The Foreign Exchange - Connected (2004)

Verenigde Staten / Nederland
Label: BBE

1. Foreign Exchange Title Theme (2:28)

2. Von Sees (2:11)

7. Be Alright (4:16)

met Median en Frank Ford

8. Sincere (4:47)

met YahZarah

9. Brave New World (4:58)
  10. The Answer (4:39)

met Kenn Starr, Oddisee en Sean Boog

11. Come Around (4:01)

met Darien Brockington

12. Happiness (4:42)

met Rapper Big Pooh

13. Foreign Exchange End Theme (2:01)

met YahZarah

14. All That You Are * (4:33)

met Median

15. Be Allright [Nicolay Easybreezy Sunday Afternoon Mix] * (3:04)
  16. Call * (2:45)

met Darien Brockington

17. Downtime [Nicky Troutman Remix] * (2:54)
Geproduceerd door een Nederlandse producer, Nicolay. Deze groep is geassocieerd met Justus League (o.a. 9th Wonder en Little Brother) dus als je daarvan gecharmeerd bent moet je dit zeker beluisteren.

avatar van Jordy
Nog steeds niet gehoord helaas. Tot stand gekomen zonder dat producer en rappers elkaar ooit ontmoet hebben. Ontmoetten elkaar via de okayplayer.com-boards.

Toch raar dat er in Nederland zo'n talentvolle producer woont zonder dat hij bekend is. De Nederlandse hiphopscene is niet zo heel groot en je zou zeggen dat een talent als dit niet snel over het hoofd zou worden gezien.

Monsta Kody schreef:

Gewoon een samenwerkingsverband tussen Phonte en Nicolay, toch?

avatar van Jordy
Kan me er maar niet toe bewegen om dit voor de tweede keer op te zetten. Eerste indruk vorige week: saaie Roots-achtige beats en een matige MC

T.O. schreef:

Gewoon een samenwerkingsverband tussen Phonte en Nicolay, toch?

Ja, maar ik noem iets al snel een groep . Ik beschouw Atmosphere ook als een groep

avatar van T.O.
Ik bedoelde: jij had het over "geassocieerd met" Justus League, terwijl het gewoon één van de leden van Little Brother is, samen met Nicolay.

Ja die zijn toch geassocieerd met Justus League.

avatar van T.O.
Ja maar uit jouw oorspronkelijke bericht kwam niet duidelijk naar voren dat één van deze lui lid is van Little Brother, vandaar mijn toevoeging

Ah ok, ik had al het idee dat we elkaar niet helemaal begrepen

avatar van BoordAppel
Toch iets minder dan ik verwacht had. De producties missen af en toe wat energie.

avatar van T.O.
Beetje teveel energieloze tracks inderdaad, zoals Boordappel zei. Mijn favorieten zijn Nic's Groove, The Answer en Come Around.

avatar van Vizzle
Ik hoop dat het iets is.... heb er weinig van gehoord. effe bij BOL maar voor de rest niks. En natuurlijk besteld !

Jordy schreef:
een matige MC

Tweede Little Brother-plaat draai ik helemaal grijs, waar ik Phonte meer dan prima vind. Misschien toch maar eens een herkansing geven.

Zeker doen Jordy, prima album juist. 4*

Justus League .. uhm ja die Big Pooh is er een van geloof ik met Love Changes.. klinkt lekker

Pauper
Wel een aardig album maar heel revolutionair is het allemaal niet. Natuurlijk voel ik die Nederlandse trots als ik zie dat Nicolay producties neerzet voor de mannen van de Justus League en in dit geval voor Phonte maar echt bijzonder kan ik het niet vinden. Nicolay vond ik aller aardigs op zijn City Light CD maar komt hier zwakjes. 3,5*

avatar van Reijersen
Erg sterk album. Phonte is een uitstekende rapper en de producties zijn ook allemaal van erg hoge kwaliteit. Dit soort hiphop is zekers mijn pakkie an.

4 sterren.

avatar van jelmer19
Helemaal met je eens reijersen !!
Een uitstekend album !!

Nik Ankersmit
energieloos.. jullie weten niet wat jullie moeten voelen, heel goed album naar mijn mening.

avatar van Rhythm & Poetry
Wow, dat ik dit album nu pas check. Wat een heerlijk relaxt, zwoel album. Heerlijk bij een kop thee. Dit is echt helemaal mijn smaak. Phonte is een uitstekend rapper. En Nicolay toch wel een van mijn favoriete producers. Ga dit album de komende dagen zeker vaker opzetten. Hier gaat een hoog cijfer uit rollen.

raffael77
Vet album dit en ik heb ook de instrumentale versie hiervan erg chill ook. Dit is toch wel het meester werk van Nicolay.

avatar van Rhythm & Poetry
Ben het met raffael eens. Ik beschouw dit ook als Nicolay's meesterwerk. De producties bereiken het niveau perfectie. En met een rapper als Phonte zit het dan eigenlijk al goed. Phonte is een uitstekend MC en heeft bovendien goede lyrics.

avatar van Chuck Taylor
Alleen voor de hoes van het album zou ik deze al graag willen beluisteren.

avatar van Rhythm & Poetry
The Foreign Exchange is een project van topproducer Nicolay en een rapper van wereldklasse Phonte. Tevens is dit een project waar de Nederlandse 'hiphop-wereld' trots op mag zijn. De ene helft van dit duo, namelijk de producer kent zijn roots in dit land. De geboren Utrechtenaar heeft zich door middel van hard werken in de top van de underground hiphop genesteld. Hij heeft samen gewerkt met o.a. J-Live, Kenn Starr en Little Brother. In laatsgenoemde zit de rapper Phonte Coleman de andere helf van dit duo.

Wat Nicolay en ook The Foreign Exchange uniek maakt is het aandeel soul. Deze weet de producer perfect in zijn beats toe te passen en dit geeft het een fijn en rustig geheel om naar te luisteren. In de producties komt van alles voor: pianoklanken, drums, computergeluidjes die je in een droom doen wanen en een aantal niet te definiëren klikjes. Alles is subtiel en met fluwele handschoenen aangepakt waardoor de producties relaxt zijn en nergens de overhand krijgen.

Aan Phonte de eer om over de zalige producties te mogen rappen. En eerlijk is eerlijk dit doet hij meer dan verdienstelijk. Met een fijne rustige stem om naar te luisteren komt de rapper met strakke rijmschema's aanzetten.

'Rock to the rhythm, back and forth like a pendulum
Swingin' to the beat, competition don't mention 'em
A full course emcee, y'all just continental
Posted at the bar, but you only copped the minimum'

Is een voorbeeld van een van de vele sterke teksten die gebruikt wordt op het album. Deze verse is afkomstig van het nummer Let's Move.

De cd kenmerkt zich ook door het aantal gastartiesten. Onder meer Rapper Big Pooh die net als Phonte lid is van Little Brother en de talentvolle rapper Kenn Starr komen aan bod op Connected. De gasten zijn net als de producties met zorg uitgekozen en weten allemaal een steentje bij te dragen aan dit fantastische album.

Connected is een cd die door de schitterende producties en de dito raps niet zal vervelen. Dit album kent met het genre soul een belangrijke invloed. Dát en de geweldige rhymes van de rapper maakt dit album zo goed.

avatar van _Freek_
leuk stukje R&P! Ben het ook totaal met je eens. Heb deze cd al vaak geluisterd, vind het ook moeilijk om de beste 3 tracks aan te kruisen. Heerlijke zomer-cd met dope beats van onze Nederlandse trots. Ook leuk om te zien dat er een goed album uit komen met zo'n originele manier van samenwerken.

4.5

Relax
Dit klinkt als een Common album..
Phonte heeft wel een beetje de flow van Common naar mijn mening.
Die beats die die relaxte sfeer geven, wel een lekkere album.
Cijfer komt later.

avatar van nega
damnn die beat van raw life. maakt me helemaal gek:D

avatar van MurryMusic
Raw life idd doet het hem voor mij vooral hoe die gast begint te rappen bij die 2e verse.
Maar het album in z'n geheel valt me nog tegen..Ik had beter verwacht eigenlijk. (weet niet waarom)

Relax
Het valt me op dat ik dit album nooit meer heb aangezet na de eerste luisterbeurt... indruk was ongelofelijk saai met langdradige intro's en outro's, refreintjes waren ook vervelend.