Drive-By Truckers - The Fine Print (2009)

Alternatieve titel: A Collection of Oddities and Rarities 2003-2008

Rock / Roots
Label: New West

1. George Jones Talkin' Cell Phone Blues (4:07)
  2. Rebels (4:54)
  3. Uncle Frank (5:28)
  4. TVA (6:56)
  5. Goode's Field Road (5:28)
  6. The Great Car Dealer War (5:37)
  7. Mama Bake a Pie (Daddy Kill a Chicken) (3:19)
  8. When the Well Runs Dry (4:09)
  9. Mrs. Claus' Kimono (4:25)
  10. Play It All Night Long (5:10)
  11. Little Pony and the Great Big Horse (3:37)
  12. Like a Rolling Stone (6:01)
avatar van thelion
Ben hier heel erg benieuwd naar.......

Dit is overgins geen nieuw studio album, maar een album met niet eerder uitgebracht werk en out-takes......

avatar van dudehere
Van de nummers die ik ken is When the Well Runs Dry in ieder geval een pareltje.

Het aantal out-takes valt me echter een beetje tegen. Een gemiddeld DBT album bevat toch vaak zo'n 15 nummers en met meerdere songschrijvers in de gelederen, moet er toch meer onuitgebracht materiaal rondslingeren.

avatar van jeroenheinz
Deze gaat meteen op mijn verlanglijst. Heb niet met veel bands dat ik er 'fan' van ben, maar sinds ik de DBT heb ontdekt ben ik toch wel aan ze veslaafd . Wat duurt het nog lang voordat het 1 september is...

avatar van Klumpie
Mensen die niet kunnen wachten tot dit album, kunnen alvast genieten van Murdering Oscar de tweede soloalbum van Patterson Hood. Tot nu toe mijn plaat van het jaar 2009.

Van dit album ken ik 4 nummers, waarvan When te Well Runs Dry erg sterk is.

avatar van jeroenheinz
Bedankt voor de tip, ik ga hem dit weekend eens opzoeken

avatar van Bart
Gelekt!

avatar van Bartjeking
Like a Rolling stone is in ieder geval goed gedaan, morgen maar eens even in de rest duiken. Prachtige hoes btw.

Bartjeking schreef:

Op mooie hoezen hebben ze een patent lijkt het wel Ben net terug uit Ierland dus zal eens snel echter deze aangaan.

Voor fans van DBT is dit zeker geen teleurstelling. Hij past bij de nummers van hun vorige album uit 2008. Nummer 8 springt er bij mij uit, zal live nog beter klinken.

avatar van thelion
Geen nieuw studio album, maar een album met outtakes en rareties.
Restmateriaal daar hebben we het dus over. Meestal gaat het bij dit soort albums mis behalve dan als je Bruce Springsteen of Niel Young heet (die kunnen er hele boxen mee vullen).
Deze van Drive-By Truckers mag er ook zeker zijn het klinkt allemaal goed en af. Gelukkig staan er heel wat niet eerder uitgebrachte nummers op zo als daar zijn Little Pony and the Great Big Horse, de Tom Petty cover Rebels en het schitterende When the Well Runs Dry het is voor mij totaal onbegrijpelijk waarom dit nummer nooit eerder op plaat is gezet.
Speciale vermelding is er voor het kerst nummer Mrs. Claus' Kimono (nooit geweten dat er een kerstvrouw was en al helemaal niet dat ze zulke lange benen heeft). De cover van Bob Dylan's Like A Rolling Stone hadden ze beter op de plank kunnen laten liggen.

Al met al een album dat lekker sloom en low voort kabbelt en je het diepe zuiden van de V.S. in trekt, met meesterlijke gitaar partijen.

Nu maar wachten op een nieuw studio album maar tot die tijd kunnen we hier lekker naar luisteren. en naar het live album Live From Austin TX.

avatar van jeroenheinz
Dit is inderdaad weer een retesterk album. Zoals eerder gezegd zijn de nummers van zo'n hoog niveau dat ze makkelijk op een regulier album hadden kunnen staan. De covers zijn ook goed gelukt, ook al moest ik de eerste keer even wennen aan Like a rolling stone. Gaat nog veel gedraaid worden de komende tijd en hopen dat eindelijk Live from Austin eens binnenkomt..

beaster1256
heb in feite nog nooit een zwak album van aangetroffen , ze zijn allemaal goed !

avatar van Germ
Germ (crew)
Leuke verzamelaar van outtakes. Op Like A Rolling Stone doen alle zangers (Hood, Cooley, Tucker en Isbell) een coupletje. Het delen van de lead is iets wat de Truckers op hun reguliere nummers eigenlijk nooit doen, maar deze cover bewijst dat ze dit best vaker mogen doen.

Verder zijn vooral de twee Isbell tracks (TVA en When The Well Runs Dry) erg sterk, hadden niet misstaan op een officieel studio album.

avatar van Pietro
Mijn liefde voor Drive-By Truckers begon ergens begin 2005, toen ik bij toeval het nummer Carl Perkins’ Cadillac hoorde op een verzamelalbum van Uncut. Niet lang daarna heb ik eerst The Dirty South aangeschaft en vervolgens alle andere platen die de band op dat moment had uitgebracht. Nu zijn we 14 jaar verder en iedere nieuwe release van de band probeer ik zo snel mogelijk in huis te hebben.

Dat was ook het geval toen ik het nieuws vernam van deze verzameling van niet eerder uitgebracht materiaal. Ook hier stellen de Truckers mij wederom niet teleur en zit er voldoende interessant materiaal bij dat ook op de voorgaande studioplaten Decoration Day, The Dirty South en A Blessing and a Curse had kunnen staan. De plaat opent direct al goed met George Jones Talkin’ Cell Phone Blues, een heerlijke rocker met een grappige tekst. Rebels is ook al een prima track, waarbij de originele versie van Tom Petty op passende wijze wordt gecovered.

Jason Isbell vervult op deze plaat een belangrijke rol, want de twee tracks die door hem worden ingezongen kunnen zich voor mij moeiteloos meten met het beste werk van de voorgaande studioplaten. Het ingetogen TVA (Tennessee Valley Authority) en het aanstekelijke When the Well Runs Dry zijn mooie voorbeelden van authentiek klinkende southern rock met daarbij de prachtige verhalende teksten waar de band een patent op heeft. Gek dat deze track A Blessing and a Curse uiteindelijk niet heeft gehaald, want daar zou het zonder twijfel een van de betere nummers zijn geweest.

Naast het al genoemde Rebels staan er nog twee covers op deze plaat – Play It All Night Long van Warren Zevon en Like a Rolling Stone van Bob Dylan (met voor het eerst in de Truckers-historie een vocale bijdrage van Shonna Tucker) – en die zijn beide van een acceptabel niveau. Toch zakt de plaat een beetje in na de sterke A-kant, want met songs als Little Pony and the Great Big Horse en Mrs. Claus Kimono kan ik niet zo veel. Bovendien had ik graag gezien dat deze verzameling rariteiten wat langer duurde, want net zoals ieder ander willekeurig album van deze immer goudeerlijk klinkende rootsrockers smaakt dit naar meer: 4*

avatar van Rufus
TVA en The Well Runs zijn ook mijn favorieten.
Dit is voor mij een gewoon regulier album van deze geweldige groep.