M.O. & Brakko - Koester (2009)

Label: Samen Sterk

1. Handen Omhoog (3:39)
  2. Hart Zegt... (2:54)
  3. De Recessie (3:28)
  4. Eyy (4:25)
  5. Inshallah (3:02)
  6. Lusten & Lasten (4:23)
  7. Hoek Op (3:47)
  8. Al M'n Dagen (3:09)
  9. Tiz Wat het Iz (3:13)
  10. Koester / Onvergetelijk (7:24)

avatar van Rhythm & Poetry
Ik vind dat het duidelijk te horen is dat de heren een groei door hebben gemaakt, dat stemt me tevreden. Op boombap gebied is dit toch ongeveer het beste wat Nederland te bieden heeft (en ik zie deze act alleen nog maar groeien). Soms is het tekstueel nog een beetje knullig, maar dat weet me eigenlijk niet te irriteren, zeker omdat ze ook heel veel momenten wel tekstueel weten te boeien. Verder vind ik de flow beter in het gehoor liggen dan op Catharsis, daardoor is het nog beter weg te beluisteren. De beats zijn van een hoog niveau - het klinkt lekker fris - en passen perfect bij de raps.

avatar van thomzi50
Vermakelijke plaat, al vrees ik dat deze mannen nooit een écht sterk en volwaardig album kunnen maken, daarvoor vind ik het rappend te mager. Zowel qua intonatie als inhoud.

avatar van Kill_illuminati
Dus dit is hun tweede album. Eerdere nummers wisten mij niet volledig te boeien.

Pre-Album.

avatar van thomzi50
Check hier het artikel dat HHL-soldier Souf Kinani heeft geschreven naar aanleiding van ons interview met de mannen.

tuktak
check de recessie, het is geen kwestie van tijd, maar een kwestie van schijt

het meest irritant binnen de hiphopscene zijn altijd maar weer die kansloze hanggroepjongeren die denken te weten hoe de wereld in elkaar steekt...waarom wil men altijd zo intelligent overkomen, het is gewoon genant. hier ga ik niet voor mijn lol naar luisteren.
wie in vredesnaam zit naar zulke teksten te luisteren en denkt dan iets van "goh jah man ze hebben echt wel gelijk jonguh, schijt op die recessie, eindelijk zegt iemand zoals het is, je weet toch."

avatar van MJ_DA_MAN
Kill_illuminati schreef:
Dus dit is hun tweede album.
Nee; een EP als voorproef op hun tweede album dat in 2010 uit gaat komen.

avatar van Rhythm & Poetry
Het einde van Lusten & Lasten vind ik wel grappig...ouwe.

tuktak schreef:
check de recessie, het is geen kwestie van tijd, maar een kwestie van schijt

Wat een walgelijk cynisch bericht.

avatar van MJ_DA_MAN
Tuktak's berichten lijken vaak op het eerste gezicht wat lomp e.d., maar er zit altijd wel een kern van waarheid in; nu ook.

avatar van 'State Of Mind'
Ik snap zijn punt ook wel, alleen wordt het gruwelijk overdreven en kinderactig neergezet.

Wellicht kijkt hij er door zijn leeftijd met wat meer afstand naar en kan hij het een en ander wat beter relativeren. Ik kan me goed voorstellen dat je dan tot zo'n bericht komt, vind er ook weinig kinderachtigs aan.

avatar van 'State Of Mind'
Dat bericht is alles behalve relativeren, het is eerder zwartmaken en generaliseren.

''het meest irritant binnen de hiphopscene zijn altijd maar weer die kansloze hanggroepjongeren die denken te weten hoe de wereld in elkaar steekt...''

En om met zulke stereotype uitspraken te komen vind ik toch behoorlijk kinderachtig.

Nogmaals ik snap zijn punt, maar ik persoonlijk vind het niet van toepassing op M.O. & Brakko.

'State Of Mind' schreef:

Hij heeft het over een groep binnen de hiphopscene, niet de hele hiphopscene. Dus geen generaliseren wat mij betreft.

M.O. & Brakko ken ik niet (al belooft dat citaat weinig goeds), maar op sommige hiphop-artiesten vind ik het wel van toepassing. En natuurlijk zijn er ook genoeg artiesten die wel iets te melden hebben (van wat ik er van heb gehoord is Typhoon wel een mooi voorbeeld daarvan).

avatar van Kill_illuminati
Ik snap precies wat Tuktak bedoelt. Ik deel namelijk dezelfde mening, al helemaal als het gaat om de Nederlandse rappers. De financieel economische wereld zit iets ingewikkelder in elkaar dan de rappers zelf inschatten en men probeert te schetsen. Helaas dat veel luisteraars hen verhalen als waarheid nemen, daarvoor komt er meer oppervlakkigheid in de wereld.

avatar van thomzi50
Ik denk dat dergelijke muziek allerminst oppervlakkigheid veroorzaakt, maar daarover is het nogal zinloos om te discussiëren. Ik vind het juist wel goed van M.O. en Brakko hoe ze hier laten zien enerzijds gegroeid te zijn en serieuzere thema's aan te snijden, terwijl ze anderzijds nog steeds vooral doen wat ze het best kunnen (rechtoe-rechtaan boombaphiphop) en nergens proberen over te komen alsof ze de waarheid in pacht hebben.

avatar van tovast
Hun eerste album zette ik na het eerste nummer meteen weer af, maar dat ga ik misschien nu nog wel een keer checken.
Op dit album zijn ze tekstueel niet geniaal, maar als ik luister naar dit soort rappers (zoals ook Hef, Gikkels) klinkt het altijd lekker als er een soort sfeer is.
de beats zijn allemaal lekker, vooral inshallah en Koester.
ik had nog niet veel gehoord van de Raven Brothers, maar ik ga er zeker meer van luisteren.
met de eerste indruk 4*

tuktak schreef:

1. Tuktak gaat er vanuit dat het hangjongeren zijn...
de een is elektricien en nu fulltime muzikant, de ander studeert aan de universiteit lees ik in een interview op faqfiles.nl
2. Men wil intelligent overkomen...
Hoezo dat? ik zit zelf in de financiële wereld en de rapper legt hier (bewust of onbewust) de vinger op de zere plek: het is inderdaad geen kwestie van tijd maar een kwestie van schijt. Ik heb genoeg figuren gezien die 'schijt' hebben aan een ander en graaien naar bonussen voor hun eigen gewin. Mede deze mentaliteit van lak aan alles hebben en egoïsme heeft enorm bijgedragen aan de recessie waar we nu in zitten, dat is algemeen bekend, hoef je geen einstein voor te zijn.

verder hoor ik genoeg persoonlijke zaken in de teksten, af en toe prekerig maar dit lijkt vooral gericht op de jeugd uit hun omgeving, jeugd die naar dit soort jongens opkijken dus lijkt me prima, ze komen positief uit de hoek.

petje af voor dit album

avatar van Stapler
joe blow schreef:

Met name punt 2 .

joe blow schreef:

petje af voor dit album

tuktak
nou joe blow, ik ben blij dat je iig inhoudelijk reageerd, ipv die paginaverkwisting door knabbel en babbel onder je.
je beginzin had je van mij weg mogen laten, aangezien deze natuurlijk niets toevoegd kwa inhoud. bevooroordeeld, dat is nl natuurlijk iedereen in deze wereld. of wil je beweren dat jij een totaal onbevooroordeeld persoon bent? je aanmelding, deze reactie binnen een kwartier, en 5 sterren voor dit album doet iig (wat je reactie hier bij dit album betreft) iets heel anders vermoeden. maargoed, dat maakt allemaal niet uit, laten we het over de inhoud hebben.
1. ik ga er niet vanuit dat het hier om hangjongeren gaat. ik koppel alleen mijn bredere visie aan dit album, waarbij ik gebruik maak van de beluisterde teksten. het opleidingsniveau van desbetreffende rappers staat overigens los van de term hangjongere. maak ik uit je woorden op dat je beweerd dat het feit dat iemand werkt of aan een universiteit studeert betekent dat iemand geen hangjongere kan zijn? de meeste hangjongeren doen gewoon een opleiding naast hun hangpraktijken. er zijn ook werkloze ongeschoolden die hangen, maar die noem ik kanslozen.
2. men wil idd intelligent overkomen. eigenlijk maakt het de situatie alleen maar schrijnender dat een universitair studerende dit soort teksten durft te verantwoorden. ik zie niet in waarom iemand waarvan je enig vocabulair mag verwachten zich zou moeten verlagen tot platvloerse teksten, zoals je ze afentoe op deze plaat te horen krijgt. nu kan je dit allemaal wel achteraf gaan willen onderbouwen, maar dat doet niks af aan het taalgebruik en de beperkte inhoud ervan zoals het mij op deze plaat ter ore komt. uiteindelijk kun je ook onderbouwen dat als tinkiewinkie een scheet laat in de teletubbies, dat dat (bewust of onbewust) een uiting is van woede richting de alsmaar stijgende benzineprijs en het kwartje van kok dat nog steeds niet is afgeschaft. tinkiewinkie heeft schijt, aan het overheidsbeleid.

natuurlijk is het een stuk moeilijker om teksten te schrijven met diepgang, en waarschijnlijk zitten weinig hangjongeren daarop te wachten, maar betekent dat dat je dit ook maar niet zou moeten doen? hiphop is een perfecte muzikale vorm om maatschappijkritische boodschappen te verkondigen. dat er niemand uitgedaagd wordt om een beetje op niveau teksten te schrijven, is precies wat bij mij irritatie opwekt. blijkbaar is het al voldoende als iemand het onderwerp aansnijdt, en dan hoeft het er inhoudelijk nog niet eens over te gaan. vreemd. als je dat gaat vertalen naar andere situaties krijg je dingen als: “ik ben blij dat de muzikant nu ook gitaar speelt, hij kan er dan misschien geen reet van omdat hij nog niet geoefend heeft, maar hij speelt gitaar, hulde!” volgens mij is dat de wereld op zijn kop. ik spiegel dit album aan de kwaliteit die ik verwacht, en niet aan de kwaliteit ten opzichte van andere (nederlandstalige) hiphopteksten. dan komt dit idd misschien niet minder uit de hoek dan gemiddeld.

Waar is dit plaatje te koop???

Off topic berichten verwijderd.

The Opinionated
Eerste keer beluisterd, klinkt goed. Muzikaler dan hun eerste. Nog wat extra luisterbeurten nodig om er een cijfer op te kunnen plakken.

Tuktak heeft in essentie een goed punt maar hij stelt het te karikaturaal voor. Hoe dan ook: iedereen die een beetje kritisch ingesteld is kan toch niet tevreden zijn met teksten à la 'fok het systeem'? Kwalitatief is een maatschappijkritische track als 'De Recessie' gewoon niet goed genoeg.

avatar van J.M.
Damn! Beats zijn nice zeg!

avatar van Sjoerd_
Iemand een idee waar ik dit album kan kopen?

avatar van BZN
BZN
is dit een nice plaatje? zoja; waar is deze te koop?

avatar van VanDeGriend
Cool zeg...die downloadtips en verzoeken als spoiler posten. Slechts door stom geluk kwam ik erachter...

Verwijderd.