Ritual - Widow (1983)

Label: Legend

1. Widow (8:14)
  2. Come to the Ritual (2:58)
  3. Rebecca (7:09)
  4. Never for Evil (5:08)
  5. Morning Star (4:46)
  6. Journey (3:47)
  7. Burning (4:17)
  8. Temptation * (4:23)
  9. Forever * (4:16)
  10. House of Secrets * (3:22)
  11. Into the Night * (3:32)
avatar van wizard
Ritual werd in 1972 opgericht in Londen. Het duurde 11 jaar voordat deze debuutplaat uitkwam. Bovendien las ik ergens (ik meen op Metal Archives) dat bij een deel van de persing ook nog eens vergeten werd de bandnaam op de LP-hoes te zetten, zodat de kopers dachten dat de band Widow heette. Kortom, lekker lastig om te promoten, deze band.

Dan de muziek zelf. De versie van Widow die op MusicMeter staat, is de heruitgave uit 2008. De originele versie had alleen de eerste 7 nummers.
De opener is meteen al een hoogtepunt. Een lekker lang nummer, dat langzaam naar een climax toewerkt. Het stuwende Come to the Ritual, het tweede nummer, doet echter niet voor Widow onder. En eigenlijk kan ik dat wel voor alle nummers zeggen. Never For Evil is een bluesrockig nummer, Morning Star is lekker gevarieerd. Als de zanger zijn zegje doet, houdt de gitaar zich nog even in, maar daarna gaat hij helemaal los. Afijn, allemaal prima nummers dus. Jammer dat het album zo kort is.
Ik weet niet of het bewust of onbewust gedaan is (of dat wellicht meespeelt dat ik dit album tot nu toe alleen als mp3s heb beluisterd – hoewel ik deze plaat zeker ga bestellen binnenkort) maar drums en basgitaar komen erg sterk naar voren in de mix, zang en gitaar zijn lichtjes naar de achtergrond gedrukt. Gevolg: het album wordt voortgedreven door drums en een ronkende danwel dreunende bas. Dat maakt de sfeer van het album naar mijn mening een beetje begin jaren ’70-achtig. Niet jaren ’80 dus, maar wel erg lekker.

Samenvatting: een heerlijk album, interessant, obscuur. Het is dat het album niet geweldig metal klinkt, maar anders wist ik nu al welke plaat dit najaar mijn keuze voor het Metal Album van de Week-forumtopic (even reclame maken ) werd.

Ik zet in op 4*, maar kan later omhoog worden bijgesteld.