Wow, ik sluit mij aan bij Bloompje. Natuurlijk kun je discussieren in hoeverre je de muziek beoordeelt als losstaande muziek, of als begeleiding bij de film. Maar wat ik hier merk, met name bij Bregt, is dat dit meer als sfeer wordt gezien dan als muziek ("geen thema, geen melodie"). En daarvoor moet je kijken naar je definitie van muziek. Misschien dat je hier "buiten je doos" moet denken, en muziek aanzien als geluid dat iets met je doet, roert of wat dan ook en niet per se vergezeld hoeft te gaan met weelderige melodieen. Ok, deze score is vaak geen traditionele muziek, met zijn creaties van soundscapes en de minimalistische aanpak, maar toch is er wel degelijk consistentie in deze score.
Wie de film gezien heeft zal begrijpen dat melodieen afbreuk hadden gedaan aan de film, welke toch heel erg ingetogen is en met name rauwe emoties schetst. De muziek moet de kijker hier in een bepaalde emotionele "staat" helpen, en doet dit op een geweldige manier. De consistentie is er in de, Neo zei het al, vorm van een accordeon.
neo schreef:
Maar een accordeon, die niks maar dan ook niks van dien heeft met ook maar een ietsie pietsie iets van het verhaal, dan is er keine acceptation bij mij.
Ik neem aan dat je bedoelt dat een accordeon vooral een Franse, of in ieder geval Europese, indruk geeft die in dit Amerikaanse verhaal niet aansluit op de film? Toch grappig dat je vervolgens Hans Zimmers score voor Matchstick Men maar liefst 4.5 (!!) sterren geeft! Wow, en dat voor een score die volgens die stelling van jou ook "keine acceptation" behoort te ontvangen... Een score die immers op een leuke manier gebruik maakt van een accordeon in een voor de rest all-American film, zonder ook maar 1 aanwijzing in het verhaal dat de accordeon reachtvaardigd. Of 12 Monkeys: een score waar Paul Buckmaster hevig gebruik maakt van een accordeon, maar zie jij een link in het Amerikaanse / Britse verhaal? Toch gaf je die score 4 sterren!
Als je dan zo graag een reden wil hebben in het verhaal van 21 Grams voor het gebruik van dit instrument: Mary, vrouw van Paul (Sean Penn) is een Franseuze (of wordt iig door 1 gespeeld). Ver gezocht? Mag jij ver gaan zoeken in Matchstick Men en 12 Monkeys... Of om je favoriet erbij te halen: er is voor Navras geen enkele reden in het verhaal van Matrix Revolutions om Oosterse vocalen en Afrikaanse percussie erbij te halen.
Zo kan ik nog langer doorgaan over het briljante gebruik van vreemde muziekinstrumenten in films, maar het gaat mij om dit: er hoeft geen reden te zijn voor het gebruik van andere culturen of dingen die je toevallig met iets anders asocieert. Juist door het gebruik van aparte, merkwaardige dingen kun je iets meer diepte geven. De accordeon is in dit geval een instrument die, althans voor mij, op een juiste, passende manier emoties aangaf. Gelijk met het hijgerige bijna-huilen met de borstkassen op en neer bewegend, zo creert de accordeon soms ditzelfde effect, met de 'blaaskast' (noem je het zo?). Misschien vind je het niet mooi klinken, ok, maar het is naar mijn mening geen foute keuze, eerder bewonderenswaardig. Tevens is deze accordeon voor een groot deel bepalend voor de klank van 21 Grams: het dfinieert het geluid van de film, waardoor het niet zomaar bij elke film geplakt kan worden.
Overigens snap ik niet waarom je, Neo, het gebrek aan melodieen toewijst aan het scoren naar het script? Vele componisten, en dit is echt heel gebruikelijk, bedenken de hoofdthema's en bekendste melodieen ruim voordat ze ook maar iets van de film zelf hebben gezien (Signs main titles is bijvoorbeeld gescored voordat het filmen begonnen is, The Battle van Gladiator, en daarmee dus enkele thema's, zijn door Zimmer geschreven na enkel een setvisit). Het is dan ook dat de componist aan de hand van het project bewust heeft gekozen voor geen melodiegebruik.
Om terug te komen op de consistentie: op de emotionele, moeilijke momenten in de film keert deze accordeon terug om toch enigszins voor verlichting te zorgen. Dit is al consistentie, samen met dezelfde sfeer in soundscapes en aanpak over elke track (ook al gebeurt er in velen weinig). Je moet dan ook geduld hebben met de muziek; ga er rustig voor liggen, verwacht niets en denk niet na, maar laat de muziek over je heen komen. Misschien heb je de film nodig voor de emotionele verbintenis, maar idd, de score past perfect bij de film qua emoties. Misschien fungeert de score voor veel mensen dan ook vooral als souvenir van de film, maar dat is nog geen reden om de muziek af te doen als "slecht".
Ok, vaak gebeurt er qua melodieen en thema's niets (hoewel de accordeon wel degelijk een terugkerend thema aangeeft). Maar in het scheppen van een sfeer, emoties etc is de componist wel degelijk geslaagd. Een sfeer die ook te proeven is aan de hand van enkel de CD, je moet er alleen zorgvuldiger naar luisteren (probeer eens: in het donker, op bed, met je discman. Dit is serieus totaal anders dan bij licht, met je stereo aandachtig luisteren!). Op deze manier kun je het toch op zijn minst beschouwen als een "belevenis". Het heeft immers niet de bedoeling "ergens heen te gaan", maar slechts een gevoel, een emotie, aan te geven.
En ja Bloompje, het Kronos Quarter nummer is MOOI, huh?