Leonard Cohen - Dear Heather (2004)

Canada
Label: Columbia

1. Go No More A-Roving (3:47)
  2. Because Of (3:07)
  3. The Letters (4:52)
  4. Undertow (4:26)
  5. Morning Glory (3:36)
  6. On That Day (2:10)
  7. Villanelle for Our Time (6:01)
  8. There for You (4:43)
  9. Dear Heather (3:47)
  10. Nightingale (2:34)
  11. To a Teacher (2:39)
  12. The Faith (4:24)
  13. Tennessee Waltz [Live] (4:05)
avatar van MDV
MDV
Moet ik in slaap vallen? Moet ik me hier aan storen? Moet ik hier om lachen? Of moet ik dit misschien mooi vinden? Ik weet bijna zeker dat dat laatste de bedoeling is. Het spijt me heel erg, maar of deze plaat is nou eenmaal niet zo goed, of ik ben er gewoon te jong voor.

Een geforceerd klinkende natte stem die zit te fluisteren, compleet wachtkamerjazz en goedkope achtergrondzang erbij. Ik geef toe dat de teksten er mogen wezen, maar van de manier waarop ze gepresenteerd worden krijg ik het idee dat 'Heather' een slaapprobleem had en Leonard Cohen haar wilde helpen droomland weer te bereiken. Ik mis variatie, ik mis spanning, ik mis iets pakkends.

Dear Heather is het eerste album van Leonard Cohen dat ik hoor, en toch kan ik al wel concluderen dat de beste man toen hij deze plaat opnam al een flink eind over zijn hoogtepnt heen was. Ik vind het niet leuk om deze artiest af te branden, want ik heb van genoeg mensen gehoord hoe goed hij is, en ik geloof ze. Dear Heather is voor mij echter geen prettige kennismaking en een muziekalbum dat me niet weet te boeien.

avatar van Slowgaze
Haters zullen haten en zeggen dat ik een Leonard Cohen-fanboy ben, wat ik in feite ook ben, maar "Dear Heather" is gewoon een mooi album. Punt. Commentaar op het album, ik snap het wel, maar het steekt allemaal gewoon sterk in elkaar. Een beetje grabbelton is het wel met een oude live-opname, een herbewerking van een outtake van eind jaren 70, stukken die meer naar spoken word neigen en "echte" liedjes.

Toch is het weer een interessante plaat van Leonard: "So We'll Go No More A-Roving" van Byron is sterk op muziek gezet en het nummer "Undertow" vind ik vooral door zijn stoombootsaxofoon erg boeiend. Natuurlijk zakt de plaat ook wel eens in, "Dear Heather" vind ik maar matig en "To a Teacher" is ook niet iets om wild van te worden, maar de afwisseling van tot op het bot uitgeklede jazz- en folkachtige liedjes en gesproken woordstukken blijven mij zeker boeien. Goede plaat, al snap ik dat ie net zo goed als tussendoortje beschouwd kan worden.