Overkill - Ironbound (2010)

Label: Nuclear Blast

1. The Green and Black (8:14)
  2. Ironbound (6:35)
  3. Bring Me the Night (4:18)
  4. The Goal Is Your Soul (6:43)
  5. Give a Little (4:44)
  6. Endless War (5:43)
  7. The Head and Heart (5:13)
  8. In Vain (5:15)
  9. Killing for a Living (6:16)
  10. The SRC (5:03)
avatar van Metalhead99
De cover ziet er in ieder geval al mooi uit. Hopelijk wordt deze plaat weer een knaller!

avatar van Edwynn
Al een aantal nummers gehoord. Deze lijkt in het verlengde te liggen van Under The Influene en Years Of Decay. De songs zijn heel sterk.
Verder valt op dat Peter Tägtren de produktie voor zijn rekening heeft genomen. En voor het eerst in mijn leven stoor ik mij niet aan zijn knoppendraaierij. Alleen de drumsound klinkt wat 'digitalig' maar dat kan ook nog altijd aan de kwaliteit van de mp3's liggen.

avatar van Eddie
Hij is inmiddels gelekt. Zeer aangenaam plaatje, klinkt een beetje als het oude werk als Years of Decay en Feel the Fire. Vooral op productiobneel niveau klinkt het album heel erg sterk. Geen overgeproduceerde moddervette sound, maar gweoon een ouderwetse thrash productie, zuiver maar zonder te veel opsmuk.

avatar van Guinness1980
Anderhalf jaar geleden in het voorprogramma van Motorhead in Kerkrade gezien! Benieuwd hoe hun nieuwe album klinkt.

avatar van Metalhead99
Inmiddels beluisterd en ik vind het weer een lekker plaatje. Net zoals Eddie al eerder ter sprake bracht ben ik ook erg tevreden over de productie.

avatar van Sinner
Beetje zielig wel dat anno 2010 thrash het nog steeds moet hebben van dezelfde handvol bands. Het is ongelooflijk dat die 45+ers van Overkill, Slayer en Kreator met gemak (bijna) alle nieuwe bands ver achter zich laten. Ironbound heb ik nog maar één keertje beluisterd (bij een vriend - download zelf niet dus voor een volledig oordeel wacht ik wel tot eind januari) maar het klinkt in ieder geval wel idd weer erg vet.

avatar van trebremmit
Tja en weer een tegenvaller van een band die in de jaren tachtig geweldige albums uitbracht maar nu denkt dat je er met een heleboel solo's en keihard doorraggen wel komt.
Van opbouw of spanning hebben ze ze zich niks aangetrokken als het maar hard en snel is. Helaas maar ik vind het erg saai.

avatar van Guinness1980
Ben hem nu het luisteren. Bevalt tot nu toe zeer goed!

Gisteren en vandaag geluisterd. Kom tot nu toe op 3,5 *

avatar van AOVV
Degelijk album. Opener 'The Green And Black' jaagt er meteen tempo in, de zang lijkt op die van Bruce Dickinson, al kan ik die van Dickinson eerlijk gezegd toch nog wat beter hebben. Sommige nummers zijn ook gewoon vintage Iron Maiden; beetje sneu dat ze niet meer origineel kunnen zijn, maar anderzijds klinkt het dan weer heel goed. Ook de solo's zijn in orde, en met lekker hard doorraggen is helemaal niets mis mijns inziens, het mist wel wat opbouw en spanning, waardoor ik dit onmogelijk als een sterke plaat kan betitelen, maar ze kan er goed mee door hoor. 'The SRC' vond ik persoonlijk nog de beste van allemaal.

3 sterren

avatar van Edwynn
Afgezien het gebruik van distortion op de gitaren, hoor ik toch vrij weinig overeenkomsten met (vintage) Iron Maiden. En Blitz mocht willen dat hij zo goed kon zingen als Dickinson. Zijn markante sneren zijn ook vrij uniek, dunkt mij.
Overkill is een klassieke thrashband met een eigen geluid die weer helemaal terug is met deze rampestamper.

avatar van AOVV
Ja, het is inderdaad trash, maar ik kreeg tijdens een beluistering de indruk in bepaalde stukjes toch een iet Iron Maiden te horen; de zin 'Sommige nummers zijn ook gewoon vintage Iron Maiden', dat is inderdaad wel overdreven, Overkill heeft inderdaad wel een eigen sound, waarvoor mijn excuses! Vooral bij de song 'Bring Me The Night' kwam Iron Maiden bij me op.

avatar van bennerd
AOVV schreef:
Ja, het is inderdaad trash....

Trash, en toch drie sterren?

Ai, de onvergeeflijke taalfout

Sorry, my bad
* Thrash

avatar van AOVV
En ga hem toch maar een halfje meer geven, begin deze plaat meer en meer te appreciëren.

Wat een album!
Dit album laat niets heel van 'Endgame' van Megadeth, om maar te zwijgen van dat lachwekkende 'Death magnetic' van Metallica. Zo hoort een overtuigende band te klinken!

avatar van Edwynn
Dit met Metallica en Megadeth vergelijken acht ik net zo krankzinnig als het eerdere vergelijk met Iron Maiden.

avatar van Cabeza Borradora
AOVV schreef:
Sorry, my bad
* Thrash

Ach, volgens de nederlandstalige wikipedia is het alvast in het nederlands prefereerbaar boven Thrash. Dat al degenen die zich ergeren aan die schrijffout, eerst de wiki maar eens corrigeren dan....

avatar van Edwynn
Die lui achter die wiki pagina zijn rijp voor een krankzinnigengesticht in een ontzettend onherbergzaam gedeelte van de Himalaya ofzo.

Het is een Engels woord. To thrash: Geselen, knuppelen o.i.d..
En trash is ook een Engels woord en dat betekent vuilnis. Ofwel die bewuste wiki pagina.

avatar van Eddie
Ik hoor een heleboel in deze plaat maar ik moet zeggen dat de naam Iron Maiden geen seconde in me op is gekomen. Zoals al beschreven vind ik Blitz niet in de buurt komen van Bruce. Wanneer je een plaat als deze met Maiden vergelijkt dan kun je alle meteal wel over één kam gaan scheren.

De vergelijking met Endgame en in mindere mate Death Magnetic kan ik in dusverre volgen omdat het allemaal speed cq. tHrash (georienteerde) albums zijn, persoonlijk vind ik het nog geen vergelijk. Ik denk dat je een band als overkill hooguit met zichzelf kunt vergelijken.

avatar van Cabeza Borradora
@ Edwynn:
Inderdaad. Ik haalde dit alleen maar aan om twee zaken te duiden::
1. Het is een vaak voorkomende fout waarvoor je ook weer niet in de grond hoeft te zakken van schaamte. (Wat niet uitsluit dat het aardig is als j'er op een aardige manier attent op wordt gemaakt.)
2. Met hoeveel zout je de Wikipedia wel niet moet nemen...

Om terug on-topic te komen: Morgenvroeg begin ik de dag met deze, 'k ben benieuwd...

Edwynn schreef:
Het is een Engels woord. To thrash: Geselen, knuppelen o.i.d.

Ik denk dat (to) thrash hier in de betekenis van niets heel laten van moet begrepen worden.

Maar als dat het is wat Overkill met Metallica en Megadeth wil doen, dan is er nog veel werk volgens mij. Lekkere muziek, maar die zang lijkt nog steeds nergens naar.

avatar van Edwynn
Blitz' stemgeluid vind ik altijd wel lekker venijnig klinken. Een echte zanger is het natuurlijk ook niet.

avatar van Kronos
Misschien wen ik er wel weer aan. Ik heb zo het voorgevoel dat het in de jaren '10 weer even onmuzikaal mag zijn als in de jaren '80.

The Oath
Revival of 80's metal?

Daar teken ik voor

avatar van Sinner
In ieder geval blijft Ironbound ook na enkele weken nog gewoon lekker weg luisteren. Niet iedere song is even sterk of memorabel maar zoals Overkill hier klinkt mogen ze nog gerust enkele jaartjes doorgaan. Ik vind de cd in hetzelfde straatje passen als Bloodletting en Immortalis (een klein beetje beter dan deze beiden echter, en net niet zo goed als bvb Necroshine of Killbox 13) - heel erg degelijk zonder echt wereldschokkend te zijn. Maar dat verwacht ik ook niet meer van een band die al ruim 25 jaar lang bestaat. Toch nog netjes een 4.

avatar van Kronos
Give a Little lijkt soms wel heel erg op Pain's Invention Madness van Dark Angel.

avatar van exodus
Nou, ik hoor nu pas een nummertje van deze laatste OverKill schijf, namelijk: Endless War; Iron Maiden vliegt mij in instrumentaal opzicht om mijn classic metal/thrash oorstjes, en ik heb er helemaal geen moeite mee moet ik zeggen. Ik ga de rest v/d schijf ook nog uiteraard beluisteren, dit klinkt alvast geweldig in iedergeval! Trouwens deze band blijft live een wereldband! ! ! Had ik eind jaren 80 niet durven voorspellen dat deze band één v/d beste Thrash live bands zou blijven anno 2009, 2010, 2011 etc. Alhoewel Anno nu veel bands van eerder live weer en weer live een genot zijn om live te aanschouwen: Anthrax bijv. die live ook briljant zijn. Kreator kan soms er ook nog heel wat van, en Slayer heeft er anno nu ook weer meer zin in.

avatar van Edwynn
En met Ironbound is met wat plaatwerk betreft ook weer helemaal 'on top of things'

Exact dezelfde vibe als vroeger. En dat met een prutser als Peter Tägtren achter de knoppen.