Drake - So Far Gone (2009)

Canada
Hip-Hop / R&B
Label: October's Very Own

1. Lust for Life (2:56)
  2. Houstatlantavegas (4:51)
  3. Successful (6:15)

met Trey Songz en Lil' Wayne

4. Lets Call It Off (3:54)

met Peter Bjorn and John

met Lloyd

8. Say Whats Real (3:51)
  9. Little Bit (3:50)

met Lykke Li

10. Best I Ever Had (4:18)
  11. Unstoppable (3:30)

met Santogold en Lil' Wayne

12. Uptown (6:22)

met Bun B en Lil' Wayne

13. Sooner Than Later (4:22)
  14. Brians Interlude (2:19)

met Omarion

15. The Calm (4:04)
  16. Outro (2:54)
  17. Brand New (3:35)
  18. Congratulations * (5:33)
avatar van Yestsida
Gevarieerde plaat.

Hiervoor had Drake al twee mixtapes uitgebracht maar vanaf deze derde mixtape is zijn carrière als muziekartiest helemaal de lucht in geschoten. Nog voor hij bij YMCMB een contract tekende bracht hij So Far Gone uit en liet hij al uitschijnen serieus genomen te willen worden als zowel een rapper als een zanger.

Inmiddels kan je dit wel zien als een bescheiden klassieker maar vergeleken met zijn later werk hoor je wel duidelijk dat hij geëvolueerd is als rapper maar zeker ook als zanger.
Let's Call It Off, A Night Off, Little Bit, Sooner Than Later, Bria's Interlude en Brand New zijn de tracks waar de gastheer zichzelf profileert als R&B-zanger en zijn allen leuke composities maar als je het vergelijkt met R&B-materiaal dat hierna gekomen is (vooral Take Care) stonden zijn zangkwaliteiten hier absoluut nog niet op punt.
Jarenlang heb ik Let's Call It Off verschrikkelijk gevonden en totaal misplaatst op een Drake-project maar de laatste jaren vind ik dit net één van de sterkste tracks op So Far Gone, lekker feel-good popnummertje!

In sommige producties is ook duidelijk de invloed van 808s & Heartbreak te horen dat een jaar hiervoor uitgekomen was. Oorspronkelijk deden Lust for Life, Say What's Real, Little Bit en The Calm het om die reden niet goed bij mij maar sindsdien is de inspiratiebron ook veel beter binnengekomen dan anno 2008 en ook deze nummers vind ik nu goed. Enkel Little Bit trek ik nog maar matig.

Drake heeft een goede relatie met J. Prince en vooral met diens zoon en schijnt zelfs een eigen dag te hebben in Houston maar echte H-Town elementen zijn niet echt te vinden op zijn albums. Hier is dat wel het geval met November 18th en Uptown. Leuk maar voor het betere werk kan je best het materiaal van gastartiest Bun B en zijn consorten erbij pakken.

Houstatlantavegas, Successful, Best I Ever Had, The Calm en Brand New zijn intussen wel klassiekers te noemen al heb ik toch het gevoel dat voornamelijk de monsterhit Best I Ever Had de tand des tijds niet volledig doorstaan heeft. Dat is toch een precedent dat gemaakt kan worden voor veel pure rapnummers op deze mixtape. Je hoort met momenten duidelijk dat het gemaakt is in een ander tijdsperk, Drake is als artiest gegroeid en So Far Gone duurt met een speelduur van 1 uur en 10 minuten ook te lang.