Plantlife - The Return of Jack Splash (2004)

Funk
Label: Counterflow

1. Jack's Back (0:32)
  2. Appreciate (2:25)
  3. Underwaterluvboogie (Deep Blue) (2:15)
  4. When She Smiles She Lights the Sky (3:08)
  5. We Can Get High (3:14)
  6. Bottle of Hope (Save the World) (4:19)
  7. Why'd U Call Me? (3am) (3:48)
  8. Real Folks (0:42)
  9. The Last Song * (3:38)
  10. Got2get2gether4luv (4:21)
  11. Two Beautiful Souls in a Crazy World (2:58)
  12. Beautiful Babies (3:29)
  13. Luv Me (Til It Hurts) * (3:15)
  14. Stardancer * (3:26)
  15. The Girl Said Give It to Me! (3:40)
  16. Luv 4 the World (Why They Gotta Hate?) (2:52)
  17. Precious Heart (3:30)
  18. Table 4 2 (0:38)
  19. If I Wuz Ur Man (2:24)
  20. I Know Those Eyes * (3:46)
  21. New Day (2:21)
avatar van kemm
Jack Splash, een voormalig hiphopproducer, een achtergrondzangeres en de DJ van Prince: dit bonte gezelschap vormt PlantLife. Samen laten ze horen hoe hedendaagse Funk nog kan klinken naast de populaire retro-sound die de wereld al een hele tijd aan het domineren is. Concreet betekent dat meer invloeden van genres als hiphop en electronic, maar vooral de FUN die centraal staat. ‘Cause you can’t spell FUNK without... That’s right!

PlantLife voorziet de luisteraar van meer catchy baslijntjes dan de gemiddelde Prince-plaat, laat voortreffelijke horn arrangements horen en is tevens niet vies van wat synthesizers. Over al dit lekkers zingt Prince gereïncarneerd in een Disney-figuurtje; apart maar très funky! En inderdaad, ik heb al 3 keer Prince vermeld...
Gelukkig heeft dit album naast dat alles ook nog inhoud meegekregen. De titel The Return of Jack Splash mag je zien als de zanger die zijn leven weer op orde stelt na een moeilijke periode, zo blijkt uit de teksten. Een van de aangrijpendste songs is ‘Bottle of Hope (Save the World)’ over een drankverslaving: “I don’t wanna save the world no more, I’ve just got to save myself, I’ve been drinking this bottle of hope and it’s bad for my health”. Ook de spoken word/rap op het einde is mooi gedaan. Of hoe hij vrede probeert te nemen met hoe het leven verlopen is in ‘Beautiful Babies’: “You’ve got a dancer now for your boyfriend, funny I got a dancer too, Now I can just be me and you can be you (and I love you), After all we’ve been through, me and you we can still be family baby”. Niet de grote poëzie, maar het geeft al die funkiness wel een menselijk gezicht. Het album vindt ook een perfect evenwicht tussen deze diepere thematiek en de eerder genoemde fun, terug te vinden in nummers als ‘Appreciate’, ‘Got2Get2gether4Luv’ en ‘Luv Me (Till It Hurts)’. Die beide elementen hoeven ook niet per se gescheiden te blijven, zoals de songs ‘When She Smiles She Lights the Sky’, ‘We Can Get High’ en ‘Luv 4 the World (Why They Gotta Hate?)’ bewijzen. Hoe het ook wordt aangepakt, het zijn in de eerste plaats (zonder uitzondering) sterke nummers: de basis voor elk sterk album.

En:
The Return of Jack Splash is nog steeds de beste Funk-plaat van dit millenium! Dus: kopen!

avatar van Reijersen
Bij de eerste beste noot van dit album had ik het gevoel dat ik PlantLife al ergens van kende. Ben er alleen nog steeds niet achter waarvan.
Erg lekker album. Funk in een nieuwe jasje. Muzikaal absolute dikke vette top en ook vocaal zeer interessant.
Ik zeg: "Bedankt kemm!"