na het geweldige "Tigerlily" volgde 3 jaar later haar 2e solo album "Ophelia". voor mij stond deze altijd wat in de schaduw van haar debuut, maar qua kwaliteit van het songmateriaal is dat feitelijk niet terecht.
er staan wederom zonder uitzondering sterke, memorabele composities op dit album, die iets rijkelijker zijn georkestreerd dan op "Tigerlily". dat alles gezongen met die hemelse engelenstem van Natalie Merchant.
van dit album verschenen tracks 2, 3 en 6 als single in de U.S.A.
"Ophelia" is gebaseerd op een karakter uit Shakespeare's drama Hamlet met wie het slecht afliep, "who due to Hamlet's actions ends up in a state of madness that ultimately leads to her drowning" en droeg zij op aan de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg (1926-1997). zou mij graag wat meer in haar teksten willen verdiepen, maar helaas ontbreken bij dit album de songteksten. thematisch een wat zwaar album over de moeizame man/vrouw relaties en de daarmee gepaard gaande ups en downs gezien vanuit het vrouwelijk perspectief. de kippenvel bezorgende piano ballad "My Skin" ondersteund door de cello is daar een voorbeeld van. "Frozen Charlotte" gaat over de door de eeuwen heen onderdanige, romantische rol van de vrouw.
"Ophelia" is een wat zwaarmoedig album waar de melancholie van afdruipt, maar er is ook ruimte voor wat meer vrolijke luchtigheid in "catchy" nummers als "Kind & Generous" en "Life is Sweet".
op de tranentrekker "Break Your Heart" met schitterende accenten van een trompet zingt zangeres N'Dea Davenport mee, lead zangeres van de Engelse acid-jazz en funkband "the Brand New Heavies". de uit voormalig Belgisch Congo afkomstige Lokuo Kanza speelt op dit nummer een fraaie solo partij op akoestische gitaar. zoals het hele album, een nummer met een heerlijke flow. op "Thick as Thieves" speelt Daniel Lanois elektrisch gitaar. de Tibetaanse zangeres Yungchen Lhamo deelt met haar de vocalen op de ingetogen, stemmige piano ballad "Effigy".
9 songs op dit album werden geschreven door Natalie Merchant, uitgezonderd het ontroerende 11) "When They Ring the Golden Bells" ook wel bekend als "There's a Land Beyond This River", een bekende Amerikaanse gospel en bluegrass klassieker uit 1887, geschreven door Daniel de Marbelle (publiek domein). een nummer dat populair is bij Amerikaanse uitvaarten en dat door velen gecoverd is, o.a. door Dolly Parton en Emmylou Harris op haar album "Angel Band".
de symfonische reprise van "Ophelia" op het eind van dit album is voorzien van een strijkers arrangement van de Engelse componist/muzikant Gavin Bryars. deze track werd opgenomen "at Air Studios", London, UK
Natalie Merchant produceerde "Ophelia" zelf in haar toenmalige huis studio "at Talking Dwarf Studios, Little Valley, New York"