Oranssi Pazuzu - Muukalainen Puhuu (2009)

Finland
Label: Violent Journey

1. Korppi (5:31)
  2. Danjon Nolla (3:43)
  3. Kangastus 1968 (4:00)
  4. Suuri Pää Taivaasta (6:57)
  5. Myöhempien Aikojen Pyhien Teatterin Rukoilijasirkka (3:41)
  6. Dub Kuolleen Porton Muistolle (8:12)
  7. Muukalainen Puhuu (3:42)
  8. Kerettiläinen Vuohi (8:49)
avatar van Leeds
Druk bezig met de discografie van deze Oranssi Pazuzu. Zeker met de nieuwe plaat die in aantocht komt. Die was reeds uitgelekt en ik had de kans deze nieuweling uitvoerig te kunnen beluisteren. Wat een plaat is het geworden zeg. Daarom doet het me goesting hebben om hun debuut nog es boven te halen. En die is ook geweldig natuurlijk. Een unieke band met een unieke sound!!!

avatar van RuudC
Deze lp staat al drie jaar in de kast. Gekocht op Roadburn in 2017. Omdat de band (voor mijn gevoel) pas sinds een paar jaar potten kan breken, was ik er wat bang voor om deze te horen, omdat het wellicht tegen kon vallen. Gelukkig kan een band je ook volkomen verrassen. Al snel ging de volume van mijn koptelefoon omhoog, trok ik een fles wijn open en had ik bijna alle lichten uitgedaan. Oranssi Pazuzu stort je in een gitzwarte wereld van surrealistische black metal met een horrorsfeer waar je U tegen zegt. Het contrast tussen het metal element en het akoestische gepingel intrigeert me enorm. Ik vind eigenlijk al dat Oranssi Pazuzu de lat hier hoog legt.

avatar van lennert
Ik weet niet waarom, maar voordat we hier aan begonnen had ik begrepen dat het prog zou zijn. Als we dan ineens op psychedelische avantgarde black metal terecht komen is het even wennen. Geen gemakkelijke band om te horen met de gruizige zang en de Finse taal die iedere binding met de werkelijkheid weglaat. Wel een album dat ijzersterk een verkeerd vallende paddotrip weergeeft en bij vlagen flinke kosmische horror oproept. Vergelijkingen met A Forest Of Stars zijn niet ver weg, al voelt die band vooral tegenwoordig nog wat afwisselender aan. Sterk begin, maar ik hoop wel op iets meer afwisseling qua zang voor de komende albums.