Het eerste levensteken van de band Human Drama o.l.v. Johnny Indovina gaat van start met de Neil Young-cover Old Man. Het is zeer smaakvol gedaan, iets wat ik deze band voor wat etreft hun covers moet hageven: ze doen dat telkens overtuigend. Hier een wave-achtige uitvoering die me doet denken aan de opzwepende nummers van The Mission met de folky inslag van Levellers.
Dit nummer verscheen later op hun debuut-album Feel.
Deze EP vervolgt met Nothing I Judge dat ook nog wat meer wave-rock is dan de folky/gothic inslag die we in de jaren hierna te horen kregen. Indovina gaat hier veel meer voluit met zijn stem en dan merk je gelijk dat diezelfde stem zich veel beter leent voor de fluisterende zang die hem zo kenmerkt. Laat de rock-uithalen maar aan andere zangers over zou ik zeggen.
I Bleed for You laat al wat meer horen waartoe Human Drama in staat is. Dromerig, droevig en heel wat subtieler dan het voorgaande nummer (wat ik overigens niet slecht vind). Dit is al veel meer de sound waar ze om bekend staan.
The Waiting Hour doet me in het intro een beetje denken aan Big Country. Niet dat het er echt op lijkt maar op de een of andere manier doet het me er heel sterk aan denken. Verder is het gewoon een heerlijke afsluiter van deze EP die als opmaat diende voor het eerste volwaardige album Feel.
Waarom deze band nooit echt is opgepikt zal voor mij altijd wel een raadsel blijven.