Fynn McCool - Fynn McCool (1970)

1 stem

Label: RCA

1. U.S. Thumbstyle (2:58)
  2. Hopeless Prescription (4:07)
  3. Hey Ho (2:54)
  4. Diamond Lil (4:07)
  5. Great Change Coming On (3:19)
  6. The Road to Wisdom (4:08)
  7. The Only Way to Feel (3:24)
  8. Faith of Clay (4:02)
  9. Coming on Stronger (3:51)
  10. Shattered (Part 1) (3:16)
  11. Shattered (Part 2) (4:51)
Ik zag deze plaat bij de platenboer voor een mooie prijs, nieuw vinyl, mooie klaphoes. De enige plaat van deze band. Het is geen vergeten pareltje, maar wel de moeite waard.
Deze groep is eigenlijk een samenvoeging van twee groepen die het voor gezien hielden. Als eerste de Shake Spear, een band uit Rhodesië (nu Zimbabwe) en Grapefruit uit Engeland. Shake Spear had al een redelijke status in Europa, vooral in België en Duitsland en maakte wat pop muziek die redelijk makkelijk in het gehoor lag. Grapefruit was een blues achtige groep uit Engeland, die ook net elkaar waren en het gemeenschappelijke was het platenlabel RCA. Drie leden van Shake Spear en een lid van Grapefruit vormden de nieuwe groep Fynn McCool , een figuur van uit de Ierse mythologie.
De muziek van de groep werd wel steviger en progressiever dan beide voorgangers. Verder konden ze wel profiteren van de populariteit van vooral Shake Spear, want in dezelfde landen waar deze groep optrad konden zij ook optreden. RCA zag wel iets in de band en ze konden een plaat opnemen. Hoewel de plaat nog lang niet was , zoasl ze wilden, besloot RCA deze al uit te brengen. Intussen was er ook continu wat gedoe met de groep, zo kwamen nog twee leden van Grapefruit de groep versterken. In ieder geval heeft de plaat weinig gedaan en de groep ook niet lang bestaan.
Dan de muziek. Echt begin jaren 70 waarin nogal wat stijlen door elkaar klinken. Prog uit begin jaren 70, soms wat pop acchtige muziek, soms wat nijgend naar hard rock en dan weer een flinke stoot psychedelia. Door de stem van één van de leden had ik het gevoel naar de Shoes te luisteren, zo wie zo heeft het wat weg van Haagse Beat. Maar een ander nummer kan weer geheel anders zijn.
Ik vind het altijd wel leuk om zulke platen te kopen, achtergrond informatie op te zoeken en er iets over te melden. Leuker om als zoveelste iets te schrijven bij een bekende plaat.
Verwacht geen vergeten meesterwerk, maar soms een verrassende plaat. Leuk dat deze weet opnieuw is uitgegeven, ik vind het altijd mooi dat vergeten bands en muziek opnieuw onder de aandacht gebracht worden. Trouwens de twee laatste nummesr Shattered Part 1 en Shattered Part 2 zijn echt top, heerlijke prog met elemanten van Titanic. oude Pink Floyd (Ummagumma) prachtig. Jammer dat dit niveau verder weinig wordt gehaald.

avatar van heartofsoul
Teacher schreef:

de plaat weinig gedaan en de groep ook niet lang bestaan.

Interessant bericht - dus ga ik eens luisteren naar dit album.
Kleine correctie: die groep uit Rhodesië heette The Shake Spears en Grapefruit was een duidelijk beatlesque pop-rockgroep en dus geen bluesgroep.

heartofsoul :
Bedankt voor de rectificatie.