Donald Byrd - A New Perspective (1964)

Jazz
Label: Blue Note

1. Elijah (9:21)
  2. Beast of Burden (10:07)
  3. Cristo Redentor (5:43)
  4. Black Disciple (8:12)
  5. Chant (7:31)
avatar van Reijersen
I Like This a lot. Donald Byrd zag ik altijd veel terugkomen op de Blue Note Trips, dus probeerde ik eens dit album van hem uit en dat bevalt me zeer! Erg fijne jazzplaat.

4 sterren.

Na het geweldige Feelin' The Spirit van Grant Green, is dit de tweede jazz plaat die ik luister die is gebaseerd op traditionele gospel. Donald Byrd maakte naast topmuzikanten, dus gebruik van een 8-koppig koortje. En omdat het oorspronkelijke gospelsongs zijn, werkt dat prima. Het is ook zo gearrangeerd dat het niet oubollig klinkt of zo. De instrumenten komen bovendien naast het koortje goed tot hun recht.

De gebruikte nummers zijn goed tot geweldig. Mijn favorieten hier zijn Elijah, Cristo Redentor en Chant. De productie en het spel van de heren is om door een ringetje te halen. Donald Byrd speelt weer geweldig trompet, Herbie Hancock uitstekend piano, Hank Mobley stijlvol tenor saxofoon en Kenny Burrell heerlijk gitaar. Deze toppers worden begeleid door Donald Best op vibes, Butch Warren op bas en Lex Humphries op drums. Het is om je vingers bij af te likken, zo goed.