Marc Almond - Orpheus in Exile (2009)

Alternatieve titel: The Songs of Vadim Kozin

Label: Cherry Red

1. Boulevards of Magadan (3:29)
  2. Forgotten Tango (2:46)
  3. My Fire (3:14)
  4. I Love So Much to Look into Your Eyes (2:27)
  5. Friendship (2:37)
  6. Pearly Night (2:54)
  7. Brave Boy (3:09)
  8. Day and Night (2:51)
  9. A Skein of White Cranes (2:50)
  10. Beggar (3:22)
  11. When Youth Becomes a Memory (3:30)
  12. Autumn (3:55)
  13. Letter from Magadan (3:13)
Lang gewacht om dit toe te voegen omdat de hoes zo vreemd is (scheef, barst in het artwork, lelijke streep er doorheen, etc.).
Maar na vandaag blijkt dat het schijnbaar zo hoort; de site van Almond kondigt dit album nu ook aan met dezelfde afbeelding.

Hij heeft het album samen met Alexei Fedorov gemaakt, en ja daarmee kunnen we best stellen dat dit een soort vervolg is op zijn vorige 'russische' album Heart on Snow.

Ik ben benieuwd. De nummers die ik al gehoord heb sluiten inderdaad aan op Heart on Snow en dat vond ik een mooi album.
Op zijn eigen website http://www.marcalmond.co.uk/ zijn al wat nummers te horen en te zien.

Zoals gezegd heeft Marc Almond al eerder een album gemaakt met nummers uit Rusland. Op dat album was de russische invloed sterk hoorbaar, maar tegelijkertijd was ook zijn eigen stempel zeer goed te horen.
Orpheus in Exile: the Songs of Vadim Kozin gaat misschien wel een stap verder. Allereerst doordat het hier gaat om het werk van slechts één artiest (Vadim Kozin) en omdat dit nog puurdere muziek uit Rusland is wat zeer duidelijk te horen valt aan de instrumentatie.
Vadim Kozin was een megaster in zijn tijd (jaren '20 en '30 vorige eeuw) die in de tweede wereldoorlog heeft opgetreden voor Roosevelt, Churchill en Stalin. Deze laatste was helemaal niet zo gecharmeerd van Kozin en wel vanwege het feit dat hij nogal open was over zijn homosexualiteit. Voor Stalin reden om ene Lavrentiy Beria er op af te sturen met de vraag waarom zijn nummers niet over Stalin gingen. Kozin was duidelijk niet op z'n hoede en grapte dat zijn nummers niet geschikt waren voor tenoren. Dit was dus ongehoorzaamheid en het leverde hem 5 jaar gevangenisstraf in de beruchte gevangenis Kolyma Gulag op vlakbij het plaatsje Magadan.
Kozin gaf de moed niet op en trad op voor personeel en medegevangenen. Zijn muziek moest hem er doorheen slaan. In 1950 werd hij vrijgelaten om snel daarna weer gearresteerd te worden en nu op grond van het feit dat hij homo was. Een paar jaar daarna werd hij weer vrijgelaten maar een rehabilitatie zat er niet in en Kozin bleef verbannen in Magadan tot aan zijn dood in 1994.

Marc Almond vond het nodig om de man een eerbetoon te geven door het maken van Oprheus in Exile waarop het werk van Vadim Kozin centraal staat. Hij doet dit samen met Alexei Fedorov en het Rossia Orchestra Ensemble, geleid door Anatole Soholev.
Dat Almond een band heeft met Rusland werd al duidelijk door zijn album Heart on Snow en zijn optredens daar.
Dit is ook verre van een gimmick daar Almond uiterst serieus omgaat met de erfenis van Kozin. Geen moderndoenerij, maar geheel tegen alle hedendaagse hipheid in komt hij met een cd die maar weinigen zal aanspreken vermoed ik zo.
Als Almond-liefhebber kon ik dit uiteraard niet voorbij laten gaan, zeker ook omdat Almond vaker 'torch-songs' op zijn repertoire heeft staan en nu zijn het dan songs met russische inslag. Ik ben het gewend kun je wel zeggen. Uiteraard zijn de nummers vertaald naar het engels en dat is voor het eerst dat dit gedaan is met Kozin-liedjes.
Almond staat bekend als een veelzijdig artiest: van electro-dance naar franse chansons, van top 40 pop naar russische folk; het kan allemaal en het vergt soms veel van zijn aanhangers die overigens bekend staan als uiterst loyaal.
Zelf moest ik toch even wennen aan Oprheus in Exile in tegenstelling tot Heart on Snow dat ik op de een of andere manier iets minder karakteristiek cultureel gebonden vond. Een leuk project dat het wachten op zijn nieuwe cd die in 2010 moet uitkomen een stuk aangenamer maakt.
Ik merk dat ik het daarmee toch te kort zou doen en mijn waardering begint meer te groeien. Hier hebben we toch wel degelijk te maken met een zeer bijzonder album en het valt te prijzen dat Almond zich geen bal aantrekt van heersende trends en compleet zijn eigen gang gaat en daarmee de schijnwerpers weet te richten op een stukje muziekgeschiedenis dat voor ons westerlingen nog uiterst onbekend is.
En die titel? Helpt het als ik zeg dat Kozin bekend stond als de russische Orpheus?!
Een uitgebreider verhaal over misschien wel Ruslands eerste gay-icoon is te lezen in het boekje behorend bij deze cd.

avatar van thebestfreaks
Een erg mooie toelichting op deze cd aERo. Ik ga aan het luisteren ....

avatar van dix
dix
aERodynamIC schreef:

Als je weet dat Marc helemaal in het Russische is, dan is die hoes niet zo onlogisch ...

El Lissitzky - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Ja het is eigenlijk wel grappig omdat de eerste afbeeldingen op internet (die overigens van de binnenhoes zijn) zo raar waren dat je haast niet geloofde dat het daadwerkelijk klopte: het loopt bovenin scheef, kreukel, barst en dan die streep. Toen de beschermhoes opdook bleek die op dezelfde plaatsen dezelfde 'foutjes' te hebben. Toen werd me wel duidelijk dat het in orde was.
Er is sowieso aandacht aan het artwork besteed en er wordt in het boekje veel ruimte vrijgegeven voor een beschrijving van het leven van Kozin (waar ik overigens mijn info niet vandaan heb gehaald, daar ik dit pas ben gaan lezen na mijn stuk).
Wat eenieder ook van Almond mag vinden: de man trekt zich niet veel aan van heersende trends en volgt zijn eigen gevoel en dat vertaalt zich in liefde voor zijn 'projecten'.
Het is even wennen voor onze 'westerse oren' maar als je doorzet weet Almond het voor elkaar te krijgen je een andere wereld in te trekken waar het muzikaal best plezierig toeven is.

Sheplays
Diep respect voor Marc Almond, die het wederom waagt een project te wijden aan de russische cultuur en daarmee een mooie hommage brengt aan een man waarvan men in het Westen waarschijnlijk nooit gehoord heeft.

De song Beggar komt me echter toch bekend voor. Waarschijnlijk is het ooit door het ijzeren gordijn heen gesijpeld. Weet iemand daar misschien iets meer van?

Marc heeft het gezongen tijdens zijn Wilton's Music Hall optredens in 2007 en 2008.
Misschien dat je een video daarvan wel eens hebt gezien want die zwerven rond op het net. En in 2008 verscheen er een cd/dvd van en op de dvd versie staat ie er ook bij.