Between the Buried and Me - The Great Misdirect (2009)

Label: Victory

1. Mirrors (3:38)
  2. Obfuscation (9:15)
  3. Disease, Injury, Madness (11:03)
  4. Fossil Genera - A Feed from Cloud Mountain (12:11)
  5. Desert of Song (5:33)
  6. Swim to the Moon (17:54)
Bastiaan Prasath
Jezus christus. Ik geloof niet zo in perfectie, maar dit komt er dicht in de buurt!

avatar van knoltor
Ik heb hem nog altijd niet kunnen vinden op het internet, maar krijg hem als het goed is binnenkort op mijn deurmat. En dat is een goede zaak, want 'Obfuscation' klinkt alvast veelbelovend. En de albumteaser die op Myspace staat ook!

avatar van snarf349
De twee (eerste) nummers die ik tot nu toe gehoord heb, maken dit album tot een musthave, kan bijna niet missen dat dit album een topper wordt. Enfin, hooguit een week wachten nog.

avatar van snarf349
Hij is gelekt en mijn eerste indruk is een hele goede, het heeft wel wat meer draaibeurten nodig om helemaal te bezinken.

avatar van Aghora
snarf349 schreef:

Toevallig ook net beluisterd en ik denk er hetzelfde over.

Heeft een zelfde soort opbouw als Colors(wat ik een meesterlijke plaat vond), maar bevat genoeg nieuwe elementen om het interessant te houden. Over het algemeen ook wat meer richting de progrock kant wat wel te verwachten was.

Nu lekker nog een keer draaien, ik denk dat deze weer een goede score gaat krijgen.

avatar van snarf349
Hoogtepuntje, vanaf een minuut of zeven in "Disease, Injury, Madness" (hinniken van een paard) progrock(metal) van de bovenste plank.
En er staat nog veel meer van dat moois op.

Aghora schreef:
Over het algemeen ook wat meer richting de progrock kant..

Nice! Ik kijk er enorm naar uit, maar ik ga braaf wachten tot hij uit is en hem meteen dinsdag aanschaffen

avatar van jellylips
Grappig, mijn eerste luisterbeurt van een nieuwe BTBAM cd is altijd hetzelfde. De eerste keer boeit het me geen ene moer wat ik allemaal hoor, slechts een paar passages vallen op tussen alle krachtpatserij. Na een stuk of 3 luisterbeurten begint 'ie dan te bezinken om vervolgens in je geheugen gegrift te staan. Heerlijk, ik heb er weer zin in en zal er ook zeker moeite voor doen! Colors is op die manier een van m'n favoriete albums geworden.

Mirrors is wel een super relaxed stukje muziek om mee te beginnen trouwens. BTBAM chillt 'm op deze plaat wel vaker, lekker is dat.

avatar van knoltor
Oh man, oh man, dit is goed! Ik ben nog niet zo ver dat ik hier sterren aan toe ga kennen, maar als het zo ver is, worden het er minimaal 4,5!
'Colors' was al een zeer fijne plaat en - zoals hierboven al terecht vermeld wordt - deze plaat kent een zelfde soort opbouw. Maar dat wil toch echt niet zeggen dat we 'het nou wel kennen'.
De instrumentbeheersing van deze mannen is zo fenomenaal, dit grenst aan het onmogelijke. En wie songs als 'Swim to the Moon' kan schrijven heeft wat mij betreft bewezen absoluut geniaal te zijn!

avatar van Nakur
Is er al sprake van een officiële release?

leander?
Ja, vanaf vandaag is hij officieel uit.

Edit - Hoewel.. Toen ik hem net wilde bestellen zag ik 30 Oktober staan. Wat is het nou?

avatar van Nakur
Ik krijg 'm elk moment met de post binnen, maar toch vrees ik wat. Ik werd fan toen Alaska uit kwam (4,5*) en met Colors was ik helemaal in de wolken. Al had ik niets tegen de blackmetal stukken en varkensgrunts die op Alaska wel eens opdoken. Met het label progmetal (en de tour van de band met Dream Theater) ben ik toch nog wel skeptisch. De postbode zal het leren.

Nakur schreef:

Geef de postbode maar een dikke zoen als het zover is, want met Dream Theatre en aanverwante progmetal heeft dit niets van doen. Ik denk dat je, als je Colors geweldig vond, je hier geen buil aan kunt vallen. Men doet misschien wel iets vaker een tikje kalmer aan, maar verwacht geen softe plaat ofzo. Er staan nog genoeg blastbeats en diepe grunts op.

Geniale plaat. Ik heb hem nu al heel veel geluisterd, maar hij is nog steeds groeiende.

leander?
Ik zal me wel vergissen, maar hoor ik daar nu Steven Wilson op "Desert of Song"?

Weet iemand trouwens wat dit is?
Vind ik persoonlijk een veel mooiere cover. Doet me een beetje denken aan Somewhere Along the Highway van Cult of Luna..

avatar van Dexter
Het nummer heeft wel een PT-feel, maar ik kan niet zeggen dat ik ergens Steven Wilson hoor.

Die cover is trouwens fan-art. Kwam ik ook al tegen toen ik het album toe wou voegen, toen was het officiële artwork nog niet bekend.

leander?
Ik heb het over de stem die tussen 1:58 en 2:20 vier maal "It will rain" zingt. Ik Begin er steeds zekerder van te zijn dat hij het is.

Overigens, een 5 is de enige logische stem hiervoor ; 0.5 erbij.

Wat een pracht plaat!
Geheel gevoortborduurd op de voprige geweldige plaat Colors.
Dit is voor mij het beste album van 2009 en ik denk dat deze plaat grote kans heeft mijn top 10 in te sluipen!
Wat is Fossil Genera toch een pracht nummer!

Geen zin in een uitgebreide recensie. Kort mijn mening dan maar.
Deze plaat is op technisch gebied ZEER vooruit gegaan. Ook is het wat vloeiender in elkaar over aant lopen. Vaak vind ik dit alleen zo technisch, dat ik het nauwelijks muziek kan noemen, of in ieder geval niet prettige muziek. Het organische is ver weg ( niet de productie, de muziek), de emotie voel ik niet.
Wat overblijft is een stel muzikanten die bijna ongeevenaard kunnen musiceren maar vaak vergeten daar songs van te maken.
Als dieptepunt Swim to the moon. Wat een egotripperij en tecnische masturbatie zeg.

Nu kun je zeggen, ja maar een Meshuggah of Dillinger Escape Plan is ook emotieloos en technisch. Ja, maar die proberen niet te laten zien dat ze 20 dingen tegelijk kunnen en houden hun muziek toch erg songgericht, ondanks de technische kan. Zo komt ook de energie en oprechtheid meer tot zn recht.

Knape plaat, niet boeiend. Dit zal ik met Colors nu ook wel hebben inmiddels, al vond ik die wat menselijker, kan ik me herrineren

ThirdEyedCitizen schreef:

Wat kunnen smaken toch verschillen. Dit is wat mij betreft het absolute hoogtepunt van de plaat. En emotieloos? Ik krijg hier drie lagen kippenvel van. Maar goed, ik respecteer alle meningen. Ik wil ook helemaal geen welles-nietes-discussie van maken.

Ik heb er toch nog maar een halfje bijgedaan. Dit album is toch wel zo perfect, dit verdient 5 sterren.

avatar van jellylips
Vet album, begin er steeds meer voor op te warmen. Het klinkt allemaal wat langgerekter en minder energiek als Colors, maar na een tijdje luisteren blijft er een plaat over die misschien wel beter is dan Colors. De samenhang is meer aanwezig, alsmede interessantere experimentjes dan op Colors.

Antagoon
Ik weet het niet zo goed met deze band. Voor m'n gevoel zou ik dit heel goed moeten vinden, want alle facetten zijn aanwezig; hard, zacht, mooie twists, mooie melodieën, knap gespeeld. Maar......de harde stukken vind ik gewoon saai. Het beukt hard en vrij monotoon door en wordt ook nog eens herhaald. Uitgerekend die, in mijn ogen, lelijke stukken. Ik ga het nog maar eens proberen.

avatar van Tha)Sven
Hopelijk wat rustiger dan het vorige album. Ik vond het vorige ook erg goed hoor, maar persoonlijk houd ik meer van rock dan metal.

avatar van phantasia
Ben het volledig met Antagoon eens, ik zit tegen het punt aan dit album helemaal fantastisch te vinden maar de hardere stukken komen (nog) niet aan bij me, en ook de grunt van de zanger kan mij niet bekoren.
Hij blijft nog wel even in de auto zitten want er staat genoeg op om van te genieten. Fossil Genera - a Feed from Cloud Mountain en delen van Swim to the Moon zijn om te smullen.

leander?
Het is BtBaM gelukt een album te maken dat perfect is. Zo perfect dat het mij na 4 keer draaien al duidelijk hoe goed dit is en ik sindsdien eigenlijk helemaal niet meer de drang heb gevoeld dit opnieuw te beluisteren. Je zou zeggen dat perfectie alleen maar goed zou zijn, maar op de een of andere manier is dit te perfect. Zou het te weinig emotie zijn? Misschien is het gewoon té toegankelijk? Ik weet het niet. Feit blijft dat dit geniaal is en makkelijk de top2 haalt in mijn jaarlijstje (samen met Isis' laatste)

weinig creatieve bak herrie

avatar van Nakur
Kun je dat toelichten? Als ik een lijstje moest maken met de meest creatieve bands in de wereld van metal, zat BtBaM erbij.

avatar van ozwald
wellicht dat die creativiteit blijkt na x-keer draaien maar daar zal ik nooit achter komen.

knap namelijk geheel af op de zang (je kan het imo geen zang noemen) en zit dit niet voor mijn plezier uit.

leander?
Ja, dat is grunten. Er zijn inderdaad zat mensen die dat niks vinden. Maar laat die mensen dan gewoon niet naar metal luisteren en ophouden overal rond te spammen dat de zangers niet kunnen zingen. (de topics van Opeth's albums staan vol met gezeik over de geniale death-grunts van Mikael)

avatar van ozwald
Opeth is één van mijn favo bands vriend...

Da's een geheel ander kaliber dan dat geschreeuw van deze 'zanger'

maar goed, jullie veel plezier ermee!

leander?
Ja, Thomas' grunts zijn inderdaad meer Hardcore en die van Mikael meer Death metal. Hoort allebei bij metal. Ik houd zelf eigenlijk meer van Harcore grunts. Maar we dwalen af..