The New Power Generation - Goldnigga (1993)

Funk
Label: NPG

1. Goldnigga Pt. 1 (3:11)
  2. Guess Who's Knockin' * (3:25)
  3. Oilcan (0:42)
  4. Segue (0:16)
  5. Deuce & a Quarter (3:18)
  6. Segue (0:21)
  7. Black M.F. in the House (5:08)
  8. Goldnigga Pt. 2 (2:53)
  9. Goldie's Parade (2:22)
  10. Segue (0:35)
  11. 2gether (5:32)
  12. Segue (0:45)
  13. Call the Law (4:16)
  14. Johnny (10:21)
  15. Segue (1:14)
  16. Goldnigga Pt. 3 (2:39)
Een aantal songs zijn bekend: Prince speelde het live nog wel eens (vaak ook tijdens aftershows: het heerlijk funky Johnny is een goed voorbeeld).
Call the Law is bijvoorbeeld een b-kant van Money Don't Matter 2Nite uit de Diamonds and Pearls periode. Ik weet nog goed dat Prince in de Ahoy stond en iedereen al naar buiten ging (lichten waren al aan) en dat de band opeens weer op het podium stond zonder lichtshow of wat dan ook en dit nummer gingen spelen. Iedereen natuurlijk weer terug rennen en de zaal stond op z'n kop.
Dit album is het debuut van de New Power Generation en indertijd alleen verkrijgbaar via zijn toenmalige website 1-800-NEW-FUNK en concerten.
Het is hip-hop met een funkyjazzy liveband waar rapper Tony M een grote rol kreeg toebedeeld.
Veel nummers gaan over racisme. Prince zelf speelt een rol op de achtergrond zoals hij wel vaker doet.
Hoe dan ook wel een zeldzame release dit Goldnigga. Geheel verwaasloosbaar wil ik niet zeggen: want muzikaal is het erg fijne muziek, het is dat ik niet zo dol ben op rapper Tony want anders zou dit qua beoordeling heel wat hoger uitvallen, daar is deze muziek broeierig genoeg voor. Stiekem ook wel lekkerder dan Exodus, maar ja die heeft dan wel weer Get Wild. In elk geval wel veel Sexy MF taferelen op dit album (Black M.F. in the House is daar een goed voorbeeld van: smullen die blazers!)