitgekomen na een eerdere EP. Sinds 2009 heb ik de band niet echt gevolgd. Op facebook zag ik dat ze een nieuwe bassist hebben en op zoek zijn naar een nieuwe gitarist, en aan nieuwe nummers werken.
Dan de muziek: Gwynbleidd speelt progressive death metal. Dat klinkt als Opeth, en de Opethinvloeden liggen er bij Gwynbleidd ook dik bovenop (zie mijn berichtjes bij het album). Een kopie is het niet, maar een beetje meer eigen gezicht zou de band goed doen.
De muziek op Nostalgia sluit aan bij Opeth’s beste albums. Still Life en Blackwater Park dus. Er is echter minder cleane zang.
Het album voelt aan als een eenheid, waarbij veel nummers geruisloos overgaan in een volgende, zonder dat het ook maar een moment saai wordt. Het enige minpunt is voor mij het einde van Canvas for Departure, het afsluitende nummer dat op het einde te lang doorgaat met een simpel gitaarmotiefje.
Verder niets dan lof van dit album. Afgaand op de stemmen bij het album hebben Sir Spamalot en ik hier al minstens 2.5 jaar plezier van gehad. Hopen dat daar na deze week wat meer mensen bijkomen.