Ben deze plaat nu voor de tweede keer aan het luisteren. Kan er nog geen eenduidig oordeel over vormen.
Soms heb ik het idee dat ik luister naar 2 cd's door elkaar: een black metalplaatje en een fanfarealbum. Waarbij ik overigens het fanfaredeel weer leuker vind.
L'Art de Mourir klinkt bij vlagen dan weer als
De Dodenrit van drs. P.. Troika hier, troika daar.
En daarna heb ik weer het idee dat er weer 2 albums tegelijk worden afgespeeld. Nergens heb ik het idee dat de orkestpartijen iets toevoegen aan of aansluiten op de rest van de muziek.
Of eigenlijk hoor ik 3 albums tegelijkertijd: de drums lijken zich ook nergens wat van aan te trekken. Dat gaat de hele tijd maar van tiktiktiktiktiktiktik door op de achtergrond.
In The Summer Funeral hoor ik eindelijk iets waar ik wat mee kan. Het tempo wordt wat teruggeschroefd, en het orkest vult de gitaren echt aan.
Al met al vind ik dit album een hele zit. Ik mis de samenhang tussen orkest en metal. Niet alleen door het orkestrale, maar ook door de drumpartijen vind ik het album een tamelijk hoog hoempa-hoempa gehalte hebben.
Ik zal het album nog een of twee keer beluisteren voordat ik een beoordeling ga geven, maar ik verwacht niet dat ik hier een hele grote hoeveelheid sterren kwijt kan.