The New Power Generation - Goldnigga (1993)

Funk
Label: NPG

1. Goldnigga Pt. 1 (3:11)
  2. Guess Who's Knockin' * (3:25)
  3. Oilcan (0:42)
  4. Segue (0:16)
  5. Deuce & a Quarter (3:18)
  6. Segue (0:21)
  7. Black M.F. in the House (5:08)
  8. Goldnigga Pt. 2 (2:53)
  9. Goldie's Parade (2:22)
  10. Segue (0:35)
  11. 2gether (5:32)
  12. Segue (0:45)
  13. Call the Law (4:16)
  14. Johnny (10:21)
  15. Segue (1:14)
  16. Goldnigga Pt. 3 (2:39)
Father McKenzie
Ah, ééntje van Prince die ik nooit gezien laat staan gehoord heb??

Zo te zien geheel verwaarloosbaar....

Een aantal songs zijn bekend: Prince speelde het live nog wel eens (vaak ook tijdens aftershows: het heerlijk funky Johnny is een goed voorbeeld).
Call the Law is bijvoorbeeld een b-kant van Money Don't Matter 2Nite uit de Diamonds and Pearls periode. Ik weet nog goed dat Prince in de Ahoy stond en iedereen al naar buiten ging (lichten waren al aan) en dat de band opeens weer op het podium stond zonder lichtshow of wat dan ook en dit nummer gingen spelen. Iedereen natuurlijk weer terug rennen en de zaal stond op z'n kop.
Dit album is het debuut van de New Power Generation en indertijd alleen verkrijgbaar via zijn toenmalige website 1-800-NEW-FUNK en concerten.
Het is hip-hop met een funkyjazzy liveband waar rapper Tony M een grote rol kreeg toebedeeld.
Veel nummers gaan over racisme. Prince zelf speelt een rol op de achtergrond zoals hij wel vaker doet.
Hoe dan ook wel een zeldzame release dit Goldnigga. Geheel verwaasloosbaar wil ik niet zeggen: want muzikaal is het erg fijne muziek, het is dat ik niet zo dol ben op rapper Tony want anders zou dit qua beoordeling heel wat hoger uitvallen, daar is deze muziek broeierig genoeg voor. Stiekem ook wel lekkerder dan Exodus, maar ja die heeft dan wel weer Get Wild. In elk geval wel veel Sexy MF taferelen op dit album (Black M.F. in the House is daar een goed voorbeeld van: smullen die blazers!)

avatar van lennon
Dit album heb ik enkel in bezit vanwege het feit dat het een verkapt Prince album is.

Tony M heb ik niet zo veel mee, maar als Prince zijn mond open doet op bijvoorbeeld Black MF in the house, of het grappige Johnny dan is het toch wel een aardige plaat...

Eentje voor de verzamelaar (sowieso vanwege de prijs die men vraagt voor een originele druk)

Stijn_Slayer
Ik heb eigenlijk helemaal niets met hiphop, maar als het inderdaad met een funky/jazzy live band wordt gebracht scheelt dat al een hoop. Ik houd van instrumenten, niet van computergeluiden.

Ben ook niet zo'n liefhebber van Tony M, en vind hem op Prince's eigen cd's vaak zelfs behoorlijk storend, maar hier past hij gewoon goed tussen.

Het zal Prince zeker wel zijn die de muziek hierop geschreven heeft?

Instrumentaal zit het wel nog redelijk goed maar buiten 2gether en call the law vind ik de raps maar niks

avatar van Funky Bookie
Tony M. is waarschijnlijk het meest "gehate" bandlid van Prince. Dat is niet altijd onterecht.
De man probeert live als een gangsta rapper te klinken, maar overschreeuwt zich dan vaak. In de studio is het echter een ander verhaal. Zijn raps zijn laidback en klinken heel relaxed Op dit album komen die in de erg goede composities uitstekend tot hun recht.
Prince is niet veel te horen op dit album, maar heeft als componist een zeer vette vinger in de pap en dat is goed te horen. De band is in vorm en levert een heerlijk funky album af.
De originele 16-tracker is populair onder verzamelaars, omdat de meest verkochte versie 15 tracks bevat. Guess Who's Knockin' moest eraf vanwege het ongeoorloofd gebruik van een Paul McCartney sample.
Dit album wordt ook door de fans m.i. wat onderschat, omdat ik merk dat ik per luisterbeurt nog altijd nieuwe dingen ontdek.

avatar van lennon
Inmiddels op een leuke goudkleurige counterfeit lp verschenen. Ook snel weer uitverkocht, maar leuk om zo te hebben. Zeker ondat het niet waarschijnlijk is dat dit ooit of binnenkort op vinyl zal uitkomen. Zeker niet degene met de mccartney sample erin, die wel op deze versie staat.

En ook al is de bron digitaal, ik ben er content mee.