Manfred Mann's Earth Band - Blinded by the Light (1993)

Alternatieve titel: The Very Best Of

Label: Arcade

1. Blinded by the Light (3:48)
  2. Questions (3:57)
  3. Davy's on the Road Again (3:38)
  4. For You (5:40)
  5. California (5:27)
  6. The Mighty Quinn (6:19)
  7. Somewhere in Africa (1:36)
  8. The Runner (4:38)
  9. Lies (Through the Eighties) (4:35)
  10. Joybringer (3:26)
  11. Demolition Man (3:45)
  12. You Angel You (4:01)
  13. Don't Kill It Carol (6:13)
  14. Spirits in the Night (6:28)
  15. Angels at My Gate (4:49)
  16. Third World Service * (5:14)
  17. No Guarantee * (3:45)
  18. It's All Over Now, Baby Blue * (4:25)
  19. Tribal Statistics * (4:13)
avatar van Jan Wessels
Deze Arcade verzamelaar is in 1994 nog een keer uitgebracht maar dan met 18 nummers erop. Van het afgebeelde alum ontbreekt track 16 Third World Service en is track 1 Blinded by the Light ingekort tot 3.46 (single edit?). Toegevoegd zijn dan It's All Over Now Baby Blue, Tribal Statistics en No Guarantee. Ook is de tracklisting zelf danig overhoop gegooid.
Blijft staan dat dit een redelijke verzamelaar is waarvan vooral Blinded by the LIght , Spirits in the Night (beide nummers geschreven door Bruce Springsteen) en Lies (Through the Eighties) de prijsnummers zijn. Er staan echter ook een aantal nummers op waarvan ik mij in alle redelijkheid afvraag wat deze doen op een Greatest Hits album.

avatar van gaucho
Die CD-variant met 18 nummers was de Britse variant van deze verzamelaar. Het origineel uit 1993 werd ook in Duitsland uitgebracht. Dat kon allemaal omdat Arcade (oorspronkelijke standplaats: Nieuwegein, Nederland) inmiddels was uitgegroeid tot een internationaal concern, dat compilaties uitbracht in grote delen van Europa, vaak met albums die specifiek op die landen gericht waren.

Vaak 'various artists'-verzamelaars, maar ook compilaties van individuele artiesten, zoals bijvoorbeeld deze MMEB, maar ook Steve Miller, Alan Parsons Project (alleen live-opnamen) en Red Bullet-artiesten als Golden Earring en Earth & Fire. Ongelofelijk dat ze daar destijds de rechten van konden verwerven, maar het zegt wel iets over de imposante positie die het bedrijf zich rond deze tijd had verworven.

Ze vulden een gat in de markt met die verzamel-CD's, in de tijd dat muziekliefhebbers weinig tot geen andere opties hadden en reguliere platenmaatschappijen te laat (of in elk geval pas later) in datzelfde gat sprongen. Het blijft eern bijzonder verhaal, al hield de neergang van de company gelijke tred met de teruglopende verkoopcijfers van de CD. Een tijdelijke alliantie met uitgeversconcern Wegener veranderde daar niets aan.

Over dit album: muzikaal is hier natuurlijk weinig mis mee. Een mooie dwarsdoorsnede van hun werk, van uitgesponnen en vrijwel onherkenbare covers van bijvoorbeeld Dylan en Springsteen tot het wat puntigver, maar nog steeds proggy werk van de late jaren zeventig en begin jaren tachtig. In ieder geval met alle hits, waaronder ook het niet op een regulier album verkrijgbare Joybringer.
Voor mij was het, afgezien van hun bekende Top 40-hits, de introductie tot het albumwerk van Manfred Mann's Earth Band. Wat er later toe leidde dat ik ook enkele reguliere albums van de band aanschafte. Is die compilatie toch ergens goed voor geweest.

avatar van musician
Wie alle albums van MMEB heeft, heeft ook deze compilatie automatisch in huis.
Dat neemt niet weg dat het dan nog steeds een prima verzamelaar kan zijn, geheel in de lijn van MMEB albums. Daar zitten geen zwakke broeders tussen.

Ik zie dat voor sommige nummers wel de lengte is teruggebracht naar die van de single en dat voor andere songs geldt dat de volledige album lengte is overgenomen. Daar ontbreekt het iets aan consistentie.
Wat ook opvalt is dat Father of day, father of night ontbreekt, ook al is de origineel geknipte single foetsie. Ze hebben daar al eerder een oplossing voor gevonden.

Joybringer staat er dan nog op maar feitelijk is de hele periode 1970-1974 weggelaten. Behalve dan Spirits in the Night is er niets terug te vinden van Nightingales en Bombers en Solar Fire, vermoedelijk de twee beste albums van MMEB.
En ook alles van Criminal tango (1986) ontbreekt.
Zo zijn er wat hiaten.

Er is nog een hoofdstukje dat ik lastig vind en dat is de worsteling die ontstaat als je nummer uit z'n verband rukt. Met name alles rond Somewhere in Afrika (1982). Het is een conceptalbum waar nummers veelal ik elkaar overlopen, is niet zomaar in losse nummers om te zetten.

Maar al met al is het natuurlijk een prima compilatie omdat feitelijk alles van MMEB wel goed is.
Hoe zou het eigenlijk met Mann (85) en nieuw plaatwerk gaan? Ik zie wel voor de maanden juli en augustus (2025!) een onverminderd druk toerschema met optredens in Luxemburg, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.