Grateful Dead - Dick's Picks - Volume Seven (1997)

Label: Arista

1. Scarlet Begonias (9:29)
  2. Mexicali Blues (3:36)
  3. Row Jimmy (8:21)
  4. Black-Throated Wind (7:20)
  5. Mississippi Half-Step Uptown Toodleloo (8:48)
  6. Beat It on Down the Line (3:30)
  7. Tennessee Jed (7:59)
  8. Playing in the Band (23:30)
  9. Weather Report Suite (18:18)
  10. Stella Blue (8:32)
  11. Jack Straw (5:19)
  12. Brown-Eyed Women (5:07)
  13. Big River (5:14)
  14. Truckin' (10:31)
  15. Wood Green Jam (5:56)
  16. Wharf Rat (11:13)
  17. Me & My Uncle (3:30)
  18. Not Fade Away (16:27)
  19. Dark Star (24:08)
  20. Spam Jam (7:13)
  21. (Walk Me Out in the) Morning Dew (13:15)
  22. U.S. Blues (5:41)
avatar van harm1985
Veel minder bekend dan de Europese tour van 1972 en onbekend maakt onbemind blijkbaar. Toch is dit voorwaar geen slechte release. Het adequaat opnemen van een Wall of Sound concert naar een twee sporen band is geen sinecure en dat is aan het begin te horen, de geluidskwaliteit en de mix laten wat te wensen over, maar dit is eigenlijk opgelost voor je er erg in hebt. De bas en piano staan wat hoog in de mix en de drums klinken wat droog, maar niks wat verschrikkelijk stoort.

De muziek is er niet minder om. De bijdragen van Donna zijn hiernog vrij beperkt, alleen op Scarlet Begonias, PITB en opmerkelijk genoeg Beat it on Down the Line is ze prominent aanwezig, het gros van de harmoniezang wordt nog door Phil voor rekening genomen.

Dick's Picks 7 is een compilatie van drie concerten in Ally Pally, maar ze hebben getracht het gevoel van een regulier concert te creëeren. Dat is goed gelukt. Schijf 1 bouwt mooi op naar Playing in the Band, onderwijl komen persoonlijke favorieten als Scarlet Begonias en Row Jimmy voorbij.

Schijf 2 opent met een 18 minuten durende Weather Report suite en werkt zich, via een helaas wat mindere Brown Eyed Women toe naar een sublieme Truckin' > Wood Green Jam > Wharf Rat.

Het hart van schijf drie bestaat uit Not Fades Away (dat wordt gespeeld nadat het publiek de melodie neuriet), Dark Star > Space Jam > Morning Dew. Het publiek wordt afgezwaaid met US Blues.

En zo is elke schijf een feest op zich, prima afzondelijk te luisteren maar ook als geheel, met op elke schijf wat kortere nummers en het betere jam werk.