Diamond & The Psychotic Neurotics - Stunts, Blunts & Hip-Hop (1992)

Label: Chemistry

1. Intro (0:42)
  2. Best Kept Secret (4:08)

met Bonita, Fat Joe, LaReese en Whiz One

3. Sally Got a One Track Mind (3:44)
  4. Step to Me (3:25)
  5. Shut The!*! Up (0:53)
  6. !*! What U Heard (3:17)
  7. I'm Outta Here (5:08)
  8. A Day in the Life (4:19)

met Brand Nubian

9. Last Car on the 2 Train (0:38)
  10. Red Light, Green Light (5:02)
  11. I Went for Mine (3:19)
  12. Comments from Big L and Showbiz (0:22)

met Big L en Showbiz

13. Check One, Two (4:16)
  14. What You Seek (3:31)
  15. Lunchroom Chatter (0:27)
  16. Confused (3:38)
  17. Pass Dat S**t (5:55)

met Fat Joe, Maestro, Mike G.Q. en Whiz One

18. Freestyle (Yo, That's That Sh) (3:01)
  19. Kiss (Keep It Simple Stupid) (3:55)
  20. Stunts, Blunts, & Hip Hop (2:31)
  21. Wuffman Stressed Out (0:31)
  22. Feel the Vibe (3:41)

met Showbiz

23. A View from the Underground (0:21)

met Fat Joe

avatar van principal2000
Even een wat uitgebreider bericht, omdat ik hem zojuist weer opgezet heb. De eerste 2 nummers en tevens de singles zijn extreem sterk. De vaart zit er gelijk in en de standaard voor hoge kwaliteit-beats is gelegd. De kwaliteit zal hoog blijven, al wordt het niveau van de 2 openingsnummers nagenoeg niet meer gehaald. Diamond is al producer echt DITC. Mooie, orginele soul- en funksamples vind hij op zijn platencollectie. Hij voegt er een perfecte drumbeat aan toe en als sausje nog wat lekkere, subtiele blazer-/jazzsamples. Het resultaat zijn zeer relaxte beats met jazzy invloeden waarbij basslijnen vaak duidelijk aanwezig zijn. De beats worden nergens te soft of smooth; het zijn geen keiharde undergroundbeats; je nek gaat er wel van pijn doen. Hoewel deze man flink veel vrienden heeft in hip-hop land, beperkt hij het aantal gastoptredens. Sommigen zullen dit jammer vinden, maar ik stoor me nergens aan de MC Diamond. Hij is niet hoogstaand, maar zijn flow is zo relaxed en goed en inhoudelijk heeft hij af en toe ook nog wat te zeggen. Eigenlijk kun je zijn rapt beschouwen als simpel, maar effectief. Dat is de formule voor zijn beats ook. Alleen kunnen weinigen de formule zo perfect uitvoeren. De interludes (7 incl. intro en outro) zijn qua speellengte net kort genoeg en er is altijd wel een aangename beat te horen. Al had het album ook prima zonder interludes gekund (wanneer niet?). I'm So Confused, Pass That Shit en Keep It Simple Stupid hadden van mij weggelaten kunnen worden. Die zorgen ook vooral ervoor dat de score niet perfect uitvalt. Jammer dat het hier wat inkakt, want met Stunts, Blunts & Hip-hop en Feel The Vibe heb je weer een sterke afsluiting van dit album.