Overseer - Wreckage (2003)

Electronic

10. Sparks (6:03)
  11. Never (6:37)
  12. Heligoland (26:56)
avatar van GraveyardJunkie
geweldig album.. super sound heerlijk als je moet opschieten.. alleen had Heligoland er van mij niet opgehoeven.. 4,0*

Heerlijk album, ook nog eens zeer afwisselend.
Sommige nummers hebben vind ik echt een jaren '90 sound.. Dus om echt massaal succes te hebben kwam dit album misschien iets te laat, Een aantal nummers doen me echt denken aan het vroegere werk van "The Prodigy". Met name de nummers "Supermoves", "Velocity Shift" en "Stombox".

'Slayed" doet me echt denken aan Junkie XL, die heeft een aantal soortgelijke raptracks op een krachtige electronic beat gemaakt.. Maar dat is dan vooral zijn oudere werk uit natuurlijk de jaren "90.

Horndog deed me denken aan Fatboy Slim. King of the loops

En dan komt opeens meteorology, een redelijk rustig nummer. Geen rap maar aangename rustige vrouwelijke vocals. En in de breakdown van het nummer een stukje zweeds.. Ik was wel verbaast dat te horen...

Daarna nog een rustigerer nummer, aquaplane.
En als je net helemaal tot rust gekomen bent schreeuwt daar opeens 'Doomsday" uit je speakers, toch nog mijn favoriete nummer. "Bone, Flesh and plasma. Its ironic"
Volgens mij kende ik dit nummer uit een NFS game, ik dacht NFS2. In ieder geval zo heb ik ooit overseer leren kennen.

Na doomsday krijg je nog eens al de voorgaande genres/soorten door elkaar, wat jaren 90 dance, wat rap, en nog iets rustigers met vrouwelijke vocals.

Gevolgd door het 26 minuut lange "nummer", nou een nummer.. Je hoort iemand praten in een soort van radiostem, je hoort wat violen of wat dan ook... Nummer word langzaam zachter en zachter en na 5 minuten is het enige wat je hoort een telefoon die overgaat... Dit houd dan nog ruim 20 minuten aan, waarna aan het einde van het nummer de telefoon opgenomen word je "hello" hoort met een hele schorre stem en de haak erop gegooit word.. Einde album...

Al met al toch een fantastisch album.

Oja favo tracks: Slayed, meteorology en Doomsday.

p.s heb ik nou echt zoveel geschreven? nog nooit zon lange recensie van een album geschreven.

avatar van james_cameron
Aangename mengeling van techno en hiphop. Een aantal tracks doen sterk denken aan het werk van The Prodigy, zoals Stompbox, Supermoves en Velocity Shift, maar nergens wordt dit storend. De band is namelijk zo slim geweest om veel variatie tussen de tracks onderling toe te passen, waardoor je hen niet direct in een hokje kunt plaatsen. Zo gaat de song Sparks richting het werk van Massive Attack en Portishead en zo zijn er nog een paar minder voor de hand liggende tracks aanwezig. Het resultaat is in ieder geval een zeer afwisselend album, waarbij veel genres worden aangedaan. Jammer dat dit het enige wapenfeit van Overseer is.