Agnus Dei: De eerste tonen van dit album (een krassende viool) kondigen het al aan. Dit is een bijzonder album !!!
Maar is het soms een nieuwe Dead Can Dance ? Nee dames en heren, Rufus Wainwright is de naam.
Eindelijk is de wederhelft van Want one gereleased. Het had oorspronkelijk een dubbelaar moeten zijn.
Agnus Dei
Qui tollis peccata mundi
Dona nobis pacem
Ja het is haast klassiek. Het is mysterieus, grenst zelfs aan het mystieke................
The One You Love: sorry Nick Cave. Jouw Nature boy is bij deze verslagen door The One You Love. Dit is mijn song van het jaar. Een popliedje zoals pop hoort te zijn. Haast Beatle-esque.
Jammer van het wat abrupte slot. Ik had er nog zoveel langer naar kunnen luisteren.
Peach Trees: zo kennen we Rufus ook van zijn vorige albums. Een rustig ingetogen nummer, met het bekende meerstemmige achtergrondkoortje. Maar ook hier weer een schitterende instrumentatie.
Little Sister: is dit klassiek ? Je zou haast gaan denken dat Wainwright een nummer van een of andere oude componist (Mozart) heeft bewerkt. Een zwierig, barok-achtig nummer dus. Opvallen doet het zeker. En mijn goedkeuring kan het zeer zeker krijgen.
The Art Teacher: Zang en piano. Zo start dit nummer over een verliefdheid op een leraar (gezongen vanuit een vrouw-persoon.....toch Rufus zelf misschien ?). En dan heel subtiel zijn daar opeens hoorns aanwezig. Ook erg naar klassiek neigend nummer, maar toch voldoende luchtig om het populaire muziek te noemen. Voor zover we van pop kunnen spreken, want in die categorie is het nu ook weer niet direct te plaatsen.
Hometown Waltz: een zwierige wals waar de hele familie is opgetrommeld lijkt het wel. Kate en Anna McGarrigle alsook Martha Wainwright zingen in het achtergrondkoortje. Ook een hoofdrol voor de accordeon (gespeeld door Anna McGarrigle).
This Love Affair: zwaarmoedig nummer. Het klinkt statig, wat komt door de vele klassieke instrumenten die hier worden ingezet, maar wel dusdanig dat het niet over the top is. Heel mooi.
Gay Messiah: tijd voor een wat luchtiger nummer. Hier herken ik weer de Rufus van bv het debuut-album of Poses. De humor in dit nummer is grandioos.
Memphis Skyline: Zita Swoon had Song for a Dead Singer, Rufus voegt daar nu Memphis Skyline aan toe. Dit is dus een nummer over de betreurde Jeff Buckley. Prachtig nummer en dito tekst refererend naar Ophelia en Eurydice. Het zou een nummer van Jeff Buckley zelf kunnen zijn. De sprookjesachtige wending na ruim 3 minuten is werkelijk ontroerend.
"Turn back and you will stay
under the Memphis skyline"
Waiting for a Dream: een hemels nummer vol pathos, maar daar zou je inmiddels aan gewend moeten zijn op dit album (en anders heb je hem allang uitgezet). Hoogtepunt nummer zoveel inmiddels. Wat een mooi nummer is dit weer.
Crumb By Crumb: het bekende achtergrondkoortje opent dit nummer, dat duidelijk weer van luchtiger aard is. Maar ook dit is dus een nummer waar een band als the Beatles goed mee weg zouden komen. Een ijzersterke "pop" song.
Old Whore's Diet: de officiele afsluiter (als je niet de cd te pakken hebt met de bonustracks). Het begint als een Rufus-song in de inmiddels bekende stijl, maar dan opeens na anderhalve minuut slaat het nummer compleet om. Het gaat swingen en het is luchtig van toon (ik zou bijna zeggen: zomers, maar ik hou het toch maar op bijna.....).
Na 3 minuten vergezeld door de galm van ene Anthony en mooie viool-solo. En dan zijn we er nog niet: want het gaat zeker nog een dikke 6 minuten door als tijdens een dollemansrit in een achtbaan.
Bijzondere afsluiter mag ik wel stellen..................
Maar er zijn eventuele bonustracks, en wel:
Coeur de Parisienne- Reprise d'Arletty: een in het Frans gezongen live-nummer, begeleid door slechts de piano. Heel eerlijk gezegd heb ik het nooit zo op Engelstalige artiesten die in het Frans gaan zingen. Het blijft gewoon lelijk klinken.
Maar goed voor een bonustrack die niet op alle persingen te vinden is kan ik er vrede mee hebben.
Quand Vous Mourez de Nos Amours: net als het vorige nummer live, en in het Frans gezongen.
Het zijn gewoon 2 toegiften die je ook wel eens tegenkomt na een super-optreden. De artiest heeft er dan dusdanig zin in dat ie na de officiele toegift toch nog een keer terugkomt met een uitsmijter voor de fans.
Het gekke is dat dit soort bonustracks meestal afbreuk doen aan het album. Hier zijn ze prima op hun plaats: je kunt even bijkomen van hetgeen je ondergaan hebt. Want dat was niet misselijk. Wel zal dit album 2 kampen krijgen: je haat het of je vind het helemaal het einde. Waar ik in behoor lijkt me duidelijk.
En na beluistering van het album kan de bijbehorende dvd "Live at the Fillmore" opgezet worden:
1.DVD Intro
18.Liberty Cabbage
19.California
20.As in Happy
21.DVD Credits
Meneer Wainwright: u heeft zojuist misschien wel mijn favoriete album van dit jaar afgeleverd. Ik moet het nog even laten bezinken om definitief tot die conclusie te komen, maar dat het uw beste in uw repertoire is leidt geen twijfel naar mijn bescheiden mening.