Sufjan Stevens - The BQE (2009)

Pop / Score
Label: Asthmatic Kitty

1. Prelude on the Esplanade (2:56)
  2. Introductory Fanfare for the Hooper Heroes (1:07)
  3. Movement I - In the Countenance of Kings (5:19)
  4. Movement II - Sleeping Invader (4:34)
  5. Interlude I - Dream Sequence in Subi Circumnavigation (3:33)
  6. Movement III - Linear Tableau with Intersecting Surprise (4:09)
  7. Movement IV - Traffic Shock (3:24)
  8. Movement V - Self-Organizing Emergent Patterns (3:45)
  9. Interlude II - Subi Power Waltz (0:28)
  10. Interlude III - Invisible Accidents (0:54)
  11. Movement VI - Isorhythmic Night Dance with Interchanges (3:17)
  12. Movement VII (Finale) - the Emperor of Centrifuge (3:51)
  13. Postlude - Critical Mass (2:59)
In oktober komt ook Run Rabbit Run uit en net als The BQE kunnen we dus spreken van aardige bedrijvigheid aan het Sufjan-front maar helaas zijn het beiden geen 'reguliere albums'.
Leuke projecten maar ik wil gewoon een nieuw album. Dat het statenproject niet verder van de grond komt wisten we al, maar ik hoop toch echt dat hij snel met een nieuw album komt.

elrayo
Toen ik dit album op de site van Asthmatic Kitty zag staan dacht ik: 'eindelijk, een nieuw studioalbum van Sufjan!', dus ik helemaal enthousiast. Maar toen ik het album wilde toevoegen kreeg ik een bericht van aERodynamIC dat het een live-album betrof... Valse hoop dus, maar toch ben ik benieuwd wat hij ervan gemaakt heeft.

Overigens, vertelde Sufjan drie jaar geleden in een interview dat hij zijn stem, de banjo en de trompet een beetje zat was. Misschien is dit album dan weer een beetje in de stijl van Enjoy Your Rabbit, of kan hij ondertussen wel weer genieten van zijn stem, de banjo en de trompet? Nogmaals, ik ben beniewd!

Dit is geen live album. Het is een studio opname van de BQE plus een dvd met de daarbij horende achtergrond film. Nice:)

It will consist of a CD of the show's soundtrack, a DVD of Brooklyn-Queen Expressway footage that accompanied the original performance (not a film of the performance itself), a 40-page booklet with liner notes and photos, and a stereoscopic 3D View-Master reel.

Is dit dan een studioversie van die bewuste live-opvoering? (overigens geen zang begreep ik).

Zijn nieuwe album komt warschijnlijk begin voglend jaar uit, over Birds. En ja deze zal vermoedelijk een mix van zijn het laatste werk en een mix van electronica, zoals als op dark was the night.
vermoedelijk speelt hij ook het aan te komen marzuki album, band van zijn broer.

Maar dit is wel allemaal nieuw materiaal toch? Zo ja dan ben ik hier gewoon heel benieuwd naar.

tuktak
het concept stamt al uit 2007. volledig instrumentaal, licht klassiek met afentoe een beetje experiment (traffic shock). niet briljant, maar best een leuk dingetje van sufjan. foeilelijke cover, maar volgens mij is dat ook de bedoeling gezien het thema.

Ik sluit me aan bij tuktak. Verder weet ik ook niet goed wat ik er nu echt mee aan moet. Allemaal best geinig maar ik wil gewoon een nieuw album met liedjes en geen fratsen zoals op dit album.

avatar van KampF
Traffic Shock, haha! Aardig album verder, typisch dat speelse Sufjan Stevens.

avatar van Tegid.mzk
Hoe kunnen jullie al op dit album stemmen? Is het al te beluisteren? En zo ja: waar?

Hij is inderdaad pindakazabel.

Het is inderdaad een speels album in die typische Sufjan-stijl (zonder zang deze keer).: klassiek getinte nummers met hier en daar wat flarden electronica. Het is zoals ik al zei best geinig maar zeker niet hoogstaand en zelfs die electronica is niet verrassend want dat hebben we hem al eerder horen doen.
Ik vind dit echt voer voor de grotere liefhebbers van deze artiest, voor anderen lijkt dit me niet zo heel erg boeiend.

avatar van Tegid.mzk
Is er ook een legale manier om deze te beluisteren (ik ben enorm braaf:P)?

Ik vrees dat je dan nog even geduld moet hebben

avatar van Tegid.mzk
Ik heb inmiddels al een downloadlink gevonden. Moet 'm toch op één of andere manier luisteren.;) Aangezien ik 'm toch origineel koop, hoef ik me niet schuldig te voelen. Maar als het kan, luister ik het liever legaal. Mijn mening over het album komt nog...

avatar van Tegid.mzk
Mijn zus vraagt of die achterlijke muziek uit mag.:D Ik vind het wel leuk, moet ik zeggen.

ben behoorlijk onder de indruk...

Dat zou ik ook zeggen als ik de muziek zelf gemaakt had.

Davez
Ik vind het prachtig, erg rustgevend en ingetogen. Het lijkt me ook niet echt een tussendoortje, gewoon iets waar hij al lang aan gewerkt heeft.

In the Countenance of Kings

nijme255@adsl
Goed bedoeld gehoelahoepel. Maar had van mij niet gehoeven. Ik zet nog maar eens Illinoise op.

avatar van De Daniël
Dit nog niet kunnen beluisteren, heb nu wel Run Rabbit Run opstaan. Waarom staat die nog niet op MM overigens?

De Daniël schreef:
Waarom staat die nog niet op MM overigens?

Klik

Onder de naam Osso, want dat is het ook: Osso die een Sufjan-album speelt (het label Asthmatic Kitty doet dat zelf ook zo)

Mijn fout. Excuses

avatar van ChrisX
Nog maar 1 keer geluisterd / bekeken tot nu toe maar dit beviel me behoorlijk goed. Het is gewoon een afgeronde compostie voor een groot ensemble / orkest. Oh ja, aan het eind van de dvd zit overigens nog wel een gezongen stuk.

De mensen die hier zo laag hebben op gestemd, hebben zeker niet de cd/dvd gekocht en gezien. Of de LP inc. stripboek! Heb beiden versies aangeschaft en kan zeggen dat het wel degelijk een serieus en uniek project is, wat zeker meer aandacht verdient. De film past goed bij de muziek.
Muziek lijkt wel op die van o.a. Phillips Glass en Leonard Bernstein, maar dan beter:) Ok, smaken verschillen, maar dit is wel een heel apart project. Ben onder de indruk van Stevens composities. Ook mooi is het gezongen liedje als toegift op de DVD. Kijk wel uit naar zijn nieuwe album in 2010.

avatar van De Daniël
Nieuwe album in 2010? Vertel me er meer over!

avatar van Tegid.mzk
Ik heb bij de discussiepagina van Sufjan een link geplaatst van een artikel waarin iets wordt gezegd door Sufjan over een evt. nieuw album in 2010. Ik kan niet wachten! Ik moet the BQE ook nodig aanschaffen. Ik weet alleen niet welke versie: vinyl, special edition, gewone editie....?? Muziek klinkt iig wel verassend, maar ik denk dat ik de beelden er ook bij moet zien.

avatar van dj maus
Het steekt goed in elkaar.
Was nogal sceptisch n.a.v. de reacties hier, maar ik ben toch wel onder de indruk van dit plaatje. Niet echt te vergelijken met zijn drie hit-albums, behalve dan dat ook deze plaat weer erg clever gearrangeerd is.

Vandaag heb ik The BQE blind aangeschaft!
Ik voel me een stapje dichter bij de natuur staan.

De aankoop an sich stelt al niet teleur. Dik boekje vol artwork en een artikel over The BQE. Ook leuk is de Masterview dia die er bij zit! Jammer dat ik alleen geen masterviewer meer heb