Natalie Merchant - Motherland (2001)

Folk / Rock
Label: Elektra

1. This House Is on Fire (4:44)
  2. Motherland (4:46)
  3. Saint Judas (5:45)
  4. Put the Law on You (5:01)
  5. Build a Levee (4:47)
  6. Golden Boy (4:12)
  7. Henry Darger (4:26)
  8. The Worst Thing (5:48)
  9. Tell Yourself (5:13)
  10. Just Can't Last (4:31)
  11. Not in This Life (5:23)
  12. I'm Not Gonna Beg (3:40)
Leave Your Sleep moest mij de oren openen om Natalie Merchant te ontdekken. Natuurlijk kende ik wel wat nummers van 10,000 Maniacs, maar daar bleef het dan ook wel bij.
Omdat ik haar nieuwe album zo ongelooflijk mooi vind was het niet vreemd om een weg terug naar het verleden te bewandelen en mijn eerste tussenstop is dus Motherland geweest.
Ook hier weer een regelrechte treffer van pure schoonheid. Ik moet qua sfeer een beetje denken aan Dayna Kurtz die ook zulke sfeerschetsen weet neer te zetten.
Het is allemaal heel puur wat Merchant ons voorschotelt. Opmerkelijk dat in één van de andere commentaren bij dit album daar juist een beetje aan getwijfeld wordt. Ofwel: hoe kan muziekbeleving verschillend zijn. Ik besef heus wel dat dit absoluut geen prikkelend album is, maar dat hoeft ook niet altijd.
Dit stimuleert juist op een geheel andere, bescheiden wijze.
Merchant zorgt ervoor dat je plaats neemt in een warm bad waar het goed toeven is en waar je alles om je heen voor een uur kunt vergeten.
Motherland zal het de komende tijd nog even moeten gaan doen in de schaduw van Leave Your Sleep, laat staan dat ik aan andere cd's ga beginnen, maar voorlopig gedijt dit Motherland goed in de schaduw van haar nieuwste en zelfs in de schaduw kunnen bloemen tot volle wasdom komen, alleen duurt dat misschien iets langer. So be it: voor nu al 4* en daar hoeft niemand over te mopperen lijkt me zo.

avatar van potjandosie
hoe persoonlijk beleving van muziek is, blijkt wel uit bovenstaande commentaren. voor sommigen is dit haar beste album en voor mij haar minste. prima natuurlijk als iedereen zijn persoonlijke favorieten heeft.

wellicht was de ambitie om er een avontuurlijk, divers album van te maken, maar op mij heeft "Motherland" altijd een wisselvallige en onsamenhangende indruk gemaakt. er staan teveel verschillende muziekstijlen op en de kwaliteit van de composities laat te wensen over. wellicht leg ik vanwege de 2 geweldige voorgangers "Tigerlily" en "Ophelia" die gevuld waren met over de hele linie sterk songmateriaal, de lat te hoog. beide albums hadden een fijne "flow" en voelden als een warm bad. iets wat ik zeer mis op het verbrokkelde "Motherland".

tracks als "This House is on Fire" een fusie met Midden-Oosten muziek, of de groovy beats van "Saint Judas" (een anti-racisme nummer) en "Build a Levee" beide met zang van Mavis Staples kunnen mij niet bekoren en zijn voor mij "skipwaardige" nummers. ook "Golden Boy" een aanklacht tegen door de mainstream media gevoerd geweld en het bluesy "Put the Law on You", willen niet beklijven.

de ballad "Henry Darger" (over de schrijver met die naam) en de sterk aan de muziek van haar eerdere band 10.000 Maniacs herinnerende tracks "Tell Yourself" (een aanklacht tegen de oorzaken van anorexia bij tieners die zij een hart onder de riem steekt) en "Just Can't Last" zijn melodisch sterke songs, evenals "The Worst Thing" en "Not in This Life". dit zijn tracks die de kwaliteit van dit album alsnog een beetje in balans houden. tezamen met de prachtige melodie van het "folky" titelnummer "Motherland" (gecoverd door de Ierse folkzanger Christy Moore en Joan Baez) en het ingetogen, soulvolle "I'm Not Gonna Beg". de 2 hoogtepunten op dit album.

Album werd geproduceerd door Natalie Merchant & T-Bone Burnett
Recorded at "Allaire Studios, Shokan, New York,
Sunset Sound, Hollywood, California,
Clinton Studios, New York, NY
All songs written by Natalie Merchant

uit de liner notes:

"Motherland is dedicated to the victims of the September 11, 2001 attack upon the United States who were lost at the World Trade Centre, Pentagon and Shanksville, Pennsylvania.

May they rest in peace"