Styx - The Complete Wooden Nickel Recordings (2005)

Label: Hip-O

1. Movement for the Common Man: Children of the Land / Street Collage / Fanfare for the Common Man / Mother Nature's Matinee (13:14)
  2. Right Away (3:42)
  3. What Has Come Between Us (4:57)
  4. Best Thing (3:15)
  5. Quick Is the Beat of My Heart (3:52)
  6. After You Leave Me (4:05)
  7. You Need Love (3:45)
  8. Lady (3:00)
  9. A Day (8:24)
  10. You Better Ask (3:56)
  11. Little Fugue in "G" (1:18)
  12. Father O.S.A. (7:08)
  13. Earl of Roseland (4:42)
  14. I'm Gonna Make You Feel It (2:27)
  15. Unfinished Song (3:00)
  16. Witch Wolf (4:01)
  17. The Grove of Eglantine (5:01)
  18. Young Man (4:47)
  19. As Bad as This (6:09)
  20. Winner Take All (3:07)
  21. 22 Years (3:42)
  22. Jonas Psalter (4:42)
  23. The Serpent Is Rising (4:52)
  24. Krakatoa (1:36)
  25. Hallelujah Chorus (1:33)
  26. Rock & Roll Feeling (3:04)
  27. Havin' a Ball (3:59)
  28. Golden Lark (3:37)
  29. A Song for Suzanne (5:04)
  30. A Man Like Me (3:00)
  31. Lies (2:49)
  32. Evil Eyes (4:10)
  33. Southern Woman (3:12)
  34. Christopher, Mr. Christopher (4:02)
  35. Man of Miracles (4:56)
avatar van musician
De eerste vier cd's van Styx prachtig, geremasterd uitgebracht op één dubbel cd. En tegen een niet al te hoge prijs.

Het gaat om de albums Styx, Styx II, The serpent is rising en Man of miracles.

Wooden Nickel is de platenmaatschappij waar Styx in het begin van z'n carriére was ondergebracht.

Met dit prachtige werk in huis kun je in feite stoppen met zoeken naar de héél moeilijk te vinden 'losse' cd's uit deze periode (1972-1974). Die veel te duur zijn en bovendien niet zo mooi zijn geremasterd als The Complete Wooden Nickel recordings.

Zelfs de originele hoesfoto's van de eerste albums zijn in het begeleidende boekje bij The Complete Wooden Nickel recordings meegenomen.

De band Styx is hier nog in opkomst, een zoektocht in rockmuziek met diverse invloeden (prog, symfo, hard, westcoast) maar in alle gevallen alleszins acceptabel.

Naast de overbekende leden Dennis DeYoung (vanaf het begin prominent aanwezig) en James Young, speelt ook de wat minder bekende gitarist John Curulewski hier een rol. Hij werd pas later (in 1976) bij Styx vervangen door Tommy Shaw.

Ik zal hier verder niet ingaan op de nummers zelf, dat doe ik liever bij de afzonderlijke Styx cd's. Dat neemt niet weg, dat de aanschaf van The complete Wooden Nickel recordings met een gerust hart kan worden geadviseerd.

avatar van Raymond S
De paden van de Musician en ondergetekende doorkruisen elkaar zeer regelmatig. In dit geval is het geen toeval.
Onze voorliefde voor Styx wordt niet onder stoelen of banken gestoken.

Toch heb ik altijd de zwak voor Styx vanaf Equinox gehad.
De Wooden Nickel-periode heb ik altijd als pre-historisch afgedaan. Ondanks dat ik de 4 elpees altijd heb gehad( plus de Best of (met de zilveren hand)).

Nummers als: Lady, What has come between us, Best thing, You need love, I'm gonna make you feel it enz., waren allemaal nummers van de verzamel-elpee. Oja, en LIES (cover by the way).

Ik heb de muziek als experimenterend en minder georganiseerd gevonden, waarbij de link naar de oude (Uriah)Heep niet geheel onterecht is.

Deze dubbel cd bevat alle nummers (plus 2 extra) van de eerste 4 elpees. Jammer, want nu heb ik de eerste 4 cd's over.

Goede muziek, maar de tand des tijds heeft toch wel wat sporen nagelaten in het soort van de muziek (let wel: de productie is goed).
De lay-out is goed en ben heel blij met de foto-hoezen in het boekje.

Ik zou dan ook willen aanbevelen om deze cd niet zomaar rucksichloos te kopen. Mijn advies is dan ook met de de A&M-cd's te beginnen (tot aan Killroy).

Als Styx-aanhanger: 4 sterren.

avatar van Rinus
Nu heb ik alles van Styx op Wooden Nickel op CD en LP.

avatar van gaucho
Dat laatste geldt nu ook voor mij. De originele LP's had ik als Styx-diehard allemaal ergens begin jaren tachtig op de kop getikt. Amerikaanse persingen, dus allemaal op het originele Wooden Nickel-label (Duitse persingen verschenen op RCA).

Achter de CD-versies van de oorsproinkelijke albums ben ik nooit aangegaan, maar dit is toch wel een uitgelezen kans om alle vier die albums in één handzaam pakketje aan te schaffen. Afgelopen week bij ons binnengekomen via Zavvi.com, voor omgerekend ruim 12 euro. Een zeer verzorgde uitgave, die geluidstechnisch ook nog eens een verbetering is ten opzichte van mijn oude LP's.

Maar inderdaad, muziek uit de Styx-prehistorie en als zodanig alleen interessant voor de verzamelaar die alles op A&M (en eventueel daarna) al in huis heeft. Dit is allemaal wat experimenteler dan de gemiddelde Styx-plaat, met vooral uitstapjes richting klassieke invloeden en prog, waar ik met name Dennis DeYoung verantwoordelijk voor houd. Styx II bevat ook hun eerste Amerikaanse top-10 hit Lady en dat alleen al maakt dit album voor mij tot een 'must-have'.

Terugluisterend valt het me eigenlijk wel op dat ik die eerste twee LP's voor een beginnende groep best sterk vind en dat het peil inzakt met de twee daaropvolgende albums. Gelukkig kwam daarna Equinox...