Loving Awareness - Loving Awareness (1976)

Label: More Love

1. Let Us Get to Know You (0:58)
  2. Free Your Soul (4:02)
  3. Love You to Know (2:52)
  4. No Other High (4:13)
  5. It's Allah's Movie (3:29)
  6. The Vibes Inside (5:20)
  7. Voice of Love (3:27)
  8. Be in Touch (1:15)
  9. Close the Gate (3:44)
  10. Like What I Like (3:18)
  11. Jarold (3:16)
  12. In a Movie (3:15)
  13. Let Yourself Go (2:45)
  14. Existence (7:35)
avatar van WoNa
Gisteren trok ik blind een LP uit mijn kast. Het lukte niet 100% de plaat blind te draaien, maar er was niets, maar dan ook niets dat ik herkende van wat voorbij kwam.

Er staat me bij dat midden jaren 70 ineens het gerucht ging dat The Beatles weer bij elkaar waren, maar onder de naam Loving Awareness. Een enkel nummer werd kort op de radio gedraaid, maar dat was het wel.

De LP moet ik rond 1990 2e hands gekocht hebben en ik schat niet meer dan een keer gedraaid. Een flink aantal verhuizingen later komt de plaat op mijn draaitafel terecht. Er blijken zelfs twee posters bijgeleverd, waaronder een met een in de jaren 70 bijna onvermijdelijke blote dame er op.

Wat hoorde ik in 2019? Een mengeling van blanke funk en soul, een enkel Beatlesachtig nummer of in ieder geval een niet onverdienstelijke poging tot Beatles samenzang, wat softe rock. Maar voornamelijk de middelmatigheid zelve.

Alleen al de kwaliteit van het aangebodene had weg moeten geven dat dit onmogelijk The Beatles konden zijn. Niet een enkel nummer heeft ook maar een paar seconden de brille die The Beatles in hun meest matige songs tijdens de studiojaren produceerden. Dus ja, dit verhaal kan alleen maar uit de mond van een platenbaas of -ondergeschikte marketingmanager gekomen zijn. (En grif opgepikt door HIlversum 3 of Mi Amigo wat toen meestal in huis aanstond.)

De verrassing gaat verder. De namen van de bandleden? Die doken later op in Ian Durys Blockheads. En dat is, zeker waar het de singles betreft, een heel ander verhaal.

Het enige moment dat ik zelf ooit getwijfeld heb of The Beatles weer bij elkaar waren of er een nummer bestond dat ik niet kende, was bij ELO. Ik dacht bij het intro van 'Tightrope van 'A New World Record'. Die kwaliteit ligt ook een paar plaatsen hoger dan Loving Awareness. Mosterd na de Summer of Love.