Tony Wilson - Catch One (1979)

1 stem

8. Love, I Thought I Would Never Find Love
  9. I Really Love You
  10. Forever Young
avatar van RonaldjK
Tony Wilson, voormalig bassist en liedschrijver van Hot Chocolate, bracht in 1979 zijn tweede soloalbum uit. Stond hij op het debuut met een kind op de voorzijde, nu wordt hij afgebeeld met de moeder (?). Net als op de voorganger klinkt op Catch One ten opzichte van zijn oude bandje meer soul. De Londenaar blijft daarmee dichter bij zijn oorspronkelijke stijl, een mengsel van soul, funk en toegankelijke disco. Een vergeten album, maar nu ik toch door de catalogus van Hot Chocolate reis, kan deze ook mee. Hoera, op streaming te vinden!

Wilson is geen wereldzanger maar wel een sterk liedschrijver. Het levert een album op vol zomeravondsoul met soms een vleugje funk of pop. Verdwenen zijn de teksten met een maatschappelijk verhaal of een boodschap: hier prevaleert de romantiek.
Meestal is het vrij kalmpjes, zoals de rustige funk van Lay Next to You en de ballade Africa (nee, heeft niets met het gelijknamige liedje van Toto te maken). maar op Fool Around klinkt een bescheiden scheurende gitaar, wat het tot een heerlijk popliedje maakt. Love, I Thought I would never Find brengt dan weer zonnige disco met violen, vrolijk en vriendelijk waar zelfs de grootste kniesoor de mondhoeken omhoog laat krullen.
Soulliefhebbers zullen vallen voor het swingende New Orleans Music en de ballades I Really Love You en Forever Young, de laatste met lekkere blaaspartijen. Enige echte minpuntje is coverballade Just When I Needed you Most, dat in datzelfde 1979 een hit werd in de versie van Randy Vanwarmer; kleffe liefdespop.

Teveel ballades naar mijn smaak en ik mis zijn kritische teksten. Wat resteert is een zorgeloos soulplaatje met soms Britse popinvloeden; wel érg rustig en zwoel, voor mij minder dan de voorganger. Fanatiekere liefhebbers van soul zullen dit hoger waarderen dan mijn tweeëneenhalve ster.

avatar van TheFatSkier
Op I Like Your Style (1976) is het hoogstwaarschijnlijk zoon Danny die met Tony Wilson op de foto staat. Op Catch One (1979) is niet de moeder van Danny te zien. Lijkt mij althans nadat ik Danny met zijn moeder zag in een aflevering van "The Repair Shop". Daar in brengt Danny de Fender Jazz basgitaar van zijn vader langs ter reparatie.