De Kreuners - Natuurlijk Zijn Er Geen Alpen in de Pyreneeën (1983)

België
Label: WEA

1. Kom Terug, Ik Mis Je (4:29)
  2. Hij Kan het Weten (2:58)
  3. Het Regent Meer Dan Vroeger (4:37)
  4. De Wolven (3:29)
  5. Da's Rok'n Rol (4:03)
  6. Doe het Gevecht (3:38)
  7. Wie Ben Ik! (3:39)
  8. Ik Heb Je Nodig (3:52)
  9. Toon Je Dan (4:08)
  10. Simpel (3:52)
  11. Kreun-o-bic * (1:49)
  12. Stop Julie [Unreleased] * (3:27)
avatar van starbright boy
De titels van de kreuners cd's worden per toevoeging leuker.

avatar van Zachary Glass
Haha - inderdaad.

Vroeger (nostalgie ) waren De Kreuners echt een fantastische groep - niet de juke-box van nu (alhoewel er op "1978" een paar erg leuke nummers stonden).

De Kreuners waren de eerste groep in België die rockten in het Nederlands. Dat was wat - en die teksten waren zonder meer subliem.

Het probleem is dat het publiek nu De Kreuners leuk vindt omwille van Walter Grootaers. Toegegeven - da's een sympathieke gozer, maar daarmee doe je hun muziek tekort.

't Is familie-entertainment geworden - niets verkeerd mee - maar ergens in mij wringt het serieus - die eerste drie lp's worden niet meer gewaardeerd op hun merites.

In België wordt er altijd lacherig gedaan over De Kreuners in melomanen-kringen. Sell-outs, narren, enz...

Ze vergeten steeds dat die eerste lp's schitterend waren, De Kreuners hadden een verhaal te vertellen.

Die mannen mogen van mij nu gerust zalen uitverkopen - ze verdienen het dubbel & dik!

avatar van c-moon
Zachary, helemaal akkoord. Alleen niet over het feit dat Walter Grootaerts een sympathieke gozer is. WAS ja, IS: al lang niet meer ;-o

op 1978 staan inderdaad een paar verdienstelijke songs, Knagend Vuur vond ik rond uit slecht, maar Hier en Nu beschouw ik als de laatste "echte goede" Kreuners-plaat. Albums zoals "Natuurlijk zijn er geen alpen..", "snachts kouder dan buiten", "Er steft een beer in de taiga", "dans der onschuld" zijn gewoon SUBLIEM!!!

Derde boreling van de populaire Kreuners. Live steeds een belevenis maar deze Alpen-LP is nogal onevenwichtig: van het beste (Het Regent meer dan Vroeger) naar het slechtste (Da's Rok 'n Rol). Toch nog steeds de moeite waard echter.

avatar van Lens
De eerste 2 van de Kreuners stonden als een huis en bij deze Alpen in de Pyreneeën verliezen ze hun scherpe creatieve kantjes.

Er staan heus nog wel songs op die er staan (kom terug, regent meer dan vroeger) maar als geheel is deze plaat niet doordacht genoeg en wellicht te snel uitgebracht.

"' 's nachts kouder dan buiten" en "Er sterft een beer in de taïga" mag je nog altijd blind aanschaffen. Verreweg het betere nederlandstalige werk van begin jaren tachtig en van vandaag tout court.

avatar van LucM
Hun derde album klinkt iets grimmiger dat hun vorige twee, de single Doe het Gevecht is overigens sterk politiek getint, Het Regent Meer Dan Vroeger is inmiddels een evergreen geworden. De overige songs mogen er ook zijn, live waren de Kreuners destijds een attractie.
Hun eerste 3 albums en Hier en Nu kun je gerust aanschaffen maar zijn helaas niet meer verkrijgbaar tenzij tweedehands (zo heb ik ook dit album aangeschaft). Gelukkig is er de prima compilatie De Laatste Kreun maar hun reguliere albums mogen ze best ook uitbrengen en liefst geremasterd.

avatar van dazzler
De politiek en links geïnspireerde single Doe het Gevecht
zal je trouwens op geen enkele verzamelaar van De Kreuners aantreffen.
Zanger Walter Grootaers zou immers later politiek kleur bekennen als ... liberaal.

avatar van dominicano fonso
Een goed album!