Archive - Controlling Crowds Part IV (2009)

Rock / Electronic
Label: Warner Bros.

1. Pills (4:11)
  2. Lines (6:04)
  3. The Empty Bottle (7:03)
  4. Remove (4:05)
  5. Come on Get High (4:41)
  6. Thought Conditioning (3:39)
  7. The Feeling of Losing Everything (4:47)
  8. Blood in Numbers (3:05)
  9. To the End (3:54)
  10. Pictures (3:54)
  11. Lunar Bender (3:19)
Dit is een lastig album om te beoordelen.

Zelf had ik nog nooit van Archive gehoord en door het enthousiasme op deze site ben ik het album Controlling Crowds gaan kopen.
Bij Part IV loopt het natuurlijk allemaal anders: ik ben bekend met Controlling Crowds, ik weet dat het een album is dat tijd nodig had maar dat me tijdens mijn vlucht naar New York afgelopen zomer heel erg fijn bezig hield (totdat de batterij van mijn iPod het exact na dat album opgaf en ik verder geen muziek meer had die vlucht).
Ik ben bij dat album blij dat de zang wat afgewisseld wordt en met de rap heb ik niet zulke problemen.
Kortom: de beluistering hiervan is van een geheel andere orde. De oortjes zijn wat beter getraind op Archive.
Toch vind ik het moeilijk beoordelen zoals ik dit stukje al opende. Het lijkt op het eerste gehoor allemaal nét een tandje minder dan wat ik al kende, maar 100% zeker ben ik daar niet van (ook het gevoel bij iets is soms moeilijk uit te drukken en zelfs daar kun je niet altijd zeker van zijn). Het onderlinge verschil is heel erg miniem en om dat in sterren uit te drukken valt dan niet mee; zoals iedereen ziet heb ik het op moment van schrijven een halfje lager beoordeeld dan Controlling Crowds wat misschien iets aan de lage kant is omdat ik het liever op 3,75* gezet had. Toch wil ik verschil uitdrukken in mijn beoordeling tussen de twee albums, je kunt ze nu eenmaal niet los van elkaar horen. Dus dan maar afronden naar beneden i.p.v. naar boven. Het kan immers altijd nog aangepast worden op termijn.
Hoe dan ook is het eigenlijk een prima aanvulling op wat we al kenden van Controlling Crowds: het is een verrijking, zeker geen vullertjes die nog zijn blijven liggen mocht dat het idee zijn van luisteraars. Het precieze verhaal achter deze manier van uitbrengen is me niet helemaal duidelijk want daar heb ik me niet in verdiept, maar er zal ongetwijfeld een fan zijn die dat haarfijn kan uitleggen hier

Ik verwacht niet dat het eenieders favoriet gaat worden, maar ik heb een behoorlijk zwak voor het Radiohead/Rufus Wainwright-achtige To the End (ja dames en heren: dat zijn toch echt de namen die bij mij opkomen en de verklaring voor het feit dat ik dat zo'n mooi nummer vind).

avatar van ChrisX
CC Part I t/m III is inderdaad gewoon uitmuntend te noemen en dit zit er tot nu toe nog net iets onder. Maar de flow van dit vierde deel is aan de andere kant toch ook wel weer erg goed te noemen. Normaal gesproken heb ik het niet zo op rap maar die Rosko kan ik goed hebben.

Qua klank zit er ook een vershil tussen deze cd en de vorige nl. door het feit dat op het originele CC album er een groot orkestraal element in de muziek zat geintegreerd. Op CC 4 is het totaalgeluid veel elektronischer te noemen.

Prijsnummer tot nu toe vind ik zelf The Feeling Of Losing Everything.

Man, wat baal ik nu dat ik a.s. zaterdag niet naar Tivoli kan (((

avatar van Mctijn
The Empty Bottle is een geweldig nummer. Het klinkt als een nummer die The Killers altijd hadden willen maken, maar door gebrek aan kwaliteit niet gebeurd is

Voor de rest ook best een aardig album, alleen ligt de rap me niet zo. Hierdoor ontstaan er voor mij "gaten" in het album, wat minder lekker luistert. 3*

avatar van Mctijn
Valt wel mee met de rap in dit album. Ik vind dit deel zelfs beter dan I-III.

Heb hem gisteren gekocht (Samen met Part I-III), ben erg benieuwd. OOR geeft een desastreuze recensie maar doet dat ook over de eerste 3 delen, zegt niet zo heel veel dus.

avatar van meyer
Wederom een prachtig album dat perfect in het verlengde ligt van de eerste 3 delen. Archive had blijkbaar even een overload aan inspiratie... Raar dat deze het toch minder goed blijkt te doen dan part 1-3.

Ziggy007
Het album begint iig prima met Pills.

Album begint inderdaad prima. Volgens mij de betere b-kantjes van de eerste drie delen. Het tweede deel van het album zakt helaas wat in.

avatar van Supersid
Voor mijn part ongrijpbaarder en dus beter dan zijn roemruchte voorganger / samenhoorder...

bas1966
er staan weer genoeg pareltjes op
come on get high
to the end
empty bottle
blood in numbers
pills

avatar van meneer
Het was zomaar een berichtje pas geleden bij Archive - Controlling Crowds (2009) - MusicMeter.nl dat ik dat album weer eens, na vele jaren opzette, maar ik was meteen weer helemaal in de greep van de band en het album. En oja, er was ook nog een part IV ! Ook weer eens opgezet. En wat een machtig tweeluik zijn beide albums bij elkaar. Het is zo’n schitterende combinatie van verschillende muziekstijlen terwijl er toch één blauwdruk is van Archive zelf. En ik geniet echt van die verschillende stijlen. Van Prog naar Trip-Hop naar Rap naar Pop en Rock. Dat vind ik knap !

Tekstueel ga ik helemaal op in The Empty Bottle wat deze man zo herkent. Heftig maar elke man die weleens is verlaten herkent dit.

Tel daarbij op dat de band dit album (met apart I-III) ook nog eens volledig op 17 februari as in Tivoli speelt en er twee zoons van mij meegaan (die heb ik gelukkig een goede muzikale opvoeding mee gegeven) maakt het plaatje compleet. Letterlijk en figuurlijk.

avatar van clayhill
Geweldige concerten. Ik heb weer ontzettend genoten !!