Bruce Springsteen - The Essential (2003)

Label: Columbia

1. Blinded by the Light (5:05)
  2. For You (4:41)
  3. Spirit in the Night (5:00)
  4. 4th of July, Asbury Park (Sandy) (5:37)
  5. Rosalita (Come Out Tonight) (7:04)
  6. Thunder Road (4:51)
  7. Born to Run (4:33)
  8. Jungleland (9:36)
  9. Badlands (4:05)
  10. Darkness on the Edge of Town (4:31)
  11. The Promised Land (4:31)
  12. The River (5:01)
  13. Hungry Heart (3:21)
  14. Nebraska (4:29)
  15. Atlantic City (3:56)
  16. Born in the Usa (4:42)
  17. Glory Days (4:17)
  18. Dancing in the Dark (4:04)
  19. Tunnel of Love (5:12)
  20. Brilliant Disguise (4:16)
  21. Human Touch (6:31)
  22. Living Proof (4:48)
  23. Lucky Town (3:29)
  24. Streets of Philadelphia (3:18)
  25. The Ghost of Tom Joad (4:24)
  26. The Rising (4:50)
  27. Mary's Place (6:01)
  28. Lonesome Day (4:07)
  29. American Skin (41 Shots) [Live] (7:53)
  30. Land of Hope and Dreams [Live] (9:21)
  31. From Small Things (Big Things One Day Come) * (2:42)
  32. Big Payback * (1:59)
  33. Held Up Without a Gun [Live] * (1:21)
  34. Trapped [Live] * (5:10)
  35. None But the Brave * (5:35)
  36. Missing * (5:04)
  37. Lift Me Up * (5:16)
  38. Viva Las Vegas [Live] * (3:10)
  39. County Fair * (4:51)
  40. Code of Silence [Live] * (4:33)
  41. Dead Man Walkin' * (2:44)
  42. Countin' on a Miracle [Acoustic] * (5:01)
Gaat u er maar even voor zitten, want er komt een uitgebreide review aan. Een waardig carriere overzicht van een van mijn favoriete artiesten verdient niet minder.

Zoals Springsteen zelf al aangeeft in 't boekje is het onmogelijk om iedereen tevreden te stellen. Ondanks dat hij een heel eind is gekomen mis ik nog wel wat nummers, maar daarover meer aan 't eind (en tussendoor ook wel een beetje).

Disc 1

Blinded by the Light. De stijl van Springsteen stak al op 't debuut album en dat komt ook in 't eerste nummer tevoren. De argumenten dat Lopez lossere stijl beter zou zijn dan die van Weinberg geloof ik best, maar het past niet bij de rock'n roll van the Boss.

For You ligt wat meer bij de wat sombere stijl die op darkness en the river te vinden zijn. Een mooie ode van een verliefde man die 't niet beantwoord krijgt.

Spirit in the Night is blijkbaar een favoriet van Springsteen aangezien hij regelmatig op livealbums en bootlegs terugkomt. Ik vind de samenzang in 't refrein en de tekst op zich niet het beste werk. Hetzelfde geld voor

Rosalita (come out tonight) wat voor mij ook weinig doet. De fans smullen er van, maar 't is niet mijn ding. Van de eerste twee albums had ik in ieder geval liever Growin' Up en lost in the flood gehad.

4th of july maakt heel wat goed wat dat betreft. Blijft een geweldig nummer, al zijn er betere live uitvoeringen te vinden.

Thunder Road is een van de drie nummers die aangeven wat voor muziek Springsteen maakt. Het is de definitie van 'gewoon' doen en daarmee aangeven dat dat net zo mooi is als 'bijzonder' zijn. Ontroerende teksten van iemand die verklaart dat hij misschien niet de beste keus is, maar wel alles voor haar over heeft. Pure liefde.

Born to Run. Dé allerbeste rock and roll plaat aller tijden. De kracht, de vrijheid, de onwil om te conformeren aan de massa. Dít is wat er bedoelt wordt met de 'american dream' en niet wat de politici ervan gemaakt hebben. Dit is nummer 2 van dé springsteen nummers.

Jungelland is een geweldig epos waarin de nachten van een metropool worden verteld. Je hoeft je niet eens voor te stellen hoe het is, want je ziet het gewoon. De jaren 70 waren nog nimmer zo zichtbaar. Daarbij is 't muzikaal gezien een geweldig nummer. De schitterende opbouw met de bombastische explosies. Heerlijk.

Badlands, door mij jarenlang onterecht beschouwd als een Born to Run part 2. De teksten zijn veel filosofischer en breder dan de meeste Springsteen nummers. Het leven wordt hier belicht in z'n geheel en niet in een specifiek verhaal. En de energie is bijna voelbaar.

Darkness on the Edge of Town is een album wat ik nooit zo goed heb gevonden dan de gemiddelde fan. Het was voor mij eerder een stap opzij dan vooruit. De voorbode van the river is te vinden, maar toch is het 't nog net niet. Het titelnummer wat samen met het volgende nummer het album vertegenwoordigd is een vaste prik bij concerten, maar is niet echt my cup of tea.

The Promised Land heeft niet wat 't bij latere live versies wél heeft: de passie die 't nodig heeft. Het klinkt allemaal net iets te mager en mist die volle lading die the e-street band er wel op kon gooien.

The River is het derde en laatste nummer in mijn opinie wat Springsteen definieert. Het is de hoogtij van de depressie en geeft feilloos aan wat er mis is in Amerika. Mensen die Springsteen van patriotisme betichten doen er goed aan dit nummer eens goed te beluisteren. De teksten zijn geweldig en de droevigheid druipt er van af. Als 6 jarig manneke wíst ik gewoon dat dit niet zomaar iets was wat er verteld werd. Dit was echt een onderwerp wat van belang was.

Hungry Heart is Springsteens grootste hit, maar past imho niet eens in 't rijtje van z'n carriere. Het klinkt niet als springsteen, het voelt niet als springsteen. Het ís geen springsteen. Wel een aardig nummer verder, maar nog geen 10% van 't potentieel. Wel frappant dat dit nou juist zo'n hit was.

Nebraska is een vreemde eend in de bijt. Het komt totaal niet tot z'n recht op een verzamelaar. Je moet hier heel nebraska bij horen, want nu wordt 't uit z'n verband gerukt. Zal voor de niet kenner als een merkwaardig nummer worden bestempeld ben ik bang. Toch is de keuze niet opmerkelijk

Atlantic City is het meest 'Springsteen' achtige nummer op Nebraska en naar verluidt Springsteen's eigen favoriet. Voor mij is dit trouwens de mooiste versie en doet de rock sfeer bij de live versies eerder afbreuk aan 't geheel. Schitterende tekst ook.

Recap disc 1 de hoogtij dagen en het begin zijn mooi vertegenwoordigd op disc 1. De meeste mensen zullen dit wel kunnen volgen en zullen voornamelijk de laatste 9 tracks als meest Springsteen kenmerken. Grootste missers: Racing in the Street, Point Blank, Lost in the Flood, Highway Patrol Man

Disc 2

Born in the USA is waarschijnlijk het meest bekende Springsteen nummer en meteen verantwoordelijk voor de meeste misverstanden. De tekst is zo rebels als het maar kan, maar niemand het door. Blijkt maar weer dat niemand echt naar de tekst luisterd. Het is niet voor niets dat Reagan het anti-vietnam als verkiezingslied wilde gebruiken. Verder gewoon een heerlijke rock plaat die boosheid weergeeft.

Glory Days is mij wat te zeurderig qua toon, maar de tekst maakt een hoop goed. Heerlijk nostalgisch gevoel over dat vroeger misschien wel of misschien niet beter was.

Dancing in the Dark was de doorbraak van Courtney Cox. De tekst is mij zo'n beetje op 't lijf geschreven dus het is niet verwonderlijk dat het een favoriet van me is. Het jaren 80 orgel is geweldig toegepast zonder corney te worden.

Tunnel of Love betekende dat het spijkerjasje aan de kapstok werd gehangen. Bruce was opgegroeid, maar dat betekende niet dat het muzikaal vooruit ging. Het werd mij iets te slick allemaal. Verder erg goed hoor, maar niet zoals ik Bruce graag hoor.

Brilliant Disguise was het bewijs dat hij 't nog steeds kon. Wat een geweldig nummer wat precies het gevoel tussen de jeugdige naieve rocker en de opgegroeide cynische muzikant.

Human Touch is toch knap als je bedenkt dat dit 't dieptepunt was van de carriere. Het is steengoed, maar verbleekt bij de hoogtepunten. Human touch rockte aanzienlijk minder dan Lucky Town (die mijn voorkeur heeft).

Living Proof voegt weinig toe aan human touch eigenlijk. Ik had liever een nummer meer van Born in the USA gehad.

Lucky Town gewoon een lekker rockerig uitstapje. Heel duidelijk te merken dat Bruce wat andes wilde, hij wilde gewoon vrij muziek maken. niet meer die volle zalen en wereldtours. Een soort vakantie zeg maar. Wel mooi om te horen hoe hij z'n leven op de rails kreeg. Het geluk spat er van af.

Streets of Philedelphia is opmerkelijk dat iemand zoveel ziel en passie in een nummer kan leggen waarvan hij zelf het onderwerp niet bedacht. Dat is echt ongelofelijk knap. Het is een ontroerend nummer geworden wat terecht de oscar in de wacht sleepte.

The Ghost of Tom Joad....oh wat krijg ik altijd tranen in m'n ogen als ik 't nummer hoor. Zo schitterend, zo prachtig. springsteen legde in 95 perfect uit dat er geen moer veranderd is sinds Nebraska. De armoede is groter dan ooit en toch spreekt er hoop uit van het nummer. Ik zal binnenkort wel een uitgebreidere review bij het album zelf schrijven. Dat is 't wel waard namelijk.

The Rising was dé comeback. De band weer bij elkaar, de stadions in, de buhne op en tienduizenden mensen wegspelen. Rocken en dat allemaal over 9/11. Hoopvol, vol vertrouwen in een tijd dat het nodig was.

Mary's Place is de sfeer die er in de kroeg hoort te hangen. Wat er ook gebeurt: we hebben elkaar nog en dan redden we het wel. Beetje te luchtig wellicht, maar het leven is niet altijd zo zwaarmoedig.

Lonesome Day geeft misschien nog wel beter dan the rising weer welke sfeer er had moeten zijn in Amerika. Helaas pakte het anders uit. "better ask questions before you shoot"...

American Skin (41 Shots) Een zwarte jongen pakt z'n portemonnee om z'n ID te laten zien en wordt door 3 agenten doorzeeft met 41 schoten. Vereeuwigd door deze magistrale live versie. Eigenlijk moet men de beelden van 't concert erbij zien. Je leest de frustratie van de gezichten af. Het is schitterend dat een artiest zijn kunsten gebruikt om aan te geven wat er volgens hem niet klopt en een boodschap mee geeft. Het is triest dat er een dergelijke situatie nodig is om mensen wakker te schudden.

Land of Hope and Dreams is mijn lijflied. Het is mijn houvast dat er inderdaad nog hoop is. Dat er nog dingen zijn die de moeite waard zijn. Dat er voor iedereen plekje is en niet alleen voor de 'happy few'. Dank u wel, meneer Springsteen, voor het verwoorden van mijn gevoelens. Ik had het zelf niet beter gekund.

Recap disc 2 Voor mij is dit de betere disc. De dieptepunten kunnen de hoogtepunten niet teveel dwars zitten. Ze zijn namelijk niet in te halen. Wel mis ik Downbound Train, Better Days, Secret Garden, Highway 29...maar daar heb ik de andere albums ook voor.

Al met al is dit een best goede verzamelaar die niet helemaal 't juiste beeld geeft, maar wel een mooie opener is voor de geïnteresseerde. Al zou ik wel wat kleine aanpassingen doen. maar niet meer dan 10%, dus is een 4,5 wel op z'n plaats. Het kan zijn dat de review wat negatief overkomt, maar dat komt omdat ik hier de hoogtepunten met de wat mindere nummers vergelijk. Een minder nummer van Springsteen steekt echter nog steeds met kop en schouders boven de meeste andere artiesten uit. Ik weet weer waarom ik zo'n liefhebber ben.

avatar van Kos
Kos
Mooie review

Hebbedingetje lijkt me, dit.

avatar van Zachary Glass

Een lekker belegde boterham, dat bericht van Hobbes

avatar van fish
Wow, Hobbes. Een gouden griffel voor dit bericht!

Ga je ook het derde deel met de 'onbekende' tracks nog doen? Ben benieuwd naar je mening.

Het derde deel zal ik zeker ook voorzien van een dergelijke review, maar die nummers ken ik nog niet goed genoeg

Deze nummers waren simpel, ik ken ze stuk voor stuk uit m'n hoofd.
Bedankt voor de complimenten trouwens, altijd leuk om waardering te krijgen voor zoiets. Spoort mij weer aan om het meer te doen.

avatar van predator
Hobbes schreef:

Deze nummers waren simpel, ik ken ze stuk voor stuk uit m'n hoofd.

Erg mooi overzicht idd. Dank!!!!

Ik heb het niet zo op verzamelaars...zeker niet de Essentials. Je hebt ze van alle artiesten en ze zijn er alleen maar om het laatste beetje van de CD uit te melken nu we in het digitale tijdperk ingaan en de CD weldra historie is.

avatar van musicfriek
Mis ik notabene mijn favoriete Springsteen-track....

Tougher than the Rest!

Heel vreemd dat tougher then the rest er niet opstaat, toch wel één van zijn beste alhoewel dat lift me up er toch heel dicht bij komt

EVANSHEWSON
Prachtige verzamelaar, had wel wat meer tracks uit The River verwacht zoals Drove all night, Sherry Darling en Point Blank, maar ja, men kan er niet alles op zetten, de carriëre van The Boss is daar te uitgebreid voor !

avatar van Thuurke
Disc 3 is de enige reden om dit album te kopen. Helaas is deze veel korter dan de andere twee discs en hadden er nog een aantal andere B sides en onbekende nummers bijgestopt kunnen worden om het nog interessanter te maken. De 4 CD Tracks geeft al veel prijs, maar er is nog veel meer.

EVANSHEWSON
Thuurke schreef:

Dàt is nu eens volledig waar, zie, Thuurke!

Al bij al toch een prachtige verzamelaar, redelijk onvolledig, maar het geeft toch een prima carriëreoverzicht van The Boss!
4.5 sterren graag!
****1/2

avatar van Peter88
Mooi overzicht van het werk van The Boss. Zeker een goede CD om mee te beginnen voor als je nog niets hebt van Bruce Springsteen. En daarna gewoon de albums kopen.

5.0

Mark Geerligs
Een schitterend album van 'The Boss'. Maar waarom nou 'Lucky Town' en 'Living Proof'. Daar vallen twee mooie plaatsen vrij voor 'Racing in the Street' en 'Growin Up'. Maar zoals Bruce het zelf ook al zegt in het boekje bij The Essential: As for you guys who've been around for a while, I know... ''Growin Up'', ''Racing in the Street'', ''Backstreets'', ''My City of Ruins,'' one man's coffee...

Disc 3 is een prachtig presentje met het onwijs mooie nummer 'Trapped', het korte rockertje Held Up 'Without a Gun', feestnummer 'Viva Las Vegas'. Het in lichte toon op American Skin (41 shots) lijkende 'Code of Silence'. Een ander mooi nummer is 'County Fair' wat wel in de tijd van Nebraska opgenomen is geweest daaraan te horen. Countin' on a Miracle speelt hij hier in een schitterende , andere, vorm dan op The Rising.
Goed album, jammer van een paar missers..

avatar van LeRoi
Ziet eruit als 'Vrij Essentieel' voor de meer dan gemiddelde muziekliefhebber........op het wenslijstje denk ik maar....

Gekkenhuis
Schitterende verzamelaar.

Vrijwel alleen maar sublieme nummers, alleen Living Proof en Lucky Town vind ik matig.

avatar van dazzler
Prachtig, maar jammer van I'm on Fire.

avatar van LucM
Deze compilatie kocht ik vanwege CD3, waar er nog verschillende interessante nummers opstaan. Op de eerste 2CD's staan de beste nummers van de Boss, het is alleszins een betere compilatie dan "Greatest hits". Hoogtepunten opsommen ga ik niet doen, want zowat alle songs hierop zijn gewoon prima.

avatar van Madjack71
Voor mensen die Bruce wel kennen van de hits, maar toch geinteresseerd zijn in wat hij nog meer gedaan heeft en het graag compact willen hebben. Is dit een prima uitkomst.
Niet duur en een uitgebreid overzicht van zijn oeuvre, los dan alleen zijn bekendste hits.

Daarnaast natuurlijk wederom een aantal live uitvoeringen en nummers die niet op de reguliere albums staan, waardoor dit ook weer een "must have" is voor zijn fans. Zo gaan die dingen nou eenmaal. De kachel moet ook gestookt worden.

Verder merk ik dat meer uitgaves in de serie The Essential interessant zijn. Ze melken wat mij betreft maar raak, ik kies daaruit wel datgeen wat voor mij interessant is.

avatar van Blokkie
Ik kende eigenlijk alleen de hits van Springsteen. Ben me laatst wat meer in hem gaan verdiepen.
Na Live in New York (die ik geweldig vind) ook deze maar eens aangeschaft. En wat ik hoor bevalt heel erg goed. Hier ben ik wel even zoet mee, Maar wat zouden de kenners aanraden als volgende aanschaf?

avatar van frankieman
Born to Run, Darkness on The Edge of Town, Nebraska en The Rising zijn wat mij betreft z´n beste albums. Veel mensen zouden hier The River nog tussen scharen maar die vind ik persoonlijk iets te veel niemendalletjes hebben.

Nummers 6,7 en 8 van deze plaat komen van Born to Run, 9,10 en 11 komen van Darkness on The Edge of Town, 14 en 15 komen van Nebraska en nummers 26, 27 en 28 komen van The Rising.

Maar eigenlijk zijn alle albums van Springsteen boven gemiddeld goed, Human Touch en Lucky Town worden over het algemeen wel als de zwakste gezien en voor sommigen ook Working on A Dream(al ben ik het daar totaal niet mee eens). Maar met die eerste paar albums die ik opnoem zit je zeker goed

avatar van Madjack71
Blokkie schreef: Maar wat zouden de kenners aanraden als volgende aanschaf?

Ik denk Blokkie als je Live in New York goed vind. Wat ik zelf qua geluid niet zijn beste live registratie vind. Je zeker geen buil zult vallen aan Live '75/'85, deze box is tegenwoordig niet duur meer en je krijgt een brok aan energie voorgeschoteld van prachtige nummers, maar dan live...waar ook zijn kracht ligt.

avatar van Thuurke
Bij deze de trieste listing van de reeds beruchte Wal-Mart verzamel CD. Deze wil te toch niet hebben als je voor 10 euro de 3 cd / 42 nummer tellende "The Essential" kan kopen.

Rosalita (Come Out Tonight)
Born To Run
The Rising
Lonesome Day
Radio Nowhere

avatar van Madjack71
Thuurke schreef: Bij deze de trieste listing van de reeds beruchte Wal-Mart verzamel CD

Ik wist niet dat de krediet crisis ook al had toegeslagen op verzamelaars.

Als dit echt zo het geval is, dan mag Bruce zich diep schamen en is hij werkelijk een Piet Piraat.

avatar van Blokkie
Madjack71 schreef:

Die heb ik vandaag dan maar gekocht. Indrukwekkend!

manitobas
Beter overzicht dan de 'greatest hits' cd uit 1995. Vooral de derde cd is interessant te noemen, ben benieuwd hoeveel Bruce nog meer op de plant heeft liggen. Het zal vast beter zijn dan zijn laatste 2 cd's, want die waren niet om aan te horen.

manitobas schreef:

Dat kan je wel zeggen ja. Ik vind 'm zelfs meer dan interessant, sterker nog: er staan een paar geweldige nummers op die derde bonus disc:

Trapped (Live): absoluut briljant nummer...
None But The Brave: mooie gitaar- en saxsolo, mooi ingetogen nummer.
Missing: the beat (echt waar!) is strak en lekker; heeft wat van Streets of Philadelphia.
Viva Las Vegas: wat een wereldcover van dit Elvis nummer: play it loud!
Code of Silence

Op het laatste nummer na is alles trouwens goed aan deze extra disc, die ook nog eens in een goede volgorde is gezet en daardoor haast klinkt als een extra Bruce album. Het begint met 3 korte lekkere Rock 'n Roll nummers, gevolgd door al die goede tracks. Los van de uitstekend samengestelde greatest hits cd's, is deze bonus disc alleen al een reden om dit album aan te schaffen.

Voor mij was The Essential een eerste (en goedkope) serieuze kennismaking met The Boss, en de meeste verrassingen zaten voor mij in disc 1 en de bonusdisc.
Op disc 1 was Springsteens vroege werk me nagenoeg onbekend. Het valt me op hoe energiek zijn muziek toen al was, al vind ik de teksten van zijn latere werk vaak beter en breder (meer dan liefde, zeg maar). Erg mooi vind ik Nebraska en Atlantic City, de cd Nebraska heb ik inmiddels ook aangeschaft.
Disc 2 bevat veel bekend werk. Tegelijk mis ik er een paar: I'm on fire en My hometown, en eigenlijk ook Secret Garden. Desondanks, toch ook veel moois: bij Streets of Philadelphia blijf ik huiveren, de Ghost of Tom Joad ligt in het verlengde van Nebraska.
Het probleem van disc 3 ligt voor mij in het ontbreken van eenheid. Ik las in een eerdere reactie dat iemand het bijna een volwaardig gewoon album van Springsteen vindt. Nu, dat vind ik juist niet. Op zich heel aardige nummers hangen nogal los van elkaar. Voor een bonus disc aanvaardbaar, maar daardoor niet dé toef op de slagroom waarop ik stilletjes hoopte.
Toch geniet ik van Trapped, Dead Man Walking (hoewel, genieten?) en County Fair. Dat laatste nummer roept veel herkenning op aan het dorp waar ik zelf ben geboren en opgegroeid, en waar in de omgeving ook ieder jaar zo'n zomerse 'fair' plaatshad. Springsteen weet treffend die sfeer in zijn nummer te verwerken, voor mij viel het verschil tussen de Amerikaanse rural society en het Overijsselse dorpsleven even helemaal weg...
Al met al, een mooi overzicht.
(PS Mijn zonen in de leeftijd van 5 en 3 vinden Born in the USA helemaal te gek - sinds ze mij het nummer eens hebben horen draaien. Al vele maanden moet ik het nummer voor ze draaien, en iedere keer staan ze te springen en dansen in de kamer. Springsteens vuur steekt hun vuur blijkbaar aan...)

avatar van Zidaan
Toch wel een hele mooie verzameling dit. Persoonlijk mis ik "I'm on Fire" en "My City of Ruins". Maarja over smaak valt niet te twisten. Ik ben toch blij dat ik deze thuis heb liggen

avatar van vielip
Prima verzamelaar met voor de die-hard fans een toetje in de vorm van disc3! Ik zag hierboven iemand zeggen; waarom Living proof en Lucky town? Wel nu, omdat dat gewoon geweldig goeie nummers zijn misschien?!! Vooral Living proof is fenomenaal met z'n stuwende, pompende ritme! Ik blijf het herhalen; als de albums HT en LT met de E-street band waren opgenomen dan waren de 'kenners' een stuk enthousiaster geweest!
Wel mooi trouwens dat Jungleland eens op een verzamelaar staat want dat verdiend dat nummer dubbel en dwars!! Zo komen de mensen die alleen dit soort albums kopen van Bruce ook eens in aanraking met niet alleen de hits!