Hecq - Scatterheart (2004)

Duitsland
Electronic
Label: Hymen

1. Fdk (3:44)
  2. P.1.1 (0:41)
  3. Coup de Lune (4:08)
  4. Madison I (1:18)
  5. Flood Me (2:26)
  6. Midnight Generator (2:25)
  7. Trivia (4:11)
  18. Road North (3:39)
  19. Inyarms (2:51)
  20. Holler (5:08)
  21. Int_1 (0:45)
  22. The White Stairs (1:20)
  23. Wenn Ich... (3:39)
avatar van cichlisuite
staat nr 1 op mijn verlanglijstje,
hopelijk overtreft hij hiermee "a dried youth" wat ik een zeer "spannend" album vind.

avatar van tovenaar
Hij valt zéker niet tegen hoor Cichilisuite. Dit album heeft bij mij al moeiteloos vele luisterbeurten overleefd.

De perfecte schijf voor deze donkere dagen. Schitterende hoes ook, de hoes ís de sfeer van dit album. Koud en toch ook warm, maar zeker nooit lauw. Structuren om van te blijven genieten, de ene keer ritmischer dan de andere keer, maar altijd sfeervol. Er is ook plaats voor wat soundscapes, maar het merendeel is toch echt piepknars IDM.

Road North is 1 van de weinige tracks die minder zijn, maar met tracks als Relapse en Fdk vergeet je dat al snel.

Lekker ding voor de kille winterdaagjes!

avatar van Onderhond
Lekker sfeervol CDtje dit. Zeer apart album, met veel korte tracks, die snel maar effectief van sfeer wisselen, en uiteindelijk wel een geweldig geheel vormen. Hecq is een soort combo van ambient, met industriële invloeden, en wat soundscapes. Stel je een Gridlock voor, maar vanuit een ambient standpunt.

"Fdk." begint het album prachtig. Subtiele waves, subtiele distortion en lekkere, chille ritmes. Ook het pianotje dat halverwege geïntroduceerd wordt is geweldig. Hecq speelt met sfeer alsof het niks is, iets waar anderen dikwijls de grootste moeite voor moeten doen. Ook "Coup De Lune" weet volop te overtuigen, en plaatst een mysterieuze, kille maar toch ook aangename sfeer neer. Sneeuwpret in het bos zeg maar, of laat ik me nu teveel beïnvloeden door de cover ? Geweldige track in ieder geval. Topper. "Flood Me" doet me een beetje minder, vooral dan dat getokkel in het begin. Wanneer dat verdwijnt is het plots weer een stuk aangenamer vertoeven in de wereld van Hecq. "Midnight Generator" is een geweldige dark ambient track, doordrongen van duisternis, geen straaltje licht in zicht. "Trivia" is een pak chiller, en neigt zelfs een beetje naar loungy stuff, maar dan wel wat opgedreven . "Field" is een volgend hoogtepunt. Doet wat denken aan een koudere Proem, geweldige melodie en lekker krakerige IDM.

"Doracle" is een geinige track, maar is iets te ruw om binnen de rest van het album te passen vind ik zelf. Niet zozeer qua distortion, maar bepaalde samples springen er nogal uit, mist wat finesse. Iets wat zo'n "Suck" bijvoorbeeld wel heeft. Weer een geweldige track, die doet wegdromen naar andere oorden. Geweldig stukje met die voice sample, daaronder een geniale wave. "Iso" is een pak chiller, beetje groovy randje aan, maar zeer leuk en erg rustgevend. "Road North" is inderdaad iets minder, al is het niet veel vind ik. Wel wat opgewekt, past niet zo goed, maar verder wel een degelijk trackje. Maar dan is een "Inyarms" toch een pak beter. Geweldig sferische track, en misschien wel het hoogtepunt van het album voor mij. Kippevelmoment. "Holler" gooit er weer wat ritmes achter, en zet het laatste deel van het album mooi in. Afsluiten wordt er gedaan met "Wenn Ich...", nog zo'n geweldige sferische track. Prachtige dark ambient, geladen en pikzwart.

Tussen al deze tracks staan nog een hoop bruggetjes en korte intermezzos, allemaal de moeite, geen enkele die verveeld of irriteert. Geweldig album dit, dat net als tovenaar zegt consistent sfeervol weet te zijn, en dat op een redelijk creatieve en innovatieve manier. Dikke 4.5*, verdiend.

avatar van cichlisuite
heel wat ambivalente gevoelens krijg ik van dit album, ik weet niet wat ik ermee moet, krijg hem niet integraal geluisterd nog, misschien te zwaar op dit moment, gaat even naar het 2de plan.

avatar van orbit
Beetje oppervlakkige plaat dit. Wel veel afwisseling, maar ook door de korte duur van veel nummers niet erg uitgewerkt of imposant. De meeste nummers leunen dan ook iets te dicht tegen chill-out modus aan ipv het steviger werk. Doraccle vind ik wel een uitschieter, lekker opzwepend nummer. Iso is ook van het betere soort, stuk rustiger. Suck vind ik weinig aan, ook zeker door de samples. Het laatste nummer is zelfs buitengewoon armzalig, met cheesy duitse vocalen en iets wat op een donkere uitluiding moet lijken. Nee, niet helemaal aan mij besteed dit.

avatar van -SprayIt-
Intrigerende plaat, moet nog even landen hier, maar intens is het zeker.