Athlete - Black Swan (2009)

Label: Fiction

1. Superhuman Touch (3:58)
  2. The Getaway (4:32)
  3. Black Swan Song (4:50)
  4. Don't Hold Your Breath (4:34)
  5. Love Come Rescue (2:53)
  6. Light the Way (5:27)
  7. The Unknown (4:44)
  8. The Awkward Goodbye (3:59)
  9. Magical Mistakes (4:43)
  10. Rubik's Cube (4:31)
  11. Lucky as Hell * (0:45)
  12. Animations * (3:13)
  13. Wild Wolves * (3:02)
  14. Sky Diver * (3:39)
  15. Ordinary Angel * (3:49)
  16. Black Swan Song [Acoustic] * (4:55)
  17. Needle on a Record * (2:40)
west schreef:

Ze hebben al laten horen op hun eerdere albums dat ze echt mooie muziek kunnen maken en dat laten ze op Black Swan zeker ook horen. De composities zijn iha sterk en de uitvoering klinkt fraai: vooral de zang is zeer geslaagd.

Ik quote mijzelf eigenlijk nooit (gelukkig maar), maar doe het nu toch omdat ik mijn mening aardig heb bijgesteld. Dit na een aantal maal Black Swan en de bonusdisc op de Sennheiser te hebben beluisterd.

Athlete laat zeker horen dat ze mooie muziek kunnen maken, maar doen dat lang niet altijd op dit album. Er zitten toch een paar miskleunen bij, een paar wel hele cheesy commerciële oppervlakkige nummers. Athlete balanceerde met zijn wat softe popmuziek altijd al op de rand van net geen cheesy muziek, nu vallen ze er soms overheen. Er staan echter ook een aantal wel geslaagde tracks op, vooral op de bonusdisc. Die is dan weer wel goed.

Het gewone album is opgenomen in the USA en dat doet het geluid van Athlete geen goed. De diepgang die er op eerdere albums wel was, is nu verdwenen. Dat ligt ook aan de soms heel matige composities en teksten. Echter: er is wel meer diepgang, zowel muzikaal als tekstueel, op de prima bonusdisc. Deze is opgenomen in Engeland met een 'ouderwets' sterk geluid en hier staan voornamelijk sterke tracks op die ook niet gladjes maar met overtuiging en flair op 'het vinyl' zijn gezet.

Te cheesy gladde oppervlakkige tracks zijn:
Superhuman touch
Don't Hold Your Breath
Love Come Rescue
Light the Way
Rubik's Cube (het absolute minpunt)
Needle on a Record

Redelijke tot erg goede tracks:
The Getaway
Black Swan Song
The Unknown
The Awkward Goodbye
Magical Mistakes
Animation
Wild Wolves (het hoogtepunt)
Sky Diver
Ordinary Angel
Black Swan Song (Acoustic)

Gemiddeld kom ik tot 3,0 sterren voor album en bonusdisc. Het album alleen zou onvoldoende scoren. Ik raad dus aan dit album alleen in de Deluxe versie met bonusdisc aan te schaffen. Door de bonusdisc die dus wel goed is, is er nog enige hoop op een toekomst voor Athlete.